Při toulkách podzimní a krásně zbarvenou přírodou můžeme narazit na rudé zlato podzimu, a to na plody šípku jinak nazývaného růže šípková. Většinou roste v houštinách, na okrajích lesa či podél cest, na suchých místech, takže ho jen těžko přehlédnete.

Šípky jsou velmi bohaté na Vitamín C, B, třísloviny, organické kyseliny, cukry a mnoho dalšího. Krom svých příznivých léčivých účinků jej lze použít i tak trochu netradičně v kuchyni.

Z šípků se dělá výborné víno, marmeláda nebo kompot. Chceme-li dužinu šípků konzumovat v některém z těchto jídel, musíme napřed vybrat drobná semínka a dráždivé chloupky.

Z čerstvých okvětních lístků můžeme udělat sirup, který lze dále použít i jako dochucovadlo na sladká jídla např. do rýžového nákypu.

Zralé plody sbíráme v době před prvními mrazíky, které způsobí, že rudé plody změknou a zesládnou.

A zrovna teď je nejvhodnější doba na výrobu marmelády.

Šípková marmeláda

Suroviny:

Šípky, 500 g cukru

Postup:

Šípky na marmeládu sbíráme pevné, nepřemrzlé. Každý rozpůlíme nožem a zbavíme semen a chloupků vypráním nejlépe ve studené vodě.

Plody uvaříme do měkka v malém množství vody. Pak prolisujeme a zvážíme.

Na 1 kg protlaku dáme 500 g cukru nebo medu a vaříme na hustou marmeládu.

Ještě horkou ji plníme do malých skleniček a necháme vychladnout.

Lze ji použít i na omáčku ke zvěřině.

Rádi mlsáte a ochutnali byste něco netradičního? Zkuste si doma vyrobit domácí, šípkové cukrovinky, po kterých se jen a jen zapráší.

Šípkové cukrovinky

Suroviny:

150 g moučkového cukru, 100 g strouhaných mandlí, 1 až 4 lžic šípkové marmelády

Postup:

Suroviny utřeme v míse do hustého těsta, které rozválíme na pečícím papíru na výšku prstu a nakrájíme na čtverečky.

Necháme schnout 48 hodin.

comments

Lifestyle
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
French style #2 – 5 tipů, jak zařídit, aby váš outfit vypadal nenuceně

Parisienne chic nebo také french wardrobe jsou často skloňované výrazy, když se mluví o nedbalé eleganci. Co to ale znamená...

Dailystyle News

Zavřít