Tento krásný apartmán v katalánské Barceloně, který byl nedávno renovován architekty ateliéru YLAB Arquitectos Barcelona, překvapí dozajista moderním designem, do kterého se prolínají vtipně vybrané klasické akcenty či solitéry.

Velkorysé prostory předválečné budovy s mnoha okny, která do interiérů bytu propouštějí dostatek světla, byly citlivě zrenovovány, a to včetně mozaikových podlah. Zdem pak ve všech prostorech dominuje čistě bílá barva, ozvláštněná štuky, rozetami či fabiony, jež prostor s nezvykle vysokými stropy zútulňují a prozrazují jeho dávnou historii. Architekti se navzdory požadavku majitelů na moderní bydlení rozhodli tyto zdobné prvky zachovat, aby jinak poměrně stroze zařízený prostor trochu zútulnili. Nepříliš změněno zůstalo také původní členění bytu, přičemž jediná stěna, která vzala za své, byla stěna oddělující kuchyni od obývacího pokoje.Původně malá kuchyňka pak byla rozšířena do prostoru bývalé chodby, přičemž kuchyňská linka jednoduchých tvarů v dekoru tmavého ořechu na sebe nijak nepoutá pozornost a tiše plní svou hlavní funkci. Díky vysokým bezúchytkovým skříňkám poskytuje dostatek úložného prostoru a ukrývá v sobě množství moderních spotřebičů, které tak nijak neruší celkový dojem z jejího monolitického bloku. Na desku a obklady byl pak použit jemně žilkovaný bílý mramor. Kousek opodál se nachází hlavní obývací část s jídelnou a obývacím pokojem. Podobně jako v kuchyňské části, také zde designéři navrhli jen minimum nábytku, který povětšinou působí vzdušným dojmem. Zařízení sestává spíše z malých skupin nábytku, které spolu navzájem příliš nekomunikují a jasně tak vymezují jednotlivé funkční zóny bytu. V minimalistickém duchu se nese také osvětlení.V ložnici je v podstatě jediným zařízením šedá čalouněná postel, doplněná šesticí zlatých rámů s perokresbami a intarzovanou komodou z 18. století. Úložné prostory pak vyřešila šatna, umístěná v předsálí koupelny. Nevelká hlavní koupelna byla opticky zvětšena díky zrcadlové stěně, která je zároveň také efektním designovým prvkem. Předěluje ji pouze mramorová deska s umyvadly, která evokuje koupelny z 30. let minulého století. Pokoj pro hosty je pak zařízen v podobném duchu jako hlavní ložnice, přičemž zde je postel dřevěná, umístěná na vestavné platformě se zabudovanými nočními stolky. Architekti se také zde drželi tmavě šedé barvy, která prostor ozvláštňuje a dodává mu hloubku.

Téměř v každém pokoji nalezneme oživující umělecké prvky, mezi mnoha jinými jmenujme designové stojací či stolní lampy, zajímavou plastiku v hlavní ložnici, či plastiku „válečného koně“ v obývacím pokoji.

Poděkování a zdroj fotografií: YLAB Arquitectos Barcelona

comments

Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
TO NEJLEPŠÍ Z MBPFW SS18

Módní nadšenci a všichni fashionisti už mají opět po zábavě. Akce, na kterou mají možnost se těšit pouze dvakrát do...

Dailystyle News

Zavřít