Čas od času postihne každého z nás rýma, kašel, vysoká teplota anebo nachlazení; a s blížícím se dlouhým, chladným obdobím se tomu chtě nechtě jen těžko vyhneme a ubráníme. Jak se ale rychle zbavit těchto nepříjemných neduhů, aniž bychom hned sahali po lécích? Proč to jednou nezkusit trochu netradičně a nevyužít některé tolik „osvědčené babské rady“ našich babiček a prababiček?

Proč pro změnu nesáhnout po některém z užitečných pomocníků naší kuchyně, stejně jako to dělávaly ony, když nechtěly hned s každou „prkotinou“ utíkat k lékaři?

Ano, byly to ony, co si dokázaly samy poradit s běžnou chřipkou, nachlazením, vysokou horečkou, rychle zatočit s rýmou, dráždivým kašlem či bolestí v krku.

A stejně jako u každé jiné nemoci, tak i tady bychom si měli naordinovat kromě jiného i velký přísun vitamínů – hlavně vitamínu C, dostatečný příjem tekutin a odpočinek, ostatně ne nadarmo se říká, že odpočinek a spánek léčí, uzdravuje, dodává sílu a tolik potřebnou energii!

Mějte to stále na paměti, až budete muset zase vyrazit do práce v sychravém období a vás bude udolávat rýma, nachlazení nebo dráždivý kašel. Věřte, vaše tělo si zaslouží mnohem víc než jen tohle!

Vaše tělo si zaslouží vyhřátou postel s hebkou dekou, do které by se zabalilo a takříkajíc se ze všeho vypotilo. Vezměte si volno (na jeden dva dny) a hýčkejte nejen své tělo ale i duši (třeba u četby knížky). Určitě se vám uleví! Rozhodně je lepší chybět v práci jeden dva dny, než nakonec několik dní na neschopence…

Dost ale bylo řečí! Zde jsem pro vás vybrala jen zlomek „babských rad“, které by vám měly účinné pomoci a ulevit v boji s výše zmíněnými neduhy.

Proti dráždivému kašli nejlépe pomůže cibule. Ano, je to tak, sice obyčejná, ale o to víc zázračná cibule, která si skvěle poradí nejen s chrapotem, ale i nepříjemným dráždivým kašlem. Nejčastěji se připravuje spolu s medem a cukrem, díky čemuž získá nasládlou chuť, díky kteréž chutná i malým dětem.

Čaj z cibule

Jednu nebo dvě cibule nakrájíme na tenké plátky a v hrnci se studenou vodou přivedeme k varu. Cibuli povaříme přibližně deset minut, a poté necháme vylouhovat. Scedíme, přisladíme medem a popíjíme ještě teplé.

Cibulová šťáva

Kromě cibule budeme potřebovat asi 6 vrchovatých lžic cukru a 1 lžíci medu.

Do sklenice nastrouháme cibuli, posypeme cukrem, zalijeme medem a počkáme, dokud cibule nespustí šťávu. Poté tuto šťávu podáváme po jedné polévkové lžíci 5x denně ne víc, anebo s ní můžeme jednoduše osladit čaj.

Další nepříliš vábnou variantou je česnek. Jeho účinky v boji proti nachlazení jsou velmi silné a nenahraditelné, ale nemyslím si, že by někoho lákalo jej konzumovat čerstvý bez jakékoliv tepelné úpravy. Kdyby ale někdo přeci jen chtěl vyzkoušet, může si připravit česnekové mléko.

Česnekové mléko

Velkou výhodou je, že je připravené během několika minut, a navíc velmi rychle organismu uleví. A jak si ho připravíme? Do teplého mléka přidáme po lžíci másla, medu a dva vymačkané stroužky česneku. Důkladně promícháme a mléko můžeme pít.

Mojí nejoblíbenější babskou radou je citrónová šťáva s medem a teplou vodou

Ano, slyšíte správně, teplou vodou nikoliv čajem, jak je často doporučováno při návštěvě lékaře.

Tato šťáva vám uleví rychle při příznacích chřipky, nachlazení nebo bolesti krku.

Připravíme si ji tak, že do sklenky vymačkáme jeden citrón, přidáme lžíci medu a zalijeme teplou, převařenou vodou.

Dalším neocenitelným pomocníkem v boji proti nachlazení je čerstvý zázvor, který jednoduše oloupeme, nastrouháme a zalijete horkou vodou. Necháme několik minut louhovat, a poté ještě přidáme med a citrón; a můžeme popíjet ještě horké.

Stejně jako zázvor lze použít i méně známý křen, který účinně působí nejen proti chřipce, ale i kašli. Osmkrát denně můžeme podávat jednu kávovou lžičku nastrouhaného křenu s medem.

Pokud vás bolí v krku, určitě sáhněte po šalvěji! Má velmi silné antibakteriální účinky a pomůže nejen se zmiňovanou bolestí krku, ale i třeba při zánětu dásní. Stačí si jen uvařit silný čaj, a ještě horký popíjet nebo studený kloktat. Ostatně záleží jen na vás, která varianta vám bude lépe vyhovovat…

Kromě kašle a bolesti krku nás může i pěkně potrápit rýma. Je nepříjemná, neboť se nám hůře dýchá, někdy bolí i hlava, a to nemluvím o „odřeném nosu“ od ustavičného smrkání. Jak tedy nejlépe ulevit nosu od rýmy?

Naše babičky doporučovaly v noci ležet v polosedě, aby se nejen lépe dýchalo, ale i smrkalo. Navíc doporučovaly mít čelo neustále v teple, čemuž mělo dopomoci jen obyčejné nošení čelenky uvnitř v bytě. Ti otrlejší můžou sáhnout do kuchyně a aplikovat si uvařenou, rozmačkanou bramboru na čelo. Stačí jen v ubrousku nebo v plátně bramboru přiložit na čelo a nechat ji pomalu chladnout a působit.

A co taková horečka?

Někdy je velký problém horečku srazit na nižší teplotu, ale i tady si naše babičky a prababičky věděly rady. Zde se nedoporučuje potit v teple, ale tělo naopak pravidelně ochlazovat. Při vysoké horečce pomůžou studené zábaly nebo alespoň desetiminutová sprcha ve vlažné vodě.

Vysokou teplotu dokážou snížit i octové zábaly nohou, které se většinou aplikují u dětí. Jak na ně? Vezmeme ponožky a namočíme je do octu mírně zředěném vodou a natáhneme je na nohy. Nesmíme však zapomenou je přikrýt igelitem a zabalit do suchého ručníku, kdy necháme působit několik minut.

Nechcete-li se trápit „nevábně vonícími“ zábaly nebo studenou vodou, zkuste horkost vytáhnout tvarohem, a to jeho přiložením na čelo a chodidla nohou.

 

Zdroje: 1

comments


Lifestyle
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
TREND ZIMY – Červená od hlavy k patě

Red is new black. Červená je tuto sezónu naprosto nepostradatelným společníkem vašeho šatníku. Možná jste již tento trend zaregistrovali, ale...

Dailystyle News

Zavřít