• Gastro  • Instafriendly! Food blogeři, které se vyplatí sledovat!

Instafriendly! Food blogeři, které se vyplatí sledovat!

Zásobují nás recepty z různých koutů světa. Radí nám, jak vyrobit alternativní mléko, jak správně zavařovat, jak upéct ten nejlepší koláč. Dávají nám tipy, kde se můžeme dobře najíst, a dodávají nám odvahu k překonání strachu ochutnat něco nového. Řeč není o nikom jiném než o foodblogerech. Které se vyplatí sledovat na Instagramu?

Jako první zalovíme v českém rybníčku!

Cuketka

Kdo by neznal pana Cuketku, vlastním jménem Martin Kuciel. Svůj foodblog založil jako reakci na nedostačující články o jídle v klasických mediích. Inspiraci pro své stránky našel u amerických foodblogerů a jejich foodwritingu. Píše přímě a opravdově. Naleznete u něj recepty nejen na jídlo, ale i například na irskou kávu.

My cooking diary

Když bylo Kačce 19 let, odstěhovala se od rodičů a začala bydlet se svým přítelem Adamem. Což mimo jiné znamenalo začít vařit. Z původních typických českých jídel přešla Kačka na stravu zdravější, což se pozitivně projevilo na její osobě. Adamovi však stále vařila i jídla klasická a rozhodla se založit stránku My cooking diary, kde začala své recepty zveřejňovat. Na jejím blogu však nenajdete jen jídlo, ale skvělé fotky z cest a vtipné  Instatories. A aktuálně je jejím největším počinem narození dcery Mii.

Cukrfree

Kdo by nemiloval sladké, kdo by nemiloval cukr. Už jen málokdo si bez něj dokáže představit život. Ale! Zkoušeli jste někdy péct bez cukru? Že to nejde? Ale jde. Živým důkazem je Janina neboli Cukrfree, která v minulosti bojovala s poruchami příjmu potravy a díky omezení sacharidů se jí opět vrátila chuť do života. Její blog i její příběh rozhodně stojí za přečtení.

Maškrtnica

Pokud patříte mezi milovníky pečení, ať už slaných či sladkých dobrot, pak si rozhodně nenechte ujít blog Maškrtnica, což slovensky znamená mlsalka. Jak udělat kvásek, upéct chleba, buchty, housky? Na tohle přesně vám odpoví Maškrtnica- Juliana Fischerová. Spolu s panem Cuketkou a Míšou Gregorovou založila blog PečemPecen.cz zaměřený výhradně na pečení chleba.

Kitchenette

Za blogem Kitchenette najdete Markét, která je nejen skvělou kuchařkou, ale také maminkou, proto u ní najdete mnoho receptů i pro děti. Ráda vaří zdravě z čerstvých, regionálních a sezonních surovin. Navíc má tato šikovná žena i vlastní e-shop, kde najdete knihy s recepty, doplňky do bytu a samozřejmě její dobroty.

Chef Kamu

Kamila Rundusová absolvovala střední hotelovou školu a s praxí ve vaření už začala během studií. Sama pak začala vařit na Novém Zélandu, kam jela hned po studiu. Zkušenosti nabrala v Anglii (u samotného Jamie Olivera), v Austrálii, Číně, Peru, Vietnamu, Thajsku, které zúročila i ve svých cestovatelských dokumentech pro Českou televizi a je to Chef Kamu.

View this post on Instagram

MY MEAL PREP (🇬🇧⬇️) Uvařit snadný, rychlý a výživný zelený jídlo tak, aby bylo výborný? To nám celkem jde😋 A protože jsme stále na cestě a hodně sportujem, jídla nám musí chutnat i studená… v krabičkách. Většinou jde tedy o nabombený boule, které sestavím v jedný pánvi za 20 minut (postup ve stories). * Důležitá je příprava! Neboli “mise en place”. Jakmile máte lednici ready, sázíte to jak Baťa cvičky💪 * 1. Ochucené PASTY a PESTA – Informace a recepty najdete v mojí Nejbarevnější kuchařce (+ další podobné vychytávky). Ve zkratce jde o rozmixované suroviny s olejem a solí, které konzervují a tak pasty vydrží v lednici až několik měsíců. Mohou být jednodruhové – z česneku, zázvoru, kurkumy, cibule a koření nebo mixované např. s citr. trávou či bylinkama a ořechy. Pasty po spojení s tekutinou vytvoří omáčku a základní chuť! Můžete tak zdělat i různé zbytky a zjednodušší to celý váš proces vaření. Vyndáš a jedeš! * 2. LUŠTĚNINY – Dřív by mě ani nehlo namočit na 12 hodin cizrnu a další den ji 2 hodiny vařit. Moc práce🤷‍♀️ Ale vážně? Ani prd. Jakmile se člověk dostane do rutiny, je pro něj přirozený večer před spaním namočit ať už luštěninu nebo třeba i ořechy. Následující den je zpracuju do jídla – uvařím, rozmixuju nebo nechám klíčit. Uvařené luštěniny vydrží v lednici týden a dají se i zamrazit. * 3. OBILOVINY – Aamarant, pšenice, špalda, pohanka, quinoa, ječmen, různé druhy rýže aj. mám také předvařené v lednici a používám dle potřeby nejen do bowlí, ale i sladkých jídel, polévek, pomazánek…. * 4. VÝHONKY – Domácí klíčení = domácí továrna na vitamíny! Klíčím v nádobách od @atranet.cz (kód KAMUTRAM 10% sleva) a pak jedu microgreens, které pěstuju na vatě. Více informací o klíčení najdete také v mojí první knize! * 5. FINISH – V našich jídlech milujem čerstvou i fermentovanou zeleninu (kysaný zelí nebo kimchi) plné probiotik. Taky se nebojíme bílkovin – tofu, tempeh, falafel, vajíčko, sýry, ryba. Ráda ochucuju bylinkama, ovocem, lahůdkovým droždím, citrónem, octy, sójovkou, kvalitními oleji (sezamový, makový, dýňový, konopný…) a sypu spoooustu semínek, ořechů, mořských řas, spiruliny, sušeného ovoce… 🇬🇧ENGLISH IN COMMENTS🇬🇧

A post shared by KAMU (@chefkamu) on

B

A koho se vyplatí sledovat v zahraničí?

Deliciously Ella

Blog Deliciously Ella funguje od roku 2012 jako reakce jeho zakladatelky Elly na její zdravotní stav. Rok předtím ji byl diagnostikován tachykardický syndrom a porucha aktivace žirných buněk, což ovlivňovalo nervový systém. Zhoršil se ji tlak, měla poruchy s trávením, infekce…. Po roce braní prášku klesla na dno fyzické i psychické, rozhodla se tedy změnit stravování  a cítit se tak lépe, a to díky rostlinné stravě.

Minimalist Baker

Hlavní filozofií blogu Minimalist Baker jsou recepty, jejichž příprava buď trvá méně než 30 minut nebo je k nim potřeba méně než 10 ingrediencí, případně se vše připraví v jedné misce.  Je to ideální pro všechny, kteří mají rádi jednoduché a rychlé recepty.

Yotam Ottolenghi

Yotam Ottolenghi je izraelsko anglický šefkuchař, autor několika kuchařek a majitel restaurace. Jeho kariéra v gastronomii začala v cukrárně, kde pracoval jako cukrář, pak se stal šéfkuchařem pečiva v řemeslné cukrárně. Při vaření se řídí heslem: ,,Chci drama v ústech.” Rád kombinuje nezvyklé chutě a vůně. Vaří slané i sladké.

Our Food Stories

Tento blog je dílem dvou dam, Laury Muthesius a Nory Eisermann. Obě pochází z Berlína a skvěle se doplňují. Nora pracuje jako foodstylistka a Laura vše fotí. Vše začalo jako reakce na Lauřinu alergii na lepek. Nenašly prakticky žádnou kavárnu kde by si Laura mohla pochutnat na dobrém bezlepkovém dortu a začaly tak samy vařit a péct. Jejich jídla jsou bezlepková, vegetariánská, některá veganská a bez rafinovaného cukru.

Green Kitchen Stories

Jako poslední tu máme další dvojici Davida a Luisu. Jejich blog Green Kitchen Stories funguje od roku 2009 a je plný nejen receptů pro vegetariány, milovníky ovoce, zeleniny nebo cereálních výrobků, ale i obrazů jejich života a životního stylu.

Nechte se ve svém kuchařském umu inspirovat někým z nich.

Zdroje: 1,2,3,4,5,6