Ořechy, kdo by je neznal? Patří spolu s mákem či plodem jitrocele mezi tzv. suché plody, to znamená, že i po dozrání obsahují minimum vody a obvykle jsou chráněny nějakým obalem, často dřevitého původu. Jednoduše řečeno jsou to vlastně semena. Jsou nedílnou součástí mnoha pokrmů, ať slaných či sladkých, výborné jsou i samotné jen tak na zobání a ořechová mléka jsou skvělou alternativou od klasického kravského mléka. Obecně se ví, že bychom je měli jíst, protože jsou zdravé, ale v čem vlastně spočívá ta jejich zdravost? Tady máte 6 důvodů, proč jíst právě ořechy.

1, Obsahují nespočet látek prospěšných pro organismus. Jedná se mj. o nenasycené mastné kyseliny (jsou protizánětlivé, mají vliv na správnou činnost mozku, snižují riziko chronických onemocnění, nádorů, podporují správnou činnost srdce…), dále bílkoviny, vitaminy, železo, hořčík, zinek, draslík, fosfor a mnoho dalších látek.

2, Pozitivně ovlivňují naši náladu. Ořechy, především pak vlašské, obsahují omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které pro správné fungování potřebují nervové buňky a neurotransmitery přispívající k dobré náladě. Mandle zase obsahují velké množství hořčíku a díky tomu mají antidepresivní účinky. Skvělé na deprese jsou pak i arašídy.

3, Pomáhají při hubnutí. Ano, je to tak! Právě svým obsahem tuků, vitamínů, minerálů a bílkovin jsou ideální pro „dietáře”, i přesto, že se jedná o energeticky vydatnější potravinu. Samozřejmě ale všeho s mírou, překročit byste neměli zhruba 30-50 gramů za den, což odpovídá asi jedné hrsti.  Nejideálnější jsou v tomto případě pistácie, které obsahují nejméně kalorií ze všech ořechů a piniové oříšky, které podporují spalování tuků.

4, Pomáhají v boji proti stárnutí.  Svým obsahem zdravých tuků a vitamínů vyživují pokožku, vlasy, kosti, nehty (skvělé na to jsou jedlé kaštany). Arašídypak obsahují látku resveratrol, která funguje jako prevence proti stárnutí.  Železo v oříškách pak pomáhá roznášet v těle kyslík a tím se cítíme méně unaveně. Čím míň unavení, tím mladší.

5, Jsou skvělým pomocníkem jako prevence různých onemocnění. Především pak kardiovaskulárních chorob. Snižují hladinu LDL, cholesterolu a cukru v krvi, zlepšují imunitní systém, působí na náš neurotickým sytém a některé jako prevence rakoviny….

6, Zlepšení chrupu. Ořechy působí jako jemné, mechanické abrazivum (brusidlo). Tudíž při jejich konzumaci, kousání odstraňujeme zubní povlak a někdy i zubní skvrny.

Jak konkrétně pomáhají jednotlivé druh oříšků? Malý nástin.

Vlašské ořechy– chrání před buněčným poškozením, proti stárnutí, pomáhají jako prevence rakoviny a nemocí srdce

Lískové ořechy– působí skvěle na oči, pozitivně na hladinu LDL , cholesterolu a cukru v krvi a v proti cukrovce a stařecké demenci.

Pistácie– jsou ideální na dietu, na podporu svalstva, imunity a nervů, prevence rakoviny

Mandle– působí antidepresivně, díky velkému obsahu vlákniny jsou skvělé na správnou funkci střev

Arašídy– podporují krvetvorbu, nervovou soustavu a působí při ochraně před zubním kazem

Para ořechy– díky velkému obsahu selenu jsou skvělé v prevenci rakoviny, jsou ale velmi kalorické….

Makadamiové ořechy– snižují obsah LDl, cukru a cholesterolu v krvi

Kešu– zlepšují imunitu, paměť a zpomalují stárnutí, zlepšují stav pokožky

Pekanové ořechy– snižují obsah LDL a cholesterlu v krvi, podporují funkci srdce, ale pozor patří mezi nejvíce kalorické ořechy

Piniové ořechy– pomáhají při poruchách nervového systému a hubnutí

Jedlé kaštany- podporují imunitu, potlačují bolesti hlavy, revmatismus, skvělé jsou i na bolesti žaludku, zlepšují kvalitu kůže, vlasů, nehtů

Zdroje: 1, Pixbay

comments


Gastro
Author: Adéla Špulková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Nejmíň očekávaná módní spolupráce všech dob? Mark Zuckerberg x H&M

Každoročně se spolupráce na nové limitované kolekci řetězce H&M podílí světoznámý návrhář nebo módní dům. H&M oznámilo, že si pro...

Zavřít