O tomto ovocném stromě jste s velkou pravděpodobností nikdy neslyšeli, ale jeho plod zná snad téměř každý – avokádo. Ovoce, které není vůbec sladké, zato je však velmi tučné a patří mezi tzv. superfoods.

Stejně tak, jak stoupá obliba zdravého stravování a životního stylu obecně, stoupá i poptávka po různých druzích přirozených zdravých potravin, na nichž je tato strava založena. Kromě pro nás již zcela běžných se do povědomí stále více dostávají i ty méně známé, mezi které patří právě avokádo.

Pro superfoods – česky superpotraviny – neexistují žádná jasně daná kritéria či stanovené definice. Jsou to potraviny bohaté na vitamíny, minerální a stopové prvky, enzymy, vlákninu, aminokyseliny a mnohé další složky. Část ze super zdravých potravin pochází z exotických zemí, v jejichž nehostinných a náročných podmínkách jsou kvůli přežití nuceny v sobě zadržovat co nejvíce důležitých látek. Seznam superpotravin je skutečně dlouhý – goji, aloe vera, chia semínka, borůvky, brusinky, chlorella, rakytník, granátové jablko, zelený ječmen, quinoa, různé druhy jedlých olejů, ořechy, čerstvé klíčky, matcha tea, avokádo a jiné.

Buah-Avokado

Avokádo

Ano, avokádo je skutečně jediné nesladké ovoce, ve kterém je obsažen nejnižší podíl vody. Na druhou stranu má však nejvyšší podíl zdravých tuků – nenasycených mastných tuků – který tvoří kolem 20 % celého plodu. Jeho výjimečnost spočívá mimo jiné tedy v tom, že nepodporuje ukládání tuků, ale naopak pomáhá při spalování.

Jeho další předností je vysoký obsah živin, čímž je často srovnáván s vejci nebo dokonce s masem, protože obsahuje nejen vitamíny a minerály, ale i určité množství bílkovin. Kromě již zmíněných mikronutrientů nalezneme v avokádu také vysoký obsah vlákniny, která tvoří až 30 % denní doporučené dávky pro člověka.

Pokud se vám již někdy stalo, že jste si tento zázrak chtěli koupit a v obchodě jste narazili na něco zcela jiného, než s čím jste minule odcházeli, vězte, že se ve většině případů nejspíše nejednalo o žádné zkažené kusy, ale jednoduše se mohlo jednat o jinou odrůdu. Celosvětově je k dostání několik desítek druhů avokáda, tady v Čechách však můžeme narazit pouze na dvě nejčastější – Hass a Fuerte. Hass má slupku hrbolatou, velice tmavou a často se jí přezdívá ropucha, Fuerte je naopak hladké a zelené.

Na závěr ukázka jednoho z mnoha využití této superpotraviny v kuchyni – rychlá avokádová pomazánka.

Ingredience (pro 1 osobu):

1 větší avokádo

citronová šťáva

sůl

pepř

chilli

DSC_0850

Avokádo podélně rozkrojíme a za pomoci nože z něj vyjmeme pecku. Poté vydlabeme lžící vnitřek, který následně rozmačkáme vidličkou. Dochutíme solí, pepřem, citronovou šťávou a chilli. Množství surovin je zcela variabilní a záleží na chuti každého z nás. Hotovou pomazánku můžeme podávat na opečeném chlebu. Jelikož se fantazii meze nekladou, lze pokrm doplnit například zastřeným vejcem.

DSC_0884

Zdroje: 1

comments


Gastro
Author: Mirka Jelínková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Athleisure: z fitka do kanceláře

Trend, který si zamilovaly snad všechny street style hvězdy. V jednom jediném outfitu si můžete zajít s kamarádkou na kávu,...

Dailystyle News

Zavřít