K horkým letním dnům neodmyslitelně patří velké porce zmrzliny. Není však zmrzlina jako zmrzlina. Jak poznat tu poctivou, ke které vždy rádi zabloudíte při toulkách městem? To vám prozradí dnešní článek. 

Kvalita vs. kvantita 

S velkou pravděpodobností narazíte na poctivou zmrzlinu spíše v malém pouličním stánku, který se specializuje na jednu věc, než v klasické cukrárně. V cukrárnách ji najdete většinou v dobře známých vaničkách, které jsou vyráběny ve velkém a mají je na každém rohu. O to hůř, pokud je ve vaničce zmrzlina zarovnaná a natlačená. Ta poctivá musí být nadýchaná, bez přidaných chemických náhražek.

 Samozřejmě, že i cukrárna nebo kavárna se může pyšnit výbornou zmrzlinou. Musí být ale domácí. Taková, na kterou se stojí fronty, to je další dobré poznávací znamení. 

Láska na první pohled

Okem můžete odhadnout, jaká zmrzlina bude. Jak? Podle barvy. Pravá pistáciová nikdy nebude křiklavě zelená, protože pistácie jednoduše křiklavě zelené nejsou. Bude spíše nahnědlá. Stejně tak ani vanilková není kanárkově žlutá. Takové barvy jsou pouze výsledkem toho, že si někdo pohrál s barvivy. 

Suroviny jsou základ 

Dalším ukazatelem je chuť. Zmrzlina by měla chutnat jako její výchozí surovina. Rozeznat chuť čerstvé jahody od práškového ochucovadla není přece žádná věda. Pokud cítíte jen sladkou chuť a nic víc, zmrzlinář na vás také šetřil. 

Je-li vám po konzumaci zmrzliny těžko, poukazuje to na to, že byla plná stabilizátorů a emulgátorů, které jí dělají mastnou a hůře stravitelnou. 

Na druhou stranu, pokud se zmrzlina roztaje, ještě než ji stihnete zaplatit, je plná vody. A za zmrzlou vodu nikdo z nás platit nechce.

Ideální konzistence 

Struktura je více, než důležitá. Ideální výsledná podoba je hladká, bez hrudků, ledových krystalků a studená tak akorát, aby vás při konzumaci nebolely zuby. Zmrzlina musí vypadat čerstvě a svěže. Pokud uvidíte na povrchu namrzlou kůrku, běžte raději o dům dál. Pravděpodobně už byla několikrát přemražená a to na chuti nepřidá. 

Kdo by řekl, že výběr zmrzliny může být taková věda. Každý z nás sice občas v případě nouze sáhne po baleném nanuku, ale jednou za čas je důležité odměnit se poctivou, kvalitní zmrzlinou. Teď už víte, jak na to! 

Zdroj fotografií: Pexels

comments


Gastro
Author: Dominika Sluková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Navštivte Memory: Výstava modelů návrháře Alexandra McQueena v centru Chodov

Do 22. července si můžete prohlédnout unikátní výstavu modelů legendárního britského módního návrháře Alexandera McQueena Memory v The Designer Gallery...

Zavřít