Vánoce se nezadržitelně blíží a s ním i kouzelný čas adventu. Doba, kdy budeme se svojí rodinou a svými dětmi vychutnávat si tu nezapomenutelnou předvánoční pohodu. A kdo ví, třeba takové čekání na Ježíška si budeme krátit například pečením cukroví, sháněním dárků, pitím horkého punče na vánočních trzích, ale i mnoho jiného.

Sice je teprve polovina listopadu a dalo by se říci, že do Adventu daleko, ale ono se to rychle překulí. Ani se nenadějeme a Vánoce budou tady! 

A právě teď je ta ideální doba, kdy se pustit do pečení perníčků tak, aby byly do Vánoc krásně měkké. (Teda pokud nemáte k dispozici tak úžasný recept jako já, kdy nemusím na nic čekat a perníčky jsou měkké hned po upečení.)

Už i doma se mě holky ptaly, kdy letos už konečně začneme péct. Já osobně bych pekla hned, ale vím, že by se u nás dlouho neohřály a do týdne by se po nich zaprášilo, a my mohly začít péct nanovo.

S dcerkami tedy pečeme perníčky až na poslední chvíli a to díky úžasnému receptu Moniky Brýdové, podle kterého úspěšně peču již několik let a nemůžu si jej vynachválit.

 

A co všechno budeme na tyhle skvělé perníčky potřebovat?

500 g hladké mouky

200 g moučkového cukru

5 lžic medu

100 g másla

2 vejce

2 lžíce kakaa holandského typu

2 lžíce perníkového koření

1 lžička jedlé sody

1/4 sáčku prášku do pečiva

Všechny suroviny smíchejte a v robotu zpracujete na hladké nelepivé těsto, které by mělo připomínat „dětskou“ modelínu. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte minimálně 12 hodin odležet v lednici. Čím déle jej takto necháte odpočívat, tím budou perníčky měkčí a vláčnější.

Druhý den vál nebo podložku malinko podsypte hladkou moukou a těsto na ní rozválejte na tenký plát o výšce asi 3 mm.

Mezitím si předehřejte troubu na 170 oC. Opatrně vykrájejte požadované tvary perníčků. Na plech vyloženým pečícím papírem poskládejte jednotlivé kousky a nezapomeňte mezi nimi nechat adekvátní mezery tak, aby se vám nespekly dohromady. Je brát zřetel na to, že se perníčky nafouknou a mírně zvětší svůj objem.

POZOR! Před pečením je ničím nepotírejte, na to bude ještě dost času později!

Perníčky pečte v předem rozehřáté troubě přibližně 10 až 15 minut, dokud nezačnou mírně hnědnout. Poté vyndejte z trouby, a ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem, protože jen tak docílíte, aby byly krásně lesklé, a ne černé od spáleného bílku.

Jakmile budeme mít všechny perníčky upečené, můžeme se vrhnout na samotné zdobení.

Někdo si potrpí na klasickou bílkovou polevu, jiný naopak dle fantazie zapojí nejrůznější potravinářské barvy, cukrové zdobení nejrozmanitějších tvarů jako jsou srdíčka, sněhové vločky nebo dokonce stříbrné kuličky. Děti naopak rády zdobí mini-bonbonky nebo semínky (slunečnice, dýňová semínky) a oříšky.

 

A jak si vyrobit klasickou bílkovou polevu?

Stačí si nachystat 1 bílek, 140 g jemného moučkového cukru, 1 lžičku bramborového škrobu (solamylu) a pár kapek citrónové šťávy.

Nejprve si vyšleháme bílek s cukrem a lžičkou škrobu. Jakmile máme vyšleháno, po kapkách přidáme citronovou šťávu tak dlouho, dokud nezískáme polotuhou polevu.

Pak již nezbývá než naplnit zavírací sáčky na zdobení bílkovou polevou, kde jsme předtím lehce odstřihli špičku sáčku; anebo zdobíme prostřednictvím plastové lahvičky.

 

Zdroj foto: Pixabay

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Šest nejluxusnějších plážových barů světa

Zima se pomalu ale jistě blíží, ale my v redakci nezoufáme a ladíme letní vlnu. Pojďme se podívat na šest...

Zavřít