Architekti německého ateliéru asdfg Architekten se pustili v Berlíně do rekonstrukce předválečného domu tak, aby z něj udělali loftový byt, ve kterém nyní žije pětičlenná rodina. Chcete vědět, jak to dopadlo?

Renovace staré budovy v berlínské čtvrti Prenzlauer Berg je dílem architektů ateliéru asdfg Architekten, kteří předválečný dům v dezolátním stavu transformovali na loftový byt, jež poskytuje útočiště pětičlenné rodině. Vzhledem k tomu, že díky historické povaze budovy nebylo možné provádět změny vnější fasády, se architekti rozhodli pro otevřenou dispozici vnitřních prostor a zachovali v podstatě pouze nejnutnější nosné prvky, aby tak docílili maximálního osvětlení interiérů. Zároveň odstranili nánosy původních omítek a ponechali pouze původní cihlové zdivo, které celému prostoru dodává industriální nádech. Pro podlahy byl pak zvolen bílý epoxidový nátěr, který nejenže skvěle vypadá, ale se také výborně udržuje.

Hlavní obývací prostor zabírá celou jednu polovinu domu a otevírá se přes dvě patra budovy až do střešních konstrukcí. Jeho srdcem je jednoduchá kuchyňská linka v bílém matu s deskou z dubového masivu. Velmi stylově působí osvětlení z vinných lahví, ledabyle rozvěšené nad pracovní deskou. Nad linkou se vine bílé samonosné schodiště v kombinaci kovu a masivu, jenž jakoby prorůstalo celým domem a spojuje všechny jeho nadzemní patra. Kousek opodál je pak umístěn jídelní stůl s deskou z ebenové dýhy, doplněný několika klasickými židlemi, zakoupenými v místním bazaru. Nad stolem je pak umístěno romanticky působící svítidlo z bílých perleťových penízků.

Po schodišti se pak dostaneme do galerie v prvním patře, odkud je přístup k ložnicím majitelů domu a jejich dětí. Ložnice rodičů má svou vlastní koupelnu, šatnu a galerii, na které nalezla své místo pracovna, jež je tak opticky oddělena od odpočinkového prostoru a přitom vždy na dosah ruky. Vlastní galerii, tentokrát ovšem určenou pro spaní, má také každy z dětských pokojů, čímž došlo ke zvětšení jejich obytné plochy. V této klidové zóně má díky tomu každý člen rodiny potřebné soukromí a vlastní útočiště. Celý dům je brilantní ukázkou renovace a návrh jeho dispozice plně respektuje současné nároky a trendy moderního bydlení.

Poděkování a zdroj fotografií: asdfg Architekten

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
FENTY PUMA BY RIHANNA

Rihanna se vrací s novou kolekcí jaro/léto ve spolupráci s Pumou a otevírá tím druhou sezónu.

Zavřít