„Pracharanda“: už jste o ní někdy slyšeli? Možná ano, možná nikoliv. Co to ale vlastně je a k čemu se používá?

Jedná se o tradiční surovinu staré české kuchyně, na kterou nedaly dopustit naše babičky a prababičky, a které se bez ní v kuchyni neobešly, neboť jednotlivým pokrmům dodávala nezapomenutelnou a těžko zaměnitelnou chuť a aroma.

Pracharanda se nejčastěji používá jako koření všude tam, kde se dává skořice. Kromě toho jí lze přidat ke strouhanému perníku, do drobenky, smísit s povidly a mákem jako náplň do buchet, anebo jen tak posypat jednotlivá sladká jídla jako jsou ovocné knedlíky, krupicová kaše, koláče nebo škubánky.

A právě nyní na podzim, kdy většina z nás sklízí úrodu ze své zahrádky, je nejvhodnější příležitost si ji připravit do zásoby sami doma; a to nejen pro všechny mlsné jazýčky, ale i pro všechny ty malé náročné labužníky, jež tuto „delikatesu“, jakmile ji ochutnají, budou jí vždy vyhledávat a požadovat.

Samotná výroba pracharandy není nijak složitá a časově náročná, takže si ji zvládne připravit opravdu každý. Dle tradiční receptury se nejčastěji používají hrušky tzv. pláňata, ale i ty lze nahradit cenově dostupnější mrkví, která má také velmi sladkou a lahodnou chuť.

Pracharanda se vyrábí mletím, strouháním nebo drcením sušeného ovoce nebo mrkve. Pro sušení nejsou vhodné příliš měkké plody, jež obsahují velmi velké procenty vody, a tím hůře se suší. Volíme tedy takové plody, které budou po dostatečném usušení dostatečně křehké, a tím pádem i snadněji k umletí.

A nyní už zmiňovaný recept na „pracharandu“:

Suroviny:

hrušky nebo mrkev, dle chuti cukr krystal a mletá skořice

Postup:

Vezmeme ovoce nebo karotku a vše dobře očistíme, oloupeme. Jednotlivé kusy nadrobno nastrouháme a sušíme do doby, dokud není ovoce nebo karotka dostatečně suchá. Nejlépe tak, aby byla křehká, a po zmáčknutí se drobila.

Usušenou pracharandu umeleme, případně prolisujeme, aby vznikl jemný prášek. Tento prášek promícháme s cukrem a dle chuti dochutíme mletou skořicí.

Použití:

Nejvhodnější k posypání lívanců, ovocných knedlíků, cezených nudlí nebo sladkých kaší.

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
V čem ohromit na podzim? Zkuste svetr se zvířátky

Jak si jednoduchým a přitom zajímavým krokem vylepšit outfit do běžného pracovního či volného dne? Jednoduše zvířecím obrázkem v podobě...

Dailystyle News

Zavřít