Patříte mezi milovníky kávy? Patříte mezi milovníky ledové kávy bez mléka? Pokud ano, tak v tom případě byste si rozhodně neměli nechat ujít návštěvu kavárny Místo na Hradčanech, kavárny Můj šálek kávy na Karlíně nebo Alza Café v Holešovicích. Proč? Můžete zde totiž ochutnat něco speciálního Nitro Coffee. Co to vlastně je?

Jednoduše řečeno je nitro coffee, neboli nitro cold brew, káva sycená dusíkem. Vznik tohoto nápoje se datuje k roku 2013 a bývá spojován s americkou pražírnou Stumptown a vědcem Natem Armbrustem.  Namletá káva se 20 hodin maceruje ve studené vodě, dále se třikrát filtruje a nakonec stáčí do sudu. V sudu se nasytí dusíkem. Posledním krokem je čepovaní skrze speciální kohout, který způsobí onen líbivý lavinový efekt.

Plynný dusík se špatně rozpouští ve vodě a jeho malé bublinky tak dodávají kávě jemnější, krémovější až sametovou a plnou chuť. Cold brew mívá obecně nižší aciditu a silnější tělo. Samozřejmě však záleží na druhu kávy, který se k maceraci použije. 

Když si načepované kávy hodíte ještě kostku ledu, nenajdete na parné letní dny lepší osvěžení. Na zdraví!

Zdroje: 1,2,3,

comments


Gastro
Author: Adéla Špulková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Počesku: Kam na výlet v severních Čechách

Mysleli jste si, že severní Čechy jsou jen průmyslovou oblastí, kde moc zajímavých výletních cílů nenajdete? Druhý díl seriálu Počesku...

Zavřít