Nevím, jak vy, ale já si s přehledem dám občas frappé i v zimě. Z nostalgie, aspoň ve vzpomínkách si přivolat to léto. A teď je léto tady a s ním i (pro mnohé nesnesitelná) vedra. Říká se, že káva zvyšuje krevní tlak a ten si naopak netyká s vysokými teplotami, měli bychom být v pití kofeinových nápojů opatrní, případně volit jejich bezkofeinové sourozence. A stejně tak hltat jeden ledový nápoj za druhým znamená riskovat nachlazení a podráždění žaludku. Takže všeho s mírou.

Když pominu výborné domácí limonády, je právě ledová káva, frappé nebo frappuccino nápojem, kterým se v parném dni rád osvěžím. Nehledě na nabídku kaváren, frappé mám nejraději to, které si napěním doma přesně podle chuti (v 90% dostanete totiž buď mléko s kávou nebo vodu s kávou, případně kombinaci obojího doplněnou pěti kostkami cukru). Kdo jste na tom s frappé obsesí stejně, určitě doporučuji pořídit si kvalitní frappovač. Zapomeňte teď na ty malé ruční chrchlátka na tužkové baterie se zvláštní pružinkou za pár desítek korun. Investovat se totiž vyplatí, třeba do tohoto.

frappe with milkA teď jak na to. Verzí je spousta, postup vždy vesměs stejný. Nejjednodušší je příprava frappé pouze z kávy, bez mléka. Jako správný Řek si připravte instantní rozpustnou kávu (ano, opravdu, tady jdou všechny pochyby o kvalitě rozpustné kávy stranou), studenou vodu a pár kostek ledu. A cukr! (pro závisláky) Do nádoby frappovače vsypeme dvě lžičky instantní kávy (stačí i jedna, chce to pár pokusů, každý má chutě nastaveny jinak), přidáme 5-8 velkých lžic studené vody (a cukr). Ponoříme mixér frappovače téměř ke dnu a spustíme. Po pár desítkách sekund je hotovo. Přelejeme do vysoké sklenice s ledem, dolejeme podle potřeby studenou vodu, zapíchneme do husté pěny brčko, mírně promícháme a podáváme. U verze s mlékem je více možností. Jednak můžete napěnit (společně s cukrem) dobře vychlazené nízkotučné mléko, přelít vzniklou mléčnou pěnu do sklenice a pak vmíchat vedle připravené studené presso nebo do frappovače vsypat instantní kávu, přidat asi 30ml vody a 100-120ml studeného mléka a to celé promíchat a na závěr přidat pár kostek ledu.

iced caffe latte

Zajímavou variantou je také ledové caffé latte, kdy do vysoké sklenice dáte pár kostek ledu, nalejete asi 150ml studeného mléka a na závěr po plovoucím ledu opatrně přidáte čerstvě připravené espresso. Já k této verzi ještě navrch přidávám studenou mléčnou pěnu (jak na ni jste se dočetli pár vět zpátky). Návštěvy vás budou milovat.

Nakonec jsem si nechal přípravu frappuccina. Frappovač v tomto případě stranou, potřebujete kvalitní mixér, který se nezalekne ledu (ověřte si v návodu, že v něm opravdu můžete drtit led, jinak riskujete zničené nože případně spálený motor). Do něj dejte 1-2 espressa (mám namysli opravdové espresso s obsahem cca. 30ml), asi 15 průměrných kostek ledu, 100ml studeného mléka a cukr dle chuti. A mixujem, dokud se z kostek ledu nevytvoří ledová tříšť. Sklenice, brčko (a třeba šlehačka a toping), nafukovací lehátko v bazénu a svět je váš.

frappuccino

Zdroje: 1, 2, 3, 4

comments


Lifestyle
Author: Michael Pezda

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Alone at Night

Fotograf: Tomáš Černý (FB) MUA: Filip Velc Styling: Abigail Lišková Modelka: Klára Jožáková (Czechoslovak Models) Děkujeme Secondhand Fox’s a Bijou Brigitte Palladium.

Dailystyle News

Zavřít