Minule jsme tady měli tři sladké recepty, dýně je ale velmi variabilní a hodí se stejně tak dobře i do slaných jídel. Začneme dýňovou polévkou, která je sice už taková klasika, ale v kombinaci se zázvorem je do podzimního počasí jako dělaná. Kdo si na polévky nepotrpí, určitě neodolá sendviči s dýňovým karbanátkem nebo dýňovým nokům se šalvějovým máslem.

Polévka z máslové dýně se zázvorem


Suroviny na 4-6 porcí:
• 1 menší máslová dýně
• 1 větší brambora
• 1 menší celer
• 1 menší petržel
• kousek zázvoru (cca 5 cm)
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• olej

Postup:

  1. Dýni oloupeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky. Veškerou další zeleninu očistíme a taktéž nakrájíme na kostičky. Cibuli a zázvor oloupeme.
  2. Cibuli nakrájíme najemno a dáme ji do hrnce restovat na lžíci oleje. Až cibulka zezlátne, přidáme veškerou nakrájenou zeleninu, kterou krátce orestujeme s cibulí a zalijeme cca litrem vody. Osolíme, opepříme, přidáme nastrouhaný zázvor a necháme vařit asi 35 minut.
  3. Polévku po uvaření důkladně rozmixujeme.

 

Dýňový sendvič


Suroviny na cca 6 sendvičů:
• 1 máslová dýně
• 10 stroužků česneku
• sůl
• pepř
• několik lístků bazalky
• toastový chléb
• polníček
• 3 lžíce olivového oleje
• 1 vejce

 

Dressing:
• 1 zakysaná smetana (250 ml)
• sůl
• pepř
• pažitka
• 2 stroužky česneku

Postup:

  1. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek také oloupeme a společně s dýní rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a zakápneme olivovým olejem. Dáme péct na 180° na cca 25 minut.
  2. Upečenou dýni s česnekem rozmačkáme vidličkou, přidáme sůl, pepř, vejce a pokrájenou bazalku. Ze směsi tvarujeme placičky (ideální je použít kulatou servírovací formičku), které opět vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a dáme znovu péct na dalších 15 – 20 minut.
  3. Mezitím si připravíme dressing. Jednoduše jen smícháme smetanu s pokrájenou pažitkou, rozetřenými dvěma stroužky česneku a ochutíme solí a pepřem.
  4. Na pánvi na kapce oleje opečeme toastový chleba (možné udělat i v topinkovači) a postupně mezi dva plátky skládáme nejprve polníček, na něj položíme dýňový karbanátek a nahoru dressing.

 

Dýňové gnocchi se šalvějovým máslem


Suroviny:
• 1 dýně hokaido
• 1 lučina či žervé (60g)
• 2 vejce
• 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
• 1 lžička soli
• 50g másla
• hrstka šalvějových lístků (čerstvých nebo sušených)
• olivový olej

Postup:

  1. Nejprve si připravíme dýňové pyré. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a nakrájíme na kostičky. Nyní máme dvě možnosti. Buď můžeme dýni jednoduše uvařit (rychlejší varianta), anebo upéct, což u tohoto receptu doporučujeme, protože pyré z vařené dýně je tekutější a je pak potřeba použít více mouky. Takže si nakrájenou dýni rozložte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olivovým olejem a dejte péct na cca 35 minut na 180°. Upečenou dýni poté rozmixujte a budete mít krásně hutné pyré.
  2. K výrobě těsta už stačí jen do pyré přidat sůl, vejce a postupně během ručního zpracování přisypávat mouku. Vzniklé těsto si rozdělíme na 5 částí, ze kterých na pomoučené podložce vyválíme válečky, které nožem rozkrájíme na jednotlivé noky.
  3.  Noky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte zhruba 2 minuty. To, že jsou noky hotové, poznáte podle toho, že vyplavou nad hladinu.
  4.  Máslový přeliv si připravíte rozehřátím másla, do kterého vhoďte několik lístků šalvěje, které nádherně máslo provoní. Roztopené máslo nakonec trošku osolte.
  5. Před podáváním hoďte noky s kouskem másla na pánev a chvíli je ze všech stran opékejte, dokud nezískají zlatavou barvu. Opečené noky přelijte šalvějovým máslem a na závěr je můžete posypat nastrouhaným sýrem dle vašeho výběru. 

     

     

    Pokud vás zajímají naopak sladké dýňové recepty, podívejte se na předchozí článek.

 

Více podobných receptů naleznete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2, 3, 4

comments


Gastro
Author: Barbora Navrátilová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Pracharanda

„Pracharanda“: už jste o ní někdy slyšeli? Možná ano, možná nikoliv. Co to ale vlastně je a k čemu se používá?

Dailystyle News

Zavřít