Proč si granolu vyrábět doma, když ji najdete prakticky v každém supermarketu a můžete si ji jednodušše a pohodlně koupit?

Všude nás lákají na zdravou a chutnou snídani v podobě zapékaného müsli, které je bohaté na živiny a obsahuje mnoho vlákniny a vitamínů. Smutnou pravdou je ale bohužel to, že kupovaná granola vám spíš uškodí, než pomůže v životě zdravým způsobem. Největší procento z celého obsahu těchto potravin tvoří totiž průmyslově zpracovaný cukr a tuk.

V drtivé většině případů jsou tyto potraviny pouze směsí, která vám nepřinese nic výhodného. Naopak, zanese vaše tělo. To potřebuje dostatek vyvážených živin z cenných zdrojů, které nejsou nijak průmyslově zpracovány. Dostatek tzv. “zdravých tuků”, které získáváme například z ořechů nebo kokosu, sacharidy, které nás zbytečně nezatíží a samozřejmě také bílkoviny, kterých je domácí granola plná. Vzhledem k nízké teplotě, při které se domácí granola praží, nepřijde o zdraví prospěšné látky a pozitivní účinky.

Výhodou je, že granolu si můžete připravit na stovky způsobů. Přidáte do ní pouze to, co vám chutná a pokaždé bude trochu jiná. No a ta vůně, která po ní zůstane ve vašem bytě, je sama o sobě důvodem k její přípravě.

Ingredience:

  • vločky (ovesné, špaldové, …)
  • ořechy (kešu, mandle, pekanové ořechy, lískové ořechy, …)
  • kokos (strouhaný nebo kokosové plátky)
  • kokosový olej
  • med nebo sirup (javorový, agávový, rýžový, …)
  • skořice

Tyto ingredience doporučujeme jako základ, dále však můžete přidat například:

  • kakao (pravé holandské)
  • ovoce (jablka, pomeranče, švestky, sušené brusinky, …)
  • rostlinná semínka (slunečnicová, dýňová, …)

Postup:

Troubu si předehřejte na 160 °C a plech vyložte pečicím papírem. Ořechy můžete nasekat na menší kousky nebo můžete nechat v celku. V míse smíchejte všechny ingredience (lepší je smíchat nejprve suché a později přidat kokosový olej a sirup), poté směs důkladně promíchejte, aby se obalila v oleji a sladidlu. Rovnoměrně směs rozprostřete na plech a nechte cca 30 minut péct. Každá trouba peče jinak, takže je třeba granolu hlídat, aby se nepřipálila. Během pečení můžete směs několikrát promíchat vařečkou, aby byla opravdu propečená. Po upečení nechte pořádně vychladnout a uložte do uzavíratelné nádoby.

Upečená granola je výborná s řeckým jogurtem nebo třeba jako dochucení ovocných a zeleninových smoothies. Dobrou chuť!

 

1, 2, 3, 4

comments


Gastro
Author: Nela Vítová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
New York City loft

Vždycky se mi líbil styl New Yorských bytů. Město přezdívané „Velké jablko“ si za dobu své existence vypěstovalo svůj vlastní...

Dailystyle News

Zavřít