Také tak milujete sladké v podobě malého zázraku jménem medovník? Toho úžasného dortíku, rozděleného na pět medových plátů spojených krémem, posypaným drobenkou nebo oříšky? My tedy rozhodně ANO!

Medovník je moje velká srdcová záležitost, kterou si nikdy a nikde nenechám ujít, tedy pokud tady ta možnost je. Prostě už jsem taková a ne maková! Medovník bych mohla mít klidně každý den, a stejně by se nikdy neomrzel, vždycky z něj budu mít ten samý požitek, jako když jsem jej jedla poprvé ve svém životě.

Já osobně miluji sladké v jakékoliv podobě, a kdybych se v jeho výběru moc nekrotila, asi by to se mnou moc dobře nedopadlo. Pečlivě tedy volím, zda si nějaký zákusek nebo sladkost dám či nikoliv, ale medovníku, tomu se opravdu nedá odolat!!!! Kdo jej nikdy nezkusil, netuší, o čem tu vlastně mluvím, a kdo jej již vyzkoušel, ten už těžko zatouží po jiném!

Medovník jsem poprvé jedla, když jsem ho zkoušela doma upéct podle receptu jedné mojí známé. V té době jsem ještě ale vůbec netušila, jak geniální recept mi dala a předala. Recept velmi jednoduchý nejen na přípravu a suroviny, ale i konečná chuť medovníku dost předčila ty „umělé“, kupované. Domácí je hold vždycky domácí a nijak neošizený, a hlavně poctivý!

Od té doby u nás tenhle dort zdomácněl a jedinou výsadu, kterou si u nás medovník vydobyl je, že jej peče pouze můj manžel a nikdo jiný. Ano, můj muž moc dobře ví, jak na mě! Když mi chce udělat radost anebo naší rodinku chytá mlsná, vytáhne kuchařskou zástěru, vyhrne rukávy a s úsměvem na tváři se pustí do pečení „našeho domácího medovníku“ – „našeho rodinného zlata“.

Pro mě, jakožto ženu, je to vždycky velký zážitek sledovat, jak mu to pěkně pod rukama odsýpá, a jak se náš domov pomalu noří do krásně nasládlé medové vůně, které lze jen těžko odolat, a jež dokonale podtrhuje to kouzlo skutečného tepla a bezpečí domova…

Kdybych mohla, tak bych se stejně jako naše holky nejraději hned na medovník vrhla a pustila se do něj, ale to nejde! Zbytečně bych se tak ochudila o jeho božskou chuť, kterou mu dodává právě ona minimální délka odležení, která medovník dělá tím, čím je: krásně vláčným, sladkým zákuskem s vytříbenou chutí, snoubící a prolínající se vůně a chutě po medu, mléku, smetaně a oříšků.

Tenhle dort bych mohla jíst každý den a nikdy bych neměla dost. A naše holky? Ty vždycky, když domov zavoní po medu, potají našlapují po špičkách a rády by ujídaly, ale dort je naštěstí vždycky v nejvrchnější příčce lednice, takže musí čekat, až si dortík pořádně „oddáchne“…..

A nyní mi už dovolte, abych se s vámi podělila o onen zázračný recept mojí známé, a žádné obavy, když to zvládne mužský, zvládne to úplně každá ženská! Tak tedy začínáme a nachystáme si níže uvedené suroviny dle seznamu.

Suroviny na medovník:

450 g hladké mouky

150 g cukr krupice

50 g Hery

1 celé vejce

2 polévkové lžíce medu

5 polévkových lžic mléka

1 vrchovatá čajová lžička jedlé sody

Suroviny pro náplň A:

250 g másla

1 plechovka Salka

mleté vlašské ořechy nebo mandle

Suroviny pro náplň B:

2 kelímky kysané smetany

 

Postup:

Vejce, cukr krupici, Heru, med, mléko a sodu vložíme do většího hrnce. Naschvál píši většího, neboť ještě později budeme do směsi po troškách přidávat hladkou mouku, tak aby se nám to tam pak hezky všechno vešlo.

Výše zmíněné suroviny za stálého míchání zahříváme, dokud se vše nezačne vařit. Ale pozor na barvu! Jakmile začne hmota mírně hnědnout, karamelizovat, vypneme sporák a do horké směsi nasypeme hladkou mouku a uhněteme těsto.

(Pamatujte na to, že čím bude hmota tmavší, tím výsledný medovník hořký!)

Vzniklé těsto rozdělíme na pět dílů. Nejlepší je rozpočítat si celkovou váhu těsta na pět dílů, a z nich teprve vyválet placky asi 3 mm silné o velikosti asi dortové formy. Každou placku položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě asi 170 oC přibližně 5 až 7 minut, dokud nezezlátnou.

Upečené placky ořízneme dle dortové formy do tvaru dortu tak, aby bylo všech pět placek stejné velké a daly se lehce a nad sebe kompletovat.

A začínáme sestavovat medovník! Položíme první placku a potřeme ji náplní A. Další placku v pořadí potřeme náplní B a přiložíme potřenou stranou na potřenou první placku. Přimáčkneme a pokračujeme dál. Nic těžkého na tom opravdu není!

Opět vrchní placku potřeme náplní A a přiložíme další potřenou placku náplní B. Postupně vrstvíme všech pět placek nad sebe, a nezapomeneme vždy pořádně přimáčknout.

Nakonec celý dort potřeme zbylou náplní A a posypeme drobením, které si předem připravíme rozdrcením oříznutých kousků z upečených placek. Drcený prášek získáme tak, že upečené odřezky placek dáme na menší kousky do igelitového sáčku a poklepeme paličkou tak, dokud nevznikne prášek. Prášek přesyjeme přes síto, a pak přímo na dort.

A poslední nejdůležitější věc je, nepustit se hned do hodování, ale vydržet a nechat dort minimálně 12 hodin odležet. Čím déle necháme odležet, tím je vláčnější a chutnější.

Držíme vám palce při neodolatelném pečení a dobrou chuť!

Zdroje: 1, 2, 3

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Když nevíte co na sebe – nová inspirace pro nesmrtelné combo džínů a trika

Také po ránu nejčastěji sáhnete po kombinaci trika, džínů a mikiny s teniskami? Může to být i 7 dní v týdnu, kdy...

Dailystyle News

Zavřít