Asijská kuchyně patří mezi nejoblíbenější kuchyně světa. A není se čemu divit. Je plná chutí a vůní, jídla jsou často velmi jednoduchá na přípravu a patří i k těm nejzdravějším. Dnes si zaletíme do Japonska a vyzkoušíme jejich nejznámější nudle udon a soba ve dvou skvělých receptech, které jsou polévkou i hlavním jídlem zároveň.

Udon jsou silné nudle vyráběné pouze z pšeničné mouky a vody. Používají se nejčastěji do polévek a konzumují se jak teplé, tak studené. Soba nudle jsou naopak tenké a mají typické hnědé zbarvení. Vyrábějí se totiž z pohanky, takže jsou nejen bezvaječné, ale navíc i bezlepkové. U nás tyto nudle seženete ve zdravých výživách, specializovaných obchodech s asijskými potravinami a v některých supermarketech.

Pikantní udon nudle s tofu

Suroviny na 2 porce:
• 250 g udon nudlí
• 3 sušená jidášova ucha
• 1 balení bílého tofu
• 1/2 červené papriky
• 1/2 mrkve
• několik hráškových lusků
• několik fazolkových lusků
• 1/2 lžíce Nasi Goreng pasty
• 1 lžíce tmavé sójové omáčky
• 250 ml rýžového mléka

Postup:

1. Nejprve si na 30 minut namočíme jidášovo ucho. Tři houby na dvě porce vám může přijít málo, ale uvidíte, jak houba po půlhodině naroste. Poté houby nakrájíme na nudličky a odstraníme tvrdé stonkové části, kterými houba drží na stromech.

2. Papriku a mrkev nakrájíme taktéž na nudličky, vložíme s houbami do hrnce, přidáme fazolkové a hráškové lusky, na kostky nakrájené tofu, Nasi Goreng pastu (je možné použít i kari pastu), zalijeme 250 ml rýžového mléka a 0,5 litrem vody a dáme na 15 minut vařit.

3. Poté ještě dochutíme sójovou omáčkou a přidáme udon nudle, které v pikantním vývaru vaříme už jen 5 minut.

Vegetariánský ramen se soba nudlemi

Suroviny na 2 porce:
• 250 g soba nudlí
• 1 litr zeleninového vývaru
• 1 cibule
• 2 stroužky česneku
• 3 lžíce sójové omáčky
• 1 hvězdička badyánu
• 1 svitek skořice
• kousek oloupaného zázvoru (asi 3 cm)
• špetka soli
• špetka pepře
• houby enoki a shimeji
• 2 vejce
• jarní cibulka

Postup:

1. Do předpřipraveného zeleninového vývaru přidáme celou cibuli, oloupané stroužky česneku, skořici, badyán, zázvor, sůl, pepř a sójovou omáčku a vše dáme na hodinu provařit na mírný plamen. Po půlhodině vaření přidejte houby (shimeji se musí vařit, enoki se dají konzumovat i syrové, jsou křupavé a chutnají spíše jako nějaká zelenina).

2. Nudle si dejte vařit zvlášť, stačí jim pouze 3 minuty. Také si uvařte vejce, pokud chcete tekutý žloutek, vařte opět jen 3 minuty a poté opatrně oloupejte.

3. Po hodině vývar přeceďte, houby vyberte, ostatní ingredience vyhoďte. Polévka vyžaduje specifický způsob servírování. Přecezené nudle vložte do misky, přidejte houby, napůl rozříznuté vajíčko, nakrájenou jarní cibulku a teprve poté zalijte vývarem a můžete se do toho pustit!

Máte i vy své oblíbené nudlové recepty?

Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.

Zdroje: 1, 2, 3

comments


Gastro
Author: Barbora Navrátilová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Není nanuk jako nanuk – tyto krasavce rozhodně nezkoušejte!

Na první pohled vypadají lákavě, že? V parných letním dnech naprosto ideální společníci. Zdání však klame a k osvěžení tyto...

Dailystyle News

Zavřít