Ochutnali jste už někdy pravou vietnamskou kuchyni? U nás na severu máme tu možnost teprve chvíli, a já doufám, že i na dlouho! Seznamte se se Street PHO – Authentic Vietnamese Bistro.

Jídlo představuje ve Vietnamu důležitou část tamní kultury. Vietnamská kuchyně je jednoduchá a racionální, má velice blízko ke kuchyni čínské, v níž se vietnamští kuchaři inspirovali principem vaření. Ten je založen na snaze nalézt rovnováhu v kontrastech vůní, chutí i konzistencích pokrmů. Přesto je mezi nimi řada rozdílů. Například úprava příloh – v Číně je zvykem všechny přílohy vařit, zatímco ve Vietnamu pracují zejména s čerstvou nevařenou zeleninou. Jiným specifikem je používání mnoha rozmanitých aromatických bylinek a koření, které jídlu dodávají jeho jedinečnou chuť – bazalka, koriandr, citronová tráva, zázvor, badyán, kurkuma nebo tamarind.

Mezi základní suroviny, se kterými vietnamská kuchyně pracuje, patří rýže. Buď je podávána dušená, jako příloha k jídlům, nebo se z ní vyrábí rýžová mouka, z níž se dělají těstoviny, a to například tenké či tlusté ploché nudle přidávané do polévek, z nichž nejznámější je Pho. Dále se z rýže vyrábí sladkosti, rýžový ocet či tenké listy rýžového papíru, z nichž se balí známé jarní rolky, které se plní vepřovým, nebo krabím masem, nudlemi, cibulí, houbami a vajíčky. Samozřejmě existují i vegetariánské varianty se zeleninou či tofu. Rolky se buď smaží nebo se podávají čerstvé. Další hojně užívanou surovinou je zelenina. Přesto, že je podávána téměř vždy čerstvá, protože je ve Vietnamu k dostání po celý rok, může být i dušená, podávána s nudlemi v polévce a nebo smažená. Ze zeleniny je to především čínské zelí, zelí, jarní cibulka, chilli papričky, česnek, bambusové výhonky, květák, okurky, maniok, batáty, fazolové klíčky aj. Kromě zeleniny má své nenahraditelné místo také čerstvé ovoce, dále luštěniny a oříšky a v neposlední řadě maso. Říká se, že se vietnamští kuchaři řídí heslem, že vše, co se hýbe, se dá také jíst.

Ve Street PHO bistru můžeme některé z tradičních vietnamských jídel ochutnat, a to třeba jmenované čerstvé jarní závitky s krevetami, kuřecím masem nebo ve vegetariánské verzi s tofu. Chybět samozřejmě nesmí ani legendární Pho polévka ve variantách s hovězím, kuřecím a tofu. Saláty Bun Bo Nam Bo či Mien s kuřecím anebo krevetami vám rozhodně naplní žaludky, ale pokud byste toho ještě i tak neměli dost, můžete vyzkoušet street food bagety, třeba s oblíbeným grilovaným bůčkem. Kdo už by se nemohl na hovězí ani podívat a tofu ho příliš neláká, může vyzkoušet bagetu s vepřovou šunkou a játrovou paštikou. Na výběr je toho skutečně mnoho a člověk neví, co si dát dřív, a to i v případě, že nejí maso. Pozor si ovšem dávejte na dávkování pekelně ostrých dochucovadel, abyste neskončili celí ubrečení. K tomu všemu přidejte navrch ještě příjemné prostředí s fascinujícími světly a výsledkem je pěkně velká ryba v místním gastro rybníčku.

Shrnuto, podtrženo, i když jsem tento vietnamský PHOklad v Liberci navštívila zatím jen jednou, rozhodně mě tu neviděli naposledy a na ukázku jsem pro vás udělala i PHOtos.

Zdroj: 1, 2, 3

 

comments


Gastro
Author: Mirka Jelínková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Tyto potraviny vás zbaví toxinů

S určitým množstvím toxinů si organismus pomůže sám. Když je jich moc, volá o pomoc. Jak? Únavou, bolestmi hlavy, podrážděností,...

Dailystyle News

Zavřít