Vánoce jsou tu a vy si už teď můžete doma vykouzlit tu pravou vánoční atmosféru a nechat si byt krásně provonět sladkou vůní ovoce a skořice právě prostřednictvím pečeného ovocného čaje.

Už jako malá holka jsem milovala tu dobu dlouhých a zimních večerů, kdy jsme přiběhly z venku s vyšlehanými tvářemi od studeného větru a babička hned šla a udělala nám na zahřátí ten svůj „kouzelný ovocný čaj“. Čaj, který v zimě příjemně zahřeje a dodá energii, v létě naopak skvěle osvěží.

Babička pak vždycky zapálila svíčku a my se tiše posadili za stůl ke svým šálkům horkého čaje a vyčkávali, dokud nezačne vyprávět veselé příhody ze svého dětství a mládí.

Byla to ta nejkrásnější doba mého dětství, a tyhle nezapomenutelné vzpomínky a pocity plné lásky a něhy si stále nosím v sobě. A jako jsme tyto chvíle milovali my, když jsme byli ještě malými dětmi, tak jej teď o několik let později milují i naše děti.

Ovocný pečený čaj je velmi oblíbenou a vyhledávanou variantou ovocného čaje, který si lze zakoupit již hotový v mnoha příchutích a variantách. Já osobně si ale myslím, že pro váš bude mít daleko větší „a mnohem osobitější“ kouzlo, pokud si jej sami připravíte v pohodlí svého domova.

A co to vlastně ten pečený, ovocný čaj je? Je to čaj upečený z kousků opravdového ovoce, a vzhledem k tomu, že v něm nejsou použity žádné konzervanty, máte stoprocentní jistotu toho, že je i zcela přírodní.

Čaj můžeme prakticky připravit z jakéhokoliv ovoce, které máme momentálně k dispozici, nebo na které máme zrovna chuť. K přípravě se hodí nejen čerstvé, ale i mražené , naopak kompotovanému ovoci bych se raději vyhnula.

Nejvhodnějšími druhy ovoce na přípravu čaje jsou: rybíz, hrušky, třešně, pomeranče, ostružiny, mandarinky, švestky, jablka, jahody, jeřabiny, bezinky a šípky.

A jak si čaj upéct?

Budeme potřebovat 2 kg ovoce, 1 citrón, 1,2 kg cukru, vanilkový cukr, a koření dle chuti (např.1 lžička skořice, 1 celá skořice, 8 hřebíčků, mletý badyán)

Postup:

Všechno ovoce pečlivě opláchneme a nakrájíme na malé kousky. Některé ovoce můžeme nakrájet i se slupkou např. jablka nebo hrušky. Nasypeme do mísy a přidáme koření dle chuti.

Důkladně promíchanou směs rozprostřeme v rovnoměrné vrstvě na plech a vložíme do předem vyhřáté trouby na 200 oC. Pečeme přibližně 10 minut.

Poté plech vyndáme a zasypeme velkou vrstvou cukru. Pečeme dalších dvacet minut, dokud pečený čaj nespustí šťávu. POZOR! Během pečení nezapomínejte směs několikrát důkladně promíchat, aby se vám ovoce zbytečně nepřipálilo.

Jakmile čaj spustí šťávu, máme jistotou, že je už hotový. Ještě horký slijeme do skleniček, obrátíme víčkem dolů a necháme pomalu vychladnout.

Příprava nápoje: 

Příprava samotného nápoje je velmi jednoduchá. Nabereme 1 až 3 lžičky hotové směsi, dáme na dno hrnku a zalijeme horkou vodou. Necháme chviličku louhovat a můžeme pít.

P.S. Když seženete hezkou lahvičku a vyhrajete si s jejím ozdobením, můžete pečený čaj darovat i jako stylový vánoční dárek!

Zdroje: 1

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Tipy na vánoční dárky – oblečení pod stromeček

Také máte rádi pod stromečkem dárky – měkouše? Chtěli byste svým blízkým, kamarádům nebo partnerům darovat nějaký kousek oblečení nebo...

Dailystyle News

Zavřít