Ne všichni jsou fanoušky dýně, tím spíše v jejím sladkém provedení. Jiní zase nevidí nic fascinujícího na starém dezertu našich babiček, ALE! Pokud dáte šanci tomuto netradičnímu receptu na závin, určitě si vylepší svou reputaci.

Dýně k podzimu jednoduše patří, proto by byla škoda z nich nezkusit něco uvařit/upéct – a nejen dnes již téměř všem známou dýňovou polévku. To už je trošku klišé, nemyslíte, vždyť existuje tolik různých možností, jak lze tuto zeleninu využít v kuchyni.

V tomto receptu je použita tradiční hokaido, ale fantazii se meze nekladou, třeba vám bude nakonec více chutnat některá jiná z odrůd.

Ingredience:

1 kg dýně (hokaido – oloupaná a nakrájená na větší kostky)

2 lžičky rostlinného oleje

140 g hnědého cukru (plus na posypání)

100 g rozemletých mandlí

100 g strouhanky

1 vejce (plus na potření)

1 lžíce skořice

muškátový ořech

listové těsto

85 g másla

100 g nasekaných pekanových ořechů (z toho lžíce na ozdobu)

Předehřejeme si troubu na 200 °C. Připravenou dýni dáme na pečícím papírem vyložený plech, pokapeme olejem a pečeme zhruba 45 minut (dokud není měkká). Po vytažení ji necháme zcela zchladnout. Poté ji v kuchyňském robotu rozmixujeme na pyré, přendáme do mísy a přidáme k ní cukr, mandle, strouhanku, vejce, koření a společně promícháme. Nic se nestane, pokud si směs přichystáte až dva dny dopředu!

Troubu opět předehřejeme, tentokrát na 160 °C, rozválíme si listové těsto (já použila kupovaný plát, který jsem rozdělila na dvě části a ty ještě mírně rozválela). Připravené pláty potřeme máslem, posypeme cukrem (já použila moučku z hnědého cukru, ale je samozřejmě na vás, čemu dáte přednost), rozsekanými ořechy a nakonec rozprostřeme směs tak, aby nezasahovala blíže jak 2,5 cm od okraje. Posledním krokem je klasické zabalení. Ten samý postup zopakujeme i u druhé části těsta a nakonec oba záviny přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme vejcem, posypeme ořechy, které jsme si odložily, a vložíme do trouby. Pečeme zhruba 40 minut, dokud není těsto zlaté.

Pokud by někdo chtěl, může hotový štrúdl nakonec lehce pokapat javorovým sirupem.

Tak dobrou chuť!

comments


Gastro
Author: Mirka Jelínková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Podzimní oblíbenec mezi materiály: SAMET! Co vše pořídíte aktuálně v obchodech?

Samet slaví už druhou sezónu velký návrat na výsluní a čím dál častěji se objevuje v nejrůznějších formách na pultech obchodů....

Dailystyle News

Zavřít