Před nějakou dobou jsme ani netušili, že rostou a dneska máme možnost zakoupit všechny druhy tropického ovoce v běžných supermarketech. Ale které je to nejlahodnější? Náš malý průvodce vám jistě napoví!

Nejlahodnější ovoce na světě

Podle mnohých je nejchutnější ovoce Cherimoya (čti: čerimoja). Co to je? Je to kulatý srdcovitý plod převážně ze Španělska. Má zelenou slupku s neobvyklými černými skvrnami. Na povrchu slupky jsou „šupinky“, plod často připomíná zelenou šišku.

Cherimoya je opravdu snad nejsladší ovoce, jeho sladká, ale přitom šťavnatá chuť je nesrovnatelná s chutí jiného ovoce. Dužina je krémová, ale zároveň svěží. Zralá Cherimoya hodně teče, takže dávejte pozor, ať máte při její konzumaci možnost umytí rukou…

Kaktus, který posiluje imunitu a snižuje cholesterol

Řeč je o dračím ovoci neboli Pitahayi (čti: pitáji). Jde o plody kaktusu, které jsou nyní hodně v kurzu. Toto originální tropické ovoce nejen dobře chutná, vypadá, ale je velice zdravé! Je nízkokalorické, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínu C, vápníku, železa, karotenu a riboflavinu. Kaktusy se momentálně nejvíce pěstuje v Číně a Vietnamu.

Plody kaktusu mají podobu oválných bobulí pokrytých tupými podlouhlými šupinami, i proto se mu přezdívá ‚dračí ovoce‘. V obchodech můžete narazit na tři barevné varianty – růžové plody s bílou dužinou, fialové plody s rudou dužinou či žluté s bílou, nejobvyklejší jsou ty růžové s bílou dužinou. Všechny ale mají malá černá zrníčka, která nejsou jedovatá, a proto je můžete zkonzumovat.

Mučenka neboli Granadilla, či také Maracuja

Až ochutnáte, tak první, na co si vzpomenete bude multivitaminový džus. Není divu, protože Maracuja mívá velký podíl v ovocných džusech. Plody mají žlutooranžovou, jemně žíhanou hladkou a lesklou pevnou slupku ve velikosti meruňky. Uvnitř v dužině připomínajíc želatinu najdete černá semena, která drží dužinu pohromadě. Chuť je jemně aromatická, sladká až navinulá a připomíná angrešt, lze jí po rozkrojení vyjídat lžičkou včetně semínek, které příjemně křupou.

Mučenka obsahuje velké množství provitaminu A, C, K, fosfor, železo a vápník. Mučenku tedy považujeme za prospěšný antioxidant.

Hvězdicové ovoce

Určitě znáte tu žlutou hvězdičku, která často zdobí míchané drinky nebo zmrzlinové poháry. Ovšem nejedná se o „carving“ dekorativní vyřezávání ovoce, nýbrž o Karambolu, které po rozkrájení na plátky připomíná žlutou hvězdu. Barva je od světle zelené, přes světle žlutou až po sytě žlutou. Samotné ovoce voní po jasmínu, chutná nakysle až sladce. Dužina je křehká a šťavnatá, slupka je vosková. Uprostřed jsou malá semena, která se mohou jíst spolu s dužinou.

Obsahuje antioxidanty, hodně vitaminu C, vápník, hořčík, fosfor a železo a má nízký obsah cukru. Pěstuje se v tropických a subtropických oblastech, především v jihovýchodní Asii, Kalifornii, jižním Pacifiku, Africe, Střední a Jižní Americe.

Jablko nebo hrušeň – dva v jednom

Nashi (čti: Naši) je druh hrušek, který svým tvarem připomíná spíše jablko. Zlatavá slupka je velmi křehká, uvnitř je bílá dužina. Nashi hrušky jsou velice šťavnaté a křupavé. Sladká medová chuť příjemně polechtá vaše chuťové buňky. Tato odrůda pochází z Japonska a je bohatá zejména na vitamín C, kyselinu listovou nebo vlákninu, která skvěle napomáhá správnému zažívání. Ani v Nashi nechybí antioxidanty, které mají převážně pozitivní vliv na zrak, jsou jimi lutein a zeaxantin.

Mladý kokos

Thajské kokosy jsou celosvětově známé pro svou nezaměnitelnou chuť, aroma a sladkost. Navíc se staly velkým trendem na našich pultech. Když se řekne mladý kokos, každý si vybaví mnoho instagramových fotek, kde kokos v podobě drinku doplňoval výhled na pláž. Nicméně moderní mladý kokos je velice prospěšný díky svým detoxikačním účelům.

Kokosová voda i dužina jsou plné vitamínů, minerálů, elektrolytů, enzymů a antioxidantů. Uvnitř kokosu jsou 3–4 dl kokosové vody a kolem 100–150 g kokosové dužiny. Voda obsažená kokosovém ořechu je jednou z nejvýživnějších tekutin, a to především proto, že je nabitá elektrolyty (draslík, vápník, hořčík a sodík). Skvěle reguluje pH v těle a udržuje buněčnou rovnováhu. Což znamená, že napomáhá překyselenému organizmu zbavit se přebytečných tuků a k navrácení přirozené rovnováhy.

Zdroje: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11;

comments


Gastro
Author: Dominika Pöschlová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Plavky? Jedině udržitelně! Objevte značku Léa The Label

Letní sezóna je každým dnem blíž a s ní i nekonečná líná odpoledne strávená na pláži v exotické destinaci nebo...

Zavřít