Rebarborová sezóna se blíží ke svému konci a pokud vám na zahrádkách ještě nějaká zůstala nebo ji zahlédnete někde na trhu, máte jednu z posledních možností si ji užít a něco dobrého z ní připravit. Rebarbora je sezónní rostlina, která u nás roste obvykle jen od května do června, ale kvůli letošnímu pozdnímu nástupu jara ji obchodech najdete ještě i v těchto dnech.

Z kyselkavých stonků rebarbory lze připravit především skvělé moučníky a my jsme si pro vás přichystali rovnou dva. Pokud ale patříte mezi ty, co sladké moc nemusí, máme i pro vás bonusový recept na netradiční kyselkavé chutney, které si můžete dát třeba k masu.

Upozornění: Přestože je rebarbora velmi zdravá a obsahuje například i vitamín B3, který napomáhá ke snižování cholesterolu, je potřeba při konzumaci dbát i určitých pravidel. Rebarboru lze konzumovat vždy jen po tepelné úpravě a nikdy ne syrovou. Zpracovávají se navíc pouze stonky, listy totiž obsahují značné množství kyseliny šťavelové, která by nám mohla i ublížit. Rebarboře by se také měli raději vyhnout lidé s chronickým onemocněním ledvin a těhotné ženy.

 

Francouzská galettka s rebarborou, meruňkami a jahodami

 

Ingredience na křehké těsto:
• 2 hrnky hladké mouky
• 1/4 hrnku cukru krupice
• 1 vejce
• 3 lžíce mléka
• 1/2 prášku do pečiva
• 2 lžíce másla
• špetka soli

Náplň:
• 2 řapíky rebarbory
• 1 meruňková zavařenina
• 5 jahod
• 4 lžíce cukru

+ vejce na potření těsta

Postup:

  1. Všechny suroviny na těsto smícháme v míse a ručně vypracujeme, z těsta vytvarujeme kouli a dáme alespoň na půl hodiny chladit do lednice.
  2. Mezitím si oloupeme a na malé kousky nakrájíme rebarboru, na plátky nakrájíme jahody a přidáme meruňkovou zavařeninu bez nálevu. Je vhodnější sladší kompot, aby vyrovnal kyselost rebarbory, ale stejně ještě ovoce s rebarborou dosladíme.
  3. Vychlazené těsto rozválíme na tenký plát (nemusí být vůbec pravidelný či nějak zarovnaný, tento koláč má působit rustikálně), upozorňujeme však, že je těsto opravdu křehké a trhá se, proto ho doporučujeme válet už rovnou na pečicím papíře, kterým budete vykládat plech, abyste ho mohli jednoduše přenést.
  4. Doprostřed těsta rozložte směs ovoce a přehněte kraje směrem ke středu. Těsto pomažte rozšlehaným vajíčkem.
  5.  Pečte na 180° asi 40 minut.

 

Veganský rebarborový koláč


Ingredience na korpus:

• 250 g hladké mouky
• 1/2 hrnku řepkového oleje
• 50 g třtinového cukru
• 1/2 hrnku rostlinného mléka
• 1/2 sáčku prášku do pečiva
• špetka soli

Náplň:

• 400 g vanilkového sójového jogurtu
• 3 velké stonky rebarbory
• 100 ml agávového sirupu

Postup:

  1. V míse si smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva a špetkou soli, přilijeme olej a začneme vypracovávat těsto. Postupně podle potřeby přiléváme mléko. Hotové těsto by mělo připomínat linecké, vytvarujeme z něj kouli, zabalíme do potravinové folie a dáme na 15 minut odpočinout do lednice.
  2. Mezitím si oloupeme rebarboru, široké stonky podélně rozřízneme na dvě poloviny a poté nakrájíme na asi pěticentimetrové kousky.
  3. Vychlazené těsto vyjmeme z lednice a vyložíme jím kulatou formu o průměru 25 cm. Těsto můžete nejprve rozválet, my jsme si to ale ulehčili a jednoduše ho pěstí roztlačili po celé ploše dna formy.
  4. Poté na těsto vylijeme jogurt (pokud chcete koláč sladší, trochu si ho doslaďte), stěrkou rovnoměrně rozetřeme do všech stran a ozdobíme rebarborou. Každý stonek rebarbory následně mašlovačkou potřeme sirupem.
  5. Pečeme na 180° asi 45 minut.

 

Netradiční rebarborové chutney


Ingredience na cca 4 střední skleničky:

• 500 g stonků rebarbory (bez listů)
• 400 g červené cibule
• 50 g čerstvého zázvoru (oloupaného)
• 100 ml vinného octa
• 100 ml balsamicového octa
• 2 lžičky soli
• 300 třtinového cukru (můžete použít ale třeba i datlový sirup)
• 200 g hrozinek
• 1 lžička mleté skořice
• 2 lžíce řepkového oleje

Postup:

  1. Ve větším hrnci si rozehřejte olej a dejte pomalu restovat červenou cibuli pokrájenou na proužky. Je důležité tuto fázi neuspěchat, cibuli restovat zvolna a neustále míchat, dokud cibule nezměkne. Může to trvat zhruba 20 minut.
  2. Poté přidejte oloupanou rebarboru pokrájenou na asi dvoucentimetrové kousky, najemno nastrouhaný zázvor a zalijte vinným a balsamicovým octem a 1 dcl vody. Směs nechejte probublávat a stále míchejte.
  3. Poté přidejte sůl, skořici, hrozinky a postupně přisypávejte cukr – jeho množství dost záleží na kyselosti rebarbory, takže přidávejte postupně a ochutnávejte. Celou směs vařte dalších 15 minut, dokud rebarbora úplně nezměkne.
  4. Hotové chutney by mělo mít lepkavou marmeládovou konzistenci. Naplňte jím skleničky, zavíčkujte a uchovávejte v lednici po dobu asi 14 dní.

 

 Tak co, do kterého rebarborového receptu byste se pustili vy?

 

Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.

Zdroje: 1, 2, 3, 4

comments


Gastro
Author: Barbora Navrátilová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Najťažšie obdobie pre pracovný dress code

Posledný jarný deň sme odprevadili v teplotách nad tridsať a tie plánujú ešte stúpať. V officoch sa objavujú žabky, crocsy, tielka, šortky a špagetové...

Dailystyle News

Zavřít