Pampeliška, žlutá kráska mezi květinami, kdo by jí neznal? Pamatuji si na doby, kdy jsem si jako malá holka pletla věnečky do vlasů a vařila krásné dorty z jejích květů na pískovišti a pískala mezi prsty na její stopku. A teď toto vše dělají moje malé dcerky. Ale jaké skutečné využití má tato bylinka, kterou si tolik nemohly vynachválit naše babičky?

Je to trvalka s dužnatým vřetenovitým kořenem, z něhož vyrůstá přízemní růžice protáhlých listů spolu se stvolem, který nese sytě žluté až světle žluté květenství o velikost 2 až 3 cm. Celá rostlina, zejména pak dutý stvol, obsahuje mléčnou nahořklou tekutinu. Plodem je špičatá nažka zakončená chmýrem.

Pro mnoho lidí představuje smetanka spíše než léčivou bylinku nepříjemný plevel, který roste prakticky všude; jak na loukách, trávnících, sušších stanovištích, tak i v horských oblastech.

A co všechno můžeme u této bylinky sbírat? Budete se divit, ale prakticky všechno. Kořen sbíráme v období od srpna do října, kořen s natí bez květů v období od března do května a listy, ty sbíráme, dokud jsou zelené, zejména pak od května do října.

Smetanka lékařská, kromě toho, že její mladé listy obsahují velké množství vitaminu C, má i velmi všestranné využití. Vnitřně (jako nálev) se používá při nejrůznějších chorobách jater a močového měchýře, při zánětech žlučníku a střev, poruchách zažívání, nechutenství a cukrovce. Pro své krev pročišťující účinky pomáhá při dně a revmatismu. Zevně se využívá pro kosmetické účely, např. na odstranění nepříjemných uhrů.

Lidé často trpící únavou, ochablostí, celkovou vyčerpaností a nemoci, by měli buď pít šťávu z čerstvých rostlin, anebo podstoupit alespoň 14tidenní kúru s čerstvými stvoly, kdy denně sníme pět až šest v syrovém stavu. (Pozor! Před žvýkáním stvolu je nutné nejprve umýt celý stvol i s květem, teprve potom odstranit květ od stvolu.)

Stejná kúra napomáhá při chronickém zánětu jater, neboť čerstvé stvoly dokážou regulovat činnost jater a žlučníku, bezbolestně rozpouští žlučníkové kameny.

A jaké recepty byste si rozhodně neměli nechat ujít? Vybrali jsme pro vás jen ty nejlepší a nejpraktičtější pro běžné využití.

Čistící čaj. Na noc dáme do ¼ l studené vody namočit jednu vrchovatou lžičku kořene a druhý den zahřejeme do varu a scedíme. Před a po snídani pijeme tento čaj po doušcích.

Pražené kořeny lze použít jako kávovinou náhražku obdobně jako kořen čekanky.

Svařené pampeliškové květy s medem se užívají proti kašli. Na 1 l odvaru nám stačí asi 30-50 květů, může být i více.

Čaj na otoky. Jednu vrchovatou čajovou lžičku pampeliškových listů, 1 čajová lžičku šalvěje a sporýše lékařského přelijeme velkým šálkem vařící vody a necháme přikryté 10 minut luhovat. Vše přecedíme a pijeme 2 šálky denně při lymfatických otocích.

Pampeliškové medy

Každý si určitě alespoň jednou v životě vyzkoušel udělat domácí pampeliškový med, i já nejsem výjimkou. Rok co rok se těším na tu dobu, kdy společně s dcerkami vaříme svůj „sladký med“ v jednom velkém hrnci na plotně. Ostatně recept je velmi jednoduchý a zvládne ho opravdu každý.

Na základní med je potřeba 300 až 400 květů smetanky, 2 l vody a 2 až 3 kg krystalového cukru.  S jeho přípravou postupujeme obdobně jako u níže popsaného medu.

Pampeliškový med se skořicí

Suroviny: 2 l vody, 300 ks květů smetanky, 7 ks hřebíčku, 2 ks pomeranče, 1 ks skořice, 2 až 3 kg krystalového cukru, 2 ks citronu

Postup: Natrháme květy smetanky (bez stvolů, jinak by byl medík hořký) opláchneme, dáme do hrnce a zalijeme vodou. Dáme vařit. Mezitím si nakrájíme na kolečka očištěné pomeranče a citrony. Jakmile se začne voda vařit, přidáme pomeranče a citrony, a také skořici s hřebíčkem. Do bodu varu vaříme přibližně 15 minut. Hrnec odstavíme a směs nemáme louhovat do druhého dne.

Druhý den směs přecedíme přes plátno a vymačkáme květy smetanky. Získanou směs dáme vařit, přidáme cukr a vaříme na mírném ohni, dokud směs nezhoustne. Pozor, medík má tendenci na plotně utíkat z hrnce! Horký med nalijeme do skleniček a zavíčkujeme. Med nezavařujeme, na chladném místě (v lednici či sklepě) by měl vydržet až do zimy.

Pampeliškový med s citrónem

Suroviny: 2 ks citronu, 400 ks květů pampelišek, 2 l vody, 2 až 3 kg cukru krystal

Postup: Dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

Pampeliškový med s citrusy

Suroviny: 400 ks květů pampelišek, 1 kg cukr krystal, 1/2 pomeranče, 1 citron, 1 a 1/4 l vody

Postup: Opět dodržujeme naprosto stejný postup jako u pampeliškového medu se skořicí.

 

Zdroj foto: 1, 2, 3

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Novou kampaň šperků Tous zdobí supermodelka Daniela Peštová

Daniela Peštová je jednou z nejznámějších českých modelek a bezpochyby patří mezi nejkrásnější Češky. Ke krásným ženám neodmyslitelně patří i...

Dailystyle News

Zavřít