Tato rezidence v kalifornském Marinwoodu byla navržena v 50tých letech minulého století samotným Josephem Eichlerem, ikonou americké residenční architektury a předním developerem tehdejší doby. Již tehdy kladl její tvůrce maximální důraz na funkčnost, vzdušnost a především na špičkový design, ale v minulých deseti letech dům bohužel diky nezájmu předchozích majitelů zchátral a bylo nutné jej revitalizovat. Tohoto úkolu se bravurně zhostil místní architektonický ateliér BUILDING LAB, jehož designérům se podařilo stavbu přizpůsobit dnešním trendům a přitom zachovat atmosféru, kterou jí vdechl jeho tvůrce před více než půl stoletím.

Celková rekonstrukce se dotkla v první řadě velkoplošných oken, které byly vyměněny za špičková trojvrstvá skla, jež dům dokonale izolují před přílišným přehřátím i promrznutím. Kompletní proměnou prošla také zahrada, která zbavena přerostlé a dlouhá léta neudržované vegetace, díky čemuž do vnitřních prostor opět proniklo maximální množství světla.

Logické členění interiérů residence pak zůstalo, až na zrušení příčky mezí kuchyní a obývacím pokojem, v původním stavu. Kuchyňská linka v bílém lesku s barovým pultem byla navržena přímo uprostřed hlavní společenské zóny a odděluje od sebe její obývací a jídelní část. Je tak skutečným srdcem domu odkud lze snadno kontrolovat hosty v obývacím pokoji i v jídelně, zařízené jednoduchým stolem s nerezovými nohami a deskou z teakového masívu, doplněného bílými židlemi Vitra v designu manželů Eamesových. Obývací část s krbem, je pak vybavena jednoduchou rohovou pohovkou šedohnědé barvy a lehátkem LC4 Lounge Chair z pera samotného Le Coubusiéra. Ze všech těchto prostor je přímý přístup na terasy, rozkládající se kolem celého domu. Jako kontrastní prvek k proskleným stěnám byla použita mahagonem obložená stěna, jež odděluje společenskou část od klidové zóny s ložnicemi.

Hlavní ložnice, na kterou přímo navazuje šatna a koupelna, je pak zařízena ve stylu minimalismu 50tých let. Kromě postele zde nalezneme pouze nízkou komodu doplněnou třemi barevnými plátny a houpací křeslo Eames Rocker navržené rovněž pro Vitru. Oba další pokoje jsou určeny pro ubytování hostů a jejich vybavení se nese v podobném stylu. Dům je prostý zbytečných dekorací a dokonale vystihuje styl luxusních residencí, navržených Eichmanem po celé Kalifornii, jejichž dobovými fotografiemi se designéři při rekonstrukci inspirovali. Zároveň však plně vyhovuje současným nárokům na bydlení a moderním architektonickým trendům.

Poděkování a zdroj fotografií: BUILDING LAB

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
3. ročník soutěže Czechoslovak topmodel

V pražském hotelu andelʼs Hotel Prague se minulý týden uskutečnila tisková konference k zahájení třetího ročníku soutěže Czechoslovak TopModel. Ředitelka...

Dailystyle News

Zavřít