Velmi oblíbenou a nejrozšířenější bylinkou je levandule. Středomořská bylinka, která u nás sice volně neroste a musí se pěstovat, si i přesto našla své místo skoro v každé zahrádce. Zajímá vás proč?

Jedná se o malý, vytrvalý polokeř, bohatě větvený, jež může dorůst do výšky 60 až 120 cm. Pro svojí silně aromatickou vůni, krásné fialové květy a všestranné využití je jednou z TOP bylinek u nás.

Lze jí použít opravdu všude, jak pro dekorativní účely, tak i v kuchyni, v kosmetice, ale i na odstranění drobných zdravotních neduhů. Vyrábí se z ní nejrůznější kosmetické přípravky, oleje na masáže a aromaterapii.

Pro své uklidňující účinky je vděčnou přísadou bylinkových inhalací, koupelí a voňavých polštářů. Formou oleje nebo tinktury pomáhá jak při bolestech svalového původu, tak i úrazech. Při nervozitě, stresu, migréně a bolestech hlavy naopak pomůže osvědčený a snadno dostupný levandulový čaj.

Červen a červenec- období, kdy levandule kvete, je ideální čas, kdy si z ní můžete připravit spoustu báječných věcí, jak pro mlsné jazýčky, pro domácí zelenou lékárnu, tak i kosmetiku.

Pro jednoduchou a rychlou přípravu jsme pro vás vybrali několik receptů, které vás nadchnou, a získají si vaše srdce.

Levandulové sušenky

Suroviny:

300 g másla, 220 g krystalového cukru, 2 vejce, 340 g hladké mouky, 2 lžíce levandulových kvítků

Postup:

V míse promícháme změklé máslo a krystalový cukr. Přidáme ušlehané vejce, levandulové květy a hladkou mouku. Těsto dobře zpracujeme, aby všechny suroviny byly krásně promíchané. Na vymazaný plech tvoříme hrudky těsta, které se pečením roztáhnou na křehké placičky. Vkládáme do předem vyhřáté trouby přibližně na 180°C. Pečeme dozlatova 15 až 20 minut.

Levandulový olej

Pro léčebné, zklidňující a dezinfekční účinky se hlavně používá při popáleninách, při spálení se od sluníčka, blahodárně působí proti vyrážkám, ekzémům. V koupeli nádherně voní a uvolňuje stres, podráždění. Pokožce dodává svěží a mladistvý vzhled.

Suroviny:

květy levandule, panenský slunečnicový olej, plátno, sklenice 

Postup:

Do čisté, suché sklenice napěchujeme levandulové květy a zalijeme olejem až po okraj. Uzavřeme a necháme stát na teplém místě.  Po čtyřech dnech olej s levandulí scedíme přes plátno. Takto získaný olej nalijeme zpět do sklenice, kterou jsme opět vyložili novými, čerstvými květy levandule. Uzavřeme a necháme čtyři dny stát na teplém místě. Tento proces opakujeme ještě jednou. Dohromady luhujeme celkem 12dní.

Levandulový med (sirup)

Skvělá náhražka sladidla do kávy nebo čaje.

Suroviny:

500 g levandulových natí v plném květu, 3 citróny, 3 skořice vcelku, 1 a 12/ až 2 kg cukru, 750 až 1000 ml vody

Postup:

Levanduli opláchneme a vložíme do hrnce s vodou. Přidáme pokrájené citróny, skořici a dáme vařit. Po 20 minutách varu odstavíme a necháme 24 hodin luhovat. Po scezení přidáme cukr a postupně na mírném ohni odpařujeme. Hustou medovou hmotu plníme do nahřátých sklenic.

Bylinková sůl

Vhodná k dochucení masových jídel italské a francouzské kuchyně.

Suroviny:

5 dílů čerstvě nasekaných květů levandule, 1 díl mořské soli, nádoba s uzávěrem

Postup:

Nadrobno nasekanou levanduli a sůl vrstvěte do nádobky. Poměr levandule k soli by měl být přibližně 5:1.  Dobře uzavřenou nádobku skladujte na temném místě.

Pleťové tonikum z levandule

Suroviny:

3 lžíce čerstvých květů, 50 ml jablečného octa, 150 ml destilované vody

Postup:

Květy nasypte do sklenice, přilejte ocet a vodu. Sklenice dobře uzavřete, důkladně protřepejte a dejte alespoň na 1 týden louhovat na teplé, světlé místo. Jednou denně protřepejte sklenicí. Na konci týdne slijte a přeceďte do jiné sklenky.

Ze svého dětství si pamatuji skříň mé babičky. Byla to velká, těžká almara, která ukrývala babiččiny největší poklady jejího života, vzpomínky na staré dobré časy. Vždy, když jsem jí otevřela, tak na mě dýchla osvěžující vůně levandule. Tu měla babička hezky schovanou v plátěném pytlíčku nenápadně zavěšeném na ramínku mezi ostatními kousky oblečení, jež pak krásně vonělo a zároveň bylo ochráněno před nežádoucími moli. Po vzoru babičky to nyní dělám i já.

A jelikož moje babička byla i skvělá pekařka, nemůžu si vynachválit její tajnou ingredienci v podobě levandulového,moučkového cukru. Tento cukr krásně provoní dorty, sušenky, cukroví a želé. Na jeho přípravu stačí smíchat hrst levandulových květů asi s 250 g moučkového cukru. Nasypeme do sklenice s uzávěrem a zašroubujeme. Před každým použitím cukr pak přesypeme přes síto, abychom odstranili květy.

Levandule, mocná bylinka čarodějek, by neměla chybět v žádné domácnosti, moc dobře to věděly naše babičky a prababičky, které na ní nedaly dopustit.

Zdroje: Bylinkový receptář od Dionýz Dugas Ottovo nakladatelství, s.r.o., r. 2012

 

comments


Beauty
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
8 tipů, kam na skvělé jídlo (part 2)

Naše předchozí tipy vám nepřišly k duhu nebo místa z první části článku již delší dobu znáte? Pokud stále hledáte...

Dailystyle News

Zavřít