Prototypní architektura této letní rezidence mladé rodiny je dílem Jonase Lindvalla z architektonického ateliéru Lindvall A & D. Dům, nacházející se v malebném městečku na západním pobřeží Švédska je dokonalým víkendovým útočištěm, které překvapí nejen svou moderní architekturou, ale také nevšedním designem.

Celý dům je tvořen pěti stejnými pavilony, evokujícími ten nejjednodušší a nejtypičtější tvar domu. Sedlové střechy a jednoduchý design se sedlovou střechou do okolního prostředí skvěle zapadá. Každý z pavilonů je pak různě posunut severním či jižním směrem oproti středové ose toho středového, takže hlavní i zadní fasádu v podstatě tvoří pět stejně pravidelných průčelí, které se ale díky perspektivě a prolínají v zajímavém rytmu. Odlišné je rovněž jejich prosklení, pro které byla použita velkoformátová bezrámová okna. Pro fasádu i střechy pak byla použita horizontálně ložená březová prkna, tolik typická pro švédskou architekturu, ovšem v tomto podání a surovém provedení se kloní spíše k minimalistické architektuře a modernímu designu. Jednolitá hmota celého domu, nebo spíše komplexu jednotlivých domů, která poskytuje svým obyvatelům skutečně velkorysou obytnou plochu o 190 čtverečních metrech, pak dokonale splývá s okolní krajinou, a navzdory svému modernímu designu vypadá, jako by sem patřila odjakživa.

Filosofie interiérů stavby pak plně odpovídá společným nárokům jeho obyvatel a architekti zde předvedli opravdu precizní práci s prostorem a jednotlivé komunikační zóny jsou řešeny plně v souladu s jejich životním stylem. V koncových pavilonech domu se nachází ložnice rodičů na straně jedné a dětský pokoj na straně druhé. Tyto prostory pak mezi sebou svírají denní zónu, která je odděluje a zároveň přirozeně propojuje, takže rodiče mohou být v dětském pokoji v případě potřeby během pár okamžiků.

Design jednotlivých pokojů se pak nese ve svěžím skandinávském duchu, kompletně ve filosofii skandinávského minimalismu. Světlé barvy a jednoduchý styl prostorům dokonale sluší a celkově korespondují s architektonickým výrazem stavby. Důmyslně řešené úložné prostory a velkorysé šatny pak nijak nenarušují čistý interiérový design a jsou rafinovaně skryty. Stejně tak úložné prostory na zahradní techniku a nářadí jsou ukryty v prolukách mezi jednotlivými pavilony a jejich dveře téměř splývají s fasádou, takže nic nenarušuje celkový design stavby. Nutno dodat, že dům je kompletně vyroben z recyklovatelných materiálů.

Poděkování a zdroj fotografií: Lindvall A & D

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
PALLADIUM slaví 10 let. Na co se můžete těšit?

Nákupní centrum PALLADIUM, které denně navštíví na 47 tisíc lidí, slaví o víkendu 20 až 22. října 2017 své 10....

Dailystyle News

Zavřít