Po trochu chladnějších dnech se nám opět blíží dny teplejší, na některých místech až tropické. Jednou z možností, jak se při nich osvěžit jsou, kromě zmrzliny samozřejmě, domácí limonády, které si velmi jednoduše připravíte i doma. Že jste je ještě nikdy nedělali? Nevadí, máme pro vás 5 nápojů, jejichž příprava je více než jednoduchá.

Melounová limonáda

Vodní meloun patří v létě bezpochyby mezi jedno z nejoblíbenějších ovocí. Skládá se převážně z vody a cukru (fruktóza). Je bohatý na vitamin C, vitamin B a je zdrojem karotenů i antioxidantů.

Ingredience: litr vody či minerálky, 200 -250 gramů melounu, 3 citrony, 3 lžíce krystalového cukru, máta na ozdobu

Postup: Meloun vypeckujeme a pokrájíme na kostičky, které posléze rozmixujeme. Do džbánu nalijeme vodu, vymačkáme dva citrony, přidáme melounovou dřeň a osladíme dle chuti. Ozdobíme lístky máty a plátky citronu.

Pro větší efekt můžete melounovou dřeň nalít do formiček na led, zmrazit a dát je do vody, kde se postupně rozpustí.

Okurková limonáda pro ochlazení

Další super potravinou je okurka. Z největší části je tvořena vodou a skvěle ochlazuje. Je bohatá na vitamin A, B a C, dále na draslík, vápník, fosfor, hořčík a železo. Má skvělou schopnost odvádět z těla toxiny, prospívá pokožce a prospívají ledvinám i trávicímu ústrojí. Nemusíte ji jíst jen v salátu, zkuste si z ní vyrobit limonádu.

Ingredience: salátová okurka, citron, voda, máta na ozdobení

Postup: Do karafy s vodou dáme na kolečka nakrájenou okurku, pár koleček citronu a lístky máty. Takto necháme vodu stát ideálně přes noc.

Pro fajnšmekry můžete limonádu nalít do longové skleničky a přidat panáka ginu a vychutnat si limonádu s alkoholem.

Zázvorovo-citronová bomba

Kombinace zázvoru a citronu není skvělá jen v zimě jako čaj, ale i v létě jako osvěžující limonáda.Zázvor má antibakteriální a protizánětlivé účinky. Snižuje cholesterol, pozitivně působí na oběhový systém. Lečíme jím chřipku i rýmu. Obsahuje vitamin C, vápník, hořčík. Citrony obsahuji kyselinu askorbovou, kyselinu citronovou, vitaminy, vápník, draslík, železo. Posiluje vlasy, nehty, posiluje imunitu, tepny, pomáhá při problémech se zažíváním.

Ingredience: 35 g zázvoru, 1-2 citrony, lístky máty cca 30, 3 lžíce cukru (ideálně třtinový), 1,5 litru vody

Angreštovo-rybízové opojení

Angrešt a rybíz patří v létě k velmi oblíbeným ovocím.  Angrešt je bohatý na kyselinu citronovou, jablečnou, octovou, vitaminy C, E, B, draslík, hořčík, zinek. Prospívá srdci, udržuje zdravé stěny buněk, skvěle působí na ledviny. Rybíz obsahuje vitamin C, B, vápník, železo vlákninu. Blahodárně působí na organismus při chřipkových onemocněních, snižuje horečku, příznivě účinkuje na poruchy zraku. Jí se samotné, používají na pečení, ale vyrobit se z nich dá i skvělý nápoj.

Ingredience: 50g červeného rybízu, 50g bílého rybízu, 100g angreštu, 1,5 litru minerálky (může být ochucená citronem), led

Postup: Ovoce opláchneme, rozmačkáme, dáme do džbánu, přidáme led a zalijeme minerálkou. Dozdobíme dle chuti mátou a citrusy.

Klasická malinovka

Léto bez malinovky je jako Vánoce bez stromečku. Maliny jsou chutné, krásně voní, obsahují vitamin B, C, fosfor, železo, vápník, zinek. Mají protirakovinné účinky, zpevňují zuby a nehty, preventivně působí proti šerosleposti. Skvělé jsou i proti stresu. Pojďte si z nich udělat malinovku.

Ingredience: 1 kg malin, 650 ml vody, 200 g cukru, citron

Postup: Maliny omyjeme, rozmačkáme vidličkou či rozmixujeme. Vzniklou dřeň zalijeme vodou, přidáme cukr (ten můžeme předtím rozmíchat v trošce teplé vody). Nakonec zakapeme šťávou z citronu dle chuti. Limonádu podáváme ve skleničce a dozdobíme dle fantasie, ideálně lístkem máty a čerstvými malinami.

Ať vám chutnají!

Zdroj: 1,2,3,4,5,6


comments


Gastro
Author: Adéla Špulková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
MONDAILY: KREATIVNÍ ŘEDITEL ZNAČKY LOUIS VUITTON OBUL ČESKÉ „PRESTIŽKY“

Minulý týden nabídl módní příběhy, které jakoby snad stály na rozdílných protipólech. Jedno mají ale společné. Ukazují nám, jak dynamický...

Zavřít