Asi nikdy nemá člověk tak velkou chuť na horkou polévku, jako právě na podzim. Začíná být chladněji, domů se vracíme za tmy a to je přesně ta doba, kdy miska hutné polévky vyloženě „bodne“. Máme pro vás tip na tři výborné zeleninové krémy – stačí si vybrat barvu. Červenou řepovku, zelenou fenyklovou nebo netradiční fialovou zelňačku?

Vitamíny nabitá řepová polévka

Suroviny na 4 porce:
• 2 střední červené řepy
• 1 cibule
• 2 menší mrkve
• 1 petržel
• 1/2 celeru
• 2 brambory
• 1 l zeleninového vývaru / zeleninový bujón
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl
• pepř

 

Postup:

  1. Veškerou zeleninu oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
  2. V hrnci rozehřejte olej a nechejte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte veškerou zeleninu, 2 minuty restujte s cibulí a poté zalijte vývarem.
  3. Vařte 45 minut, osolte, opepřete a poté rozmixujte.

 

 Voňavá fenyklová polévka s cuketou

Suroviny na 4 porce:
• 1 menší cuketa
• 1 bulva fenyklu
• 1 petržel
• ½ bulvy celeru
• 1 cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 lžíce řepkového oleje
• sůl, pepř

 

Postup:

  1. Nejprve si připravíme, očistíme a nakrájíme veškerou zeleninu. Cuketu předem zbavíme konců a vydlabeme semínka, z fenyklu odřízneme spodní tvrdou kořenovou část a petržel, celer a cibuli oloupeme.
  2. V hrnci si rozehřejeme lžíci oleje, na kterou dáme zpěnit najemno pokrájenou cibuli. Až cibule mírně zezlátne, přidáme všechnu zbylou zeleninu pokrájenou na kostičky a asi 3 minuty restujeme.
  3. Poté vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut. Na závěr polévku rozmixujeme.

 

Netradiční fialová zelňačka s fazolemi

Suroviny na 4 porce:
• 1/2 menší hlávky červeného zelí
• 1 plechovka červených fazolí
• 1 bio zeleninový bujón
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• 1 vrchovatá lžíce kysané smetany
• 1 lžíce rostlinného oleje

Postup:

  1. Zelí zbavte košťálu a nakrouhejte najemno. Z fazolí slijte nálev a pořádně je propláchněte.
  2. V hrnci si rozehřejte olej a dejte na něj zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přidejte nakrájené zelí, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené, přihoďte zeleninový bujón, špetku soli a pepře a nechejte vařit cca 40 minut, dokud zelí úplně nezměkne. Na posledních pět minut vaření přidejte propláchnuté červené fazole.
  3. Po uvaření polévku přelijte do většího mixéru, přidejte lžíci kysané smetany a rozmixujte na hladký krém.

 

Jaká je vaše nejoblíbenější podzimní polévka?

Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2, 3, 4

comments


Gastro
Author: Barbora Navrátilová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Zapomeňte na šeď a vsaďte na barvičky

Barvy, barvy a zase barvy! Tak asi zní naše rada pro podzimní i zimní look. Podívejte se na inspirativní outfity...

Dailystyle News

Zavřít