V dnešní době stále více roste zájem o bylinky a alternativní možnosti léčby, hlavně co se týče méně závažných onemocnění, neboť bylinky – na rozdíl od klasické léčby chemickými léky – jsou vhodné pro každého. Leckdy je to i nejjednodušší a nejšetrnější cesta, jak pomoci nejen sobě, ale i svým nejbližším.

Už i naše babičky a prababičky bylinky často souhrnně nazývaly „zdravím z boží lékárny“, neboť moc dobře věděly, že na každý „zdravotní neduh“ existuje alespoň jedna bylinka, která jej dokáže odstranit.

Bylinky mají všestranné použití i v kuchyni (možná proto se jim dostává stále větší obliby), kde je lze využít nejen místo koření, ale připravit si i nejrůznější bylinkové octy, oleje, sole, bylinková pesta či zdravé pochoutky pro děti.

Než se však pustíme do samotného kouzlení s bylinkami, měli bychom vědět, jak si bylinky uchovat co možná nejdéle po celý rok. Existuje mnoho možností; od sušení, mražení až po nakládání do oleje, octa či soli.

Zelené bylinky, jež lze sušit a využít jako koření:

Vhodné bylinky: bazalka, estragon, kopr (sušené listy), koriandr (sušená semena), libeček, majoránka (dobromysl), máta, meduňka, petrželka, rozmarýn, saturejka, šalvěj, tymián

Sušení: Výhonky bylinek se odříznou přibližně 5 cm nad zemí, sváží do svazků a pověsí se na stinné a hlavně vzdušné místo. Když jsou zcela suché (poznáte, že šustí a drobí se), lístečky zdrhnete a dáte do dobře uzavíratelné láhve, abyste zamezili vlhnutí.

Provensálské koření

Suroviny: rozmarýn, tymián, saturejka, bazalka, estragon (ve stejném poměru, sušíme dle návodu výše).

Konzervace čerstvých bylin solí

Konzervace čerstvých bylinek solí zachovává jejich přirozenou barvu a aroma, jež krásně prostoupí do soli. Při vaření a dochucení pokrmů musíme tedy počítat s obsaženou dávkou soli, abychom jídlo nepřesolili.

A jak si bylinky naložit? Poměr bylinek vůči soli v nádobě je 3:1. Čerstvé bylinky omyjeme, osušíme a pokrájíme na drobné kousky. Do sklenice pak vrstvíme vrstvu bylinek a vrstvu soli. Uzavřeme a necháme na chladném místě, občas protřepeme.

Mražení bylinek

Některé bylinky jako např. bazalka, pažitka, kopr, petrželka, libeček, majoránka, šalvěj a máta; sušením ztrácí barvu a vůní. Místo sušení tedy tyto bylinky raději mrazíme, buď tzv. mražením „nasucho“ anebo prostřednictvím formiček na led.

Postup je velmi jednoduchý. Bylinky opláchneme vodou a necháme okapat. Osušené bylinky posekáme na drobné kousky, rozložíme na tác potažený sáčkem a necháme zamrazit. Sklepeme do nádoby a opět uložíme do mrazáku.

Použití mražených bylinek v ledových kostkách je velmi jednoduché a praktické, neboť je možné celou ledovou kostku dle potřeby přidat do polévek, omáček nebo jiných jídel, a to vždy těsně po jejich uvaření.

Bylinkové kostky si vytvoříme naplněním obsahu tvořítek na led přibližně do 80 % objemu čerstvě nasekanými bylinkami, zbytek dolijeme vodou a necháme zamrazit.

Nakládání bylinek do oleje

K nakládání bylinek do oleje se nejlépe hodí: pažitka, bazalka, kopr, tymián, šalvěj a dobromysl. Lze je nakládat samostatně nebo různě kombinovat například s chilli papričkami, celým pepřem, česnekem, citrónovou kúrou či bobkovým listem; čímž dostaneme dost širokou paletu chutí na dochucení jednotlivých pokrmů.

A jakpak si jej připravíme? Bylinky opláchneme, necháme okapat a vložíme do čisté láhve, kterou zalijeme olivovým olejem. Bylinky musí být zcela ponořené! Láhev nijak neuzavíráme, pouze překryjeme kouskem textilie a necháme 14 dní macerovat. Po uplynutí této doby olej scedíme přes sítko a nalijeme do sklenice.

Používáme jak do studené, tak i teplé kuchyně.

 

Olej s česnekem, pepřem a majoránkou

(výborný k ochucení omáček k těstovinám, na grilování steaků)

Suroviny:

500 ml olivového oleje, 3 až 4 rozpůlené stroužky česneku, 1 lžička lehce rozdrcených kuliček černého pepře, 4 snítky čerstvé majoránky,

Postup:

Z láhve odlijeme trochu oleje a vložíme do ní stroužky česneku, pepř a majoránku.

Láhev uzavřeme a necháme 2 týdny stát na slunném místě. Občas protřepeme.

Po 2 týdnech přelijeme do jiné láhve a zaděláme pevným uzávěrem.

Vydrží přibližně 3 měsíce.

 

Česneková omáčka „Řecké pesto“

(využívá se k ochucení zeleniny, salátů a všech druhů masa)

Suroviny:

4 stroužky česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, 1 hrnek strouhanky, ½ hrnku vody, 5 lžic olivového oleje

Postup:

Všechny suroviny smícháme, dokud nevznikne hladká hmota.

Bylinné a kořeněné octy

Bylinné a kořeněné octy jsou zajímavou variantou, jak si osvěžit přípravu nejrůznějších zeleninových a ovocných salátů nejen v horkém letním období. Tyto octy vaše saláty obohatí jak o příjemnou vůni, tak i o jemnou výraznou chuť.

Domácí výroba takového octu není nijak náročná, a jeho přípravu zvládne opravdu každý. Je jen na nás, jaké bylinky a koření při jeho výrobě použijeme. Mezi nejoblíbenější octy patří hlavně octy jednosložkové jako je: bazalkový, celerový (myslí se nať) cibulový, česnekový, estragonový, feferonkový, koprový, libečkový, majoránkový, meduňkový, rozmarýnový, šalvějový anebo tymiánový.

A jak si takový ocet vyrobit? Čerstvé bylinky omyjeme a nasekáme na menší části. Hrst bylinek (doporučené množství) vložíme do nádoby a zalijeme vinným octem. Dobře uzavřenou nádobu necháme luhovat týden až čtrnáct dní na tmavém, chladném místě, a poté přecedíme a přefiltrujeme přes plátno. Takto získaný domácí bylinkový ocet skladujeme na chladném, temném místě.

Využití bylinkových octů:

Ocet se saturejkou, šalvějí a libečkem (na masa a zeleninová jídla).

Ocet se šalvějí, hřebíčkem, bobkovým listem a zeleným pepřem (na tmavá masa)

Ocet s estragonem a meduňkou (na zeleninové saláty)

Ocet s koprem, fenyklem a bazalkou (ideální na bramborové saláty)

Ocet s bobkovým listem, tymiánem, bazalkou a česnekem (vhodné pro marinování bílých mas a ryb)

 

Ukázka receptů na vícesložkové octy:

Sladký kořeněný ocet (na ovocné saláty)

Suroviny: 400 g cukru, 1 l vinného octa, 1 lžíce rozdrcené skořicové kůry, 3 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 3 hřebíčky, 1 lžička soli, ½ na plátky nakrájeného citrónu

Postup: Ocet přivedeme k varu a přidáme k němu všechny uvedené přísady. Směs vaříme přibližně   5 minut. Poté ocet scedíme a přefiltrujeme. Uchováváme na chladném, temném místě.

 

Mátový ocet (na ochucení omáček)

Suroviny: 200 g máty, 300 g cukru, 1 l vinného octa

Postup: Jemně nasekanou mátu smísíme s 300 g cukru a necháme stát v uzavřené nádobě asi 20 minut. Mezitím si zahřejeme vinný ocet k bodu varu. Přidáme směs cukru a máty, a za stálého míchání vaříme 5 minut. Poté scedíme a přefiltrujeme. Naplníme a dobře uzavřeme v lahvích, a necháme zrát 1 týden na tmavém, chladném místě.

 

Bylinný ocet

Suroviny: 1 lžíce máty, 1 lžíce estragonu, 6 lžic pažitky, 1 lžíce libečku, 1 lžíce majoránky, 1 bobkový list, 4 hřebíčky, vinný ocet dle velikosti nádoby

Postup: Připravujeme stejně jako mátový ocet.

 

Cibulový ocet

Suroviny: 1 nadrobno nasekaná cibule, 1 l vinného octa, bobkový list

Postup: Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 4 dnů.

 

Česnekový ocet

Suroviny: 3 prolisované stroužky česneku, 1 l vinného octa

Postup: Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 2 dnů.

 

Estragonový ocet

Suroviny: 10 až 15 výhonků, 1 l vinného octu

Postup: Ocet si připravíme jako jednosložkový ocet s výjimkou, že luhujeme pouze po dobu 10 dnů. Poznámka: Po přefiltrování necháváme v octě 1 výhonek estragonu.

Zdravé bylinkové dobrůtky

Stejně jako neodmyslitelně do domácí lékárničky patří základní sypané čaje na běžné neduhy, lze tuto lékárničku obohatit o bylinkové sirupy a medy, a pro děti zdravým mlsáním v podobě bylinných bonbónů.

Příprava je velmi jednoduchá, finančně nenáročná; a hlavně bez jakékoliv chemie, což uvítají hlavně maminky s malými dětmi. Pro inspiraci přikládáme několik základních receptů, které lze obměnit pouze změnou bylinky; všechny ostatní ingredience zůstávají nezměněny.

Bezový sirup

Suroviny: 30 velkých květů černého bezu, 2 citróny (pomeranče nebo mandarinky), 2 kg cukru krystal, 2 l převařené a studené vody

Postup:

Květy a na kolečka nakrájený citrón zalijeme vodou a necháme louhovat 24 hodin. Poté přelisujeme přes plátno, přidáme cukr krystal a krátce povaříme 5 až 10 minut. Zpravidla do doby, než se plně rozpustí všechen cukr. Ještě horké slijeme do lahví a skladujeme na chladném, tmavém místě.

 

Šípkový sirup (preventivně proti nachlazení)

Suroviny:  1 kg červených šípků, 2 l vody, 1 500 g cukru krystal

Postup:

Všechny šípky rozmačkáme a zalijeme přibližně 2 litry vody. Směs přivedeme k varu a mírně povaříme 10 minut. Odstavíme a v chladu necháme uležet 24 hodin. Druhý den scedíme a prolisujeme přes plátno. Vzniklou šťávu zahřejeme a rozpustíme v ní cukr. Necháme projít varem, a ještě horké lijeme do připravených lahví. Skladujeme na chladném, tmavém místě.

 

Meduňkový sirup

Suroviny: 500 g čerstvé meduňky, 1 sáček kyseliny citrónové, 4 l převařené vody

Postup:

Do 5litrové sklenice asi do ½ obsahu namačkáme čerstvou meduňku (listy i se stonky) a prosypeme kyselinou citrónovou. Necháme přibližně hodinu ležet, aby se nám spustila šťáva. Poté dolijeme vodou a necháme 24 hodin louhovat. Další den slijeme přes plátno, přidáme cukr a lehce povaříme. Vaříme pouze do doby, dokud se zcela nerozpustí cukr, nikoliv déle! Po vychladnutí sirupu přeléváme do připravených lahví a skladujeme na tmavém, chladném místě.

Mátové bonbóny (proti kašli)

Suroviny:

120 g medu, 100 g cukru krystal, 2 lžíce velmi silného mátového čaje, šťáva z ½ citrónu

Postup:

Med, cukr a citrónovou šťávu vaříme tak dlouho, dokud zkouškou nezískáme na talíři tvrdou perličku tj. nabereme lžičkou směs a kápneme na talířek. Pokud se vytvoří tvrdá kulička, přidáme do směsi 2 lžíce mátového čaje. Ještě chvíli povaříme, a pak hmotu nalijeme na navlhčenou desku a mokrým nožem krájíme na kostičky. Po ztuhnutí ukládáme do sklenic s víčkem, aby nám bonbony nezvlhly.

 

Lipové bonbóny (proti kašli a nachlazení)

Suroviny:

120 g medu, 100 g cukru, 2 lžíce lipového čaje, šťáva z ½ citrónu

Postup:

Med, cukr, čaj a šťávu vaříme tak dlouho, dokud nám na talíři neztvrdne nakápnutá kapička. Pokud se vytvoří tvrdá kulička, přidáme do směsi 2 lžíce lipového čaje. Ještě chvíli povaříme, a pak hmotu nalijeme na navlhčenou desku a mokrým nožem krájíme na kostičky. Po ztuhnutí ukládáme do sklenic s víčkem, aby nám bonbony nezvlhly.

Sedmikráskový med

Suroviny:

4 hrsti květů, 1 l vody, 1 kg cukru, 1 citrón, 1 pomeranč

Postup:

Květy opláchneme, pocukrujeme a pokapeme citrónovou šťávou. Necháme 12 hodin stát. Po uplynutí této doby přidáme vodu a necháme 24 hodin louhovat. Druhý den květy s vodu svaříme a scedíme, přidáme cukr a plátky pomeranče. Tekutinu necháme vychladnout a znova prohřejeme k bodu varu, aby se nám rozpustil cukr. Tento postup opakujeme do doby, dokud vychladlá směs nemá konzistenci medu. Pozor! Směs hlídáme, neboť má tendenci rychle vzkypět a utéct z hrnce.

 

Použité zdroje:

Oblíbené babiččiny bylinky pro léčení i vařeni: Miroslav Mayer, vydala agentura VPK

Jak pěstovat a zpracovat bylinky české zahrádky (příručka pro pěstitele, bylinkáře i kuchaře: Petra Rubášová, vydalo nakladatelství CPRESS

comments

Lifestyle
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Šaty přes kalhoty se opět vracejí na výslunní

Říkáte si, že kalhoty pod šaty nepatří? A co, když vám řekneme, že v 90. letech  to byl žhavý trend?...

Dailystyle News

Zavřít