Naše předchozí tipy vám nepřišly k duhu nebo místa z první části článku již delší dobu znáte? Pokud stále hledáte “to“ místo, kam se budete chtít vracet za gastronomickým zážitkem, tak prozkoumejte druhou část našich tipů, kam na skvělé jídlo. Třeba to bude láska na celý život již při vaší první návštěvě.

Pelmeňárna

Adresa: Štěpánská 11, Nové Město

Kuchyně: bistro, ruská

V Pelmeňárně najdeme všechny elementy tradičního ruského bistra. Mluvme především o kuchyni, interiér v podniku podobného charakteru není tolik zásadní. V menu naleznete mezinárodní pokrm, typický obzvlášť v Rusku a na Ukrajině – pelmeně a vareniky. Alternativy nalezneme v Itálii (ravioly), Uzbekistánu (manty) či Gruzii (khinkali), kdy je odlišnost pouze ve velikosti a náplni. Co že to vlastně ty pelmeně jsou? Mluvíme o těstových taštičkách plněných masem, bramborami, rybou, houbami či tvarohem, uvařených ve vodě.

Redakce doporučuje: 

  • Pelmeně skopové pikant (halal) – Tahle pochoutka z těsta plněného jehněčím masem je skvělou alternativou večeře v podobě typických špaget či salátů. A pro ty, kteří pikantní jídla nevyhledávají: buďte bez obav, pálivost není znát.

  • Vareniki s višněmi – Kdo si libuje spíše ve sladkém, tenhle „snack“ je pro něj tím pravým.

  • Stolichnaya vodka – Kvalitní ruskou kuchyni je třeba kvalitně zakončit. Někdo může zvolit černý či zelený čaj, naše volba však padá po náročném dni na čarovnější křišťálový nápoj.

    Interiér Pelmeňárny 

Rada na závěr: Vezměte si jídlo s sebou do práce, krabička take away působí neotřele ( což ocení především současní zastánci módního trendu „nebýt jako ostatní“).

Pivovar Národní

Adresa: Národní 8, Nové Město

Kuchyně: česká

Česky akurátní prostředí v jednotném stylu typicky pivovarské atmosféry. Počítejte s tím, že hluboké rozpravy zde vést nebudete. Vlastně budete rádi, že personál uslyší vaši objednávku. Pokud vám nevadí ochuzení se o krásy interiéru, můžete využít zahrádku, kde hluk ustane a vlastního slova uslyšíte. Chcete originální pivní speciálek? Chcete se cítit jako na chalupě a v lehátku si opékat buřty? Máte po krk všech těch nevyslovitelných názvů „gnocchi“, „bruschetta“ nebo „parmigiano“? Chcete se zkrátka cítit česky? V tom případě je pro vás tohle místo to pravé!

Redakce doporučuje:

  • Crudités – Tento předkrm, nebo spíš zahnání čekání na hlavní chod v podobě tyčinek z čerstvé mrkve, řapíkatého celeru a salátové okurky s česnekovo-bylinkovou omáčkou, je ideální nejen pro vegany. Čeká-li vás při hlavním chodu pořádná flákota masa, dejte si tuto odlehčenou variantu předkrmu.

  • Telecí játra na grilu s bylinkovým máslem – Málokde v Praze se najde kuchař, který by připravil natolik delikátní surovinu šťavnatě a zachoval její přírodní chuť. Jako příloha je ideální grilovaná zelenina.

  • Czech Lion 13 – Pivní polotmavý speciál, který se tváří jako rádoby pokus o přiblížení k pivním špičkám. Pivo je ovšem velmi jemné, ačkoli jeho hořkost je i tak výrazná, navíc s chlebnatou chutí, jak tomu u ležáku má být.

    Interiér Pivovaru Národní

Rada na závěr: Otevřete si jejich webové stránky, hned na úvodní stránce uvidíte video průvodce, který vás obeznámí s lokálem i zdejšími technikami přípravy jídla.

Samurai

Adresa: Londýnská 73, Praha 2

Kuchyně: japonská

Žádné kompromisy s kvalitou či surovinami – jen tak se dostala tato japonská restaurace na vrchol kulinářských míst. Díky tomu si můžete užít ty nejlepší chuťové vlastnosti mořských plodů, přirozenou texturu zeleniny nebo se ztotožnit s kuchařem a poznat kouzlo okamžiku návštěvy této restaurace. Na autentičnosti přidává i značná část japonského personálu, který připraví jídlo přímo před zraky hostů. Součástí této gastroshow je také nevšední show s noži. Zakončit tuto návštěvu doporučujeme skleničkou v útulném baru nebo přesunem k japonskému karaoke.

Redakce doporučuje: 

Sushi ať si vybere každý sám, ale my bychom rádi zmínili několik specialit.

  • Maguro soba – Pohankové nudle Soba s grilovaným bříškem tuňáka.V zimě se podávají horké, v létě mohou být studené.

  • Samurai boat – Grilované krevety zapečené se sýrem, grilované mušle Sv. Jakuba, grilované hovězí s chřestem.

  • Gyu aka tare – Nakrájený hovězí steak s japonskou omáčkou krvavé barvy z červeného vína.

  • Domácí švestkový ledový čaj – V létě najdete jen málo nápojů, které vás příjemněji osvěží.

    Interiér restaurace Samurai

Rada na závěr: Buďte usměvaví a třeba vás obsluha pohostí horkým zázvorovým čajem na cestu domů.

Taverna Thessaloniki

Adresa: Vltavská 168, Davle

Kuchyně: řecká

Suroviny dovezené přímo z Řecka vám zaručí kvalitu gurmánského zážitku a přiblížení se řecké atmosféře. Řecká hudební kulisa, majitel a jeho viditelnost v restauraci, ale i design laděný do stylu moře, to vše připomíná letní dovolenou. Do výběru vína se nehrňte, nechte si poradit obsluhou. Vína jsou velmi specifická, ke každému jednotlivému pokrmu má restaurace perfektně vyvážené doporučení, které víno zvolit.

Redakce doporučuje: 

  • Ochtapodi xitado – Mořský předkrm, konkrétněji chobotnicový salát. Chobotnice má po dušení v červeném víně s kořenovou zeleninou a divokém koření jemnou, nasládlo-kyselou chuť.

  • Kefalotyri scharas – Kdo se nechce pouštět do experimentů s chobotnicemi, je tu pro něj dostupnější pokrm v podobě pečeného „kefalotyri“, který je kombinací ovčího a kozího sýru.

  • Mousaka – Tradiční řecké a balkánské jídlo, které v sobě nese zapečené vrstvy mletého masa s cibulí a česnekem, lilku, rajčat, plátků brambor a bešamelu.

  • Soupies krasates – Ten, kdo si troufne na něco odvážnějšího, si může dát sépie na červeném víně. Spolu s jemnou cibulí a rajčaty vytváří kombinaci lahodící nejen oku.

  • Baklava – Sladký zákusek, který vychází z dob vzniku Osmanské říše. Nejoblíbenější právě v Řecku či v zemích Balkánu (obzvlášť Bosna). Jedná se o vrstvené těsto, které je plněné sekanými ořechy a slazené sirupem nebo medem.

    Interiér taverny Thessaloniki

Rada na závěr: Před návštěvou této restaurace si zarezervujte místa. Je velmi pravděpodobné, že jinak plnou restauraci zklamaně opustíte.

 

Už jste se rozhodli? Která bude tedy ta vaše?

Zdroj: 1, 2, 3, 4, 5

comments


Gastro
Author: Pavlína Švarcová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
8 tipů, kam na skvělé jídlo (part 1)

Došly vám už nápady, kam směřovat své kroky na dobré jídlo? Nebaví vás profláknutá místa, která jsou stále plná těch...

Dailystyle News

Zavřít