Když se řekne plod hruškovce přelahodného, víte, o čem je řeč? O avokádu, superpotravině, která by neměla chybět v žádném jídelníčku. Je přímo nabité vitamíny, minerály a zdravými tuky. Například v Mexiku si lidé avokádo dopřávají už několik tisíc let. U nás si získalo oblibu teprve před časem, přitom se z něj dají vykouzlit opravdu lahodné recepty.

Ve společnosti se proslýchá, že avokádo buď milujete, nebo nenávidíte a nic mezi tím. Třeba jste ale jen nenašli způsob, jak ho správně dochutit. Pojďme se o tomto lahodném ovoci s jemnou máslovou dužinou dozvědět víc, aby mu i ti největší odpůrci přišli na chuť. Ale pozor! Je silně návykové.

Měkké tak akorát

Poznávacím znamením avokáda je hruškovitý tvar, tmavě zelená slupka a velká hnědá pecka uprostřed. Samo o sobě nemá výraznější chuť, dalo by se říct, že dužina chutná jemně oříškově. Což je velká výhoda, protože avokádo lze kombinovat všemi způsoby jak na slano, tak na sladko.

Největší kámen úrazu při nákupu avokáda je zralost. Každý avo-lover zná ten pocit, když najde to ideálně zralé, ready to eat. Při výběru se řiďte podle měkkosti plodu. Nesmí být tvrdé jako kámen, ale ani měkké jako bláto. Po pár pokusech si už budete vědět rady.

Vitamínová bomba

Od ostatních druhů ovoce se avokádo liší skladbou a mizivým množstvím cukru. Je z 80% tvořeno prospěšným tukem v podobě  mononenasycených a nasycených mastných kyselin. Je bohatým zdrojem celé škály vitamínů, draslíku, magnesia, hořčíku, takže pomáhá při únavě, stresu, snižuje hladinu cholesterolu a spoustu dalšího. Díky všem těmto vlastnostem se zařadilo mezi superpotraviny.

Mimo prospěšných látek obsahuje avokádo také persin, který je pro člověka neškodný, ale pro zvířata jedovatý. Proto si dávejte pozor, ať váš mazlíček kousek nevyloudí.

Miliónové využití

Avokádo milujeme kvůli jeho všestrannému využití v kuchyni. Dá se z něj připravit nespočet dobrot. Pokud hledáte zdravou a rychlou svačinu, rozmačkejte avokádo, osolte, opepřete, zakapejte půlkou citrony a smíchejte s pár cherry rajčaty.

Snídaňovou Instagramovou klasikou je kombinace avokádo plus vajíčka na jakýkoliv způsob. Hodí se do salátu, jako příloha k rybám a masu, nebo třeba do pomazánek. Co takhle vajíčková s avokádem, tuňáková s avokádem, nebo cizrnová? Naprosto božská je také kombinace avokáda s uzeným lososem.

V Mexiku se podává v podobě tradiční omáčky quacamole jako doplněk k nachos, tortillám.

Nemáte na slané chuť? Nevadí, rozmixujte avokádo s banánem, jahodami a rostlinným mlékem a máte suprové smoothies.

Dokonce i milovníci čokolády si přijdou na své. Napadlo vás někdy udělat si zdravou čokoládovou pěnu? Potřebovat budete banán (ideálně přemrzlý, zbavený škrobu), avokádo, vysokoprocentní kakao a hrst kešu oříšků (namočených přes noc). Vše hoďte do mixéru a mixujte, než se vytvoří hladká lesklá pěna.

Receptů z avokáda je nespočet a je jich plný internet. Stačí najít ten správný a avokádo si získá i vaše srdce.

Zdroj: Pexels

comments


Gastro
Author: Dominika Sluková

Podpořte autora
Starší příspěvky:
TOPSHOP zavírá všechny své prodejny v USA

Nosit TOPSHOP a nakupovat tuto značku už není trendy? Londýnská značka TOPSHOP prochází velkou krizí za kterou stojí nátlak konkurence...

Zavřít