Tento atypický dům nacházející se na pobřeží Costa Brava v severním Španělsku, v sobě kombinuje tradiční ostrovní architekturu s moderními designovými trendy. Na první pohled neslučitelné materiály jako je přírodní kámen, sklo a beton, díky vynikající práci architektů z ateliéru Pepe Gascon Arquitectura, vytvořily jedinečný a harmonicky působící celek, jež shlíží na blankytně modré vody Středozemního moře.

Na svažitém pozemku, sevřeném serpentinou místní komunikace, tak vznikla skutečně výjimečná vila, jež navzdory svému revolučnímu provedení skvěle zapadá do okolní krajiny. Dům se rozkládá na opravdu velkorysé ploše a je rozdělen do dvou úrovní. Vstupní trakt je ze strany silnice chráněn vysokou zdí, obloženou místním lomovým kamenem, jež poskytuje majitelům dostatek soukromí a chrání dům před zvědavými pohledy kolemjdoucích. Dřevěný chodníček nás pak zavede k hlavnímu vchodu, kterým se dostaneme do plně proskleného vstupního foyeru. Odtud se pak můžeme po samonosném železném schodišti sejít do přízemí, kde se nachází hlavní obytná zóna domu.

Tento prostor je skutečně impozantní. Jedna z jeho stěn je téměř celá obložena kamenem a ve svém středu přerušena slepou arkádou, jež oživuje její monolitický rastr. Tento prvek je nejen reminiscencí původní španělské lidové architektury, ale zároveň také dekorativním prvkem, neboť designéři předem počítali s jeho odrazy v leštěném corianu kuchyňského ostrůvku. Působí tak jako živá plastika, jež se mění s postupem světla během dne, ale také úhlem pohledu. Podlahy z tmavé břídilce a stropy z pohledového betonu pak dokonale kontrastují s bílou výmalbou. Celá přední stěna tohoto prostoru se dá, díky supermoderním oknům, otevřít a dovoluje tak úchvatným barvám neopakovatelných západů slunce nad mořem vstoupit přímo do obývacího pokoje.

Oproti běžným zvyklostem se klidová zóna s koupelnami a ložnicemi nachází ve vstupním, tedy prvním podlaží. Ani tyto prostory nejsou ochuzeny o výhled na nekonečný blankyt mořské hladiny a přitom díky promyšlené dispozici zůstávají stranou rušné společenské zóny vily.

Poděkování a zdroj fotografií: Pepe Gascon Arquitectura

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Filip Hieke – urban kolekce Pack Up Your Five Plums

Unikátní prostor PopUpStore v lokaci Praha Letná v pondělí 29.9.2014 poslouží k představení nejnovější pánské kolekce Filipa Hiekeho, který je...

Dailystyle News

Zavřít