Švédský design a architektura se svou čistotou formy a maximálním využitím přírodních materiálů stále drží na absolutní světové špičce. Jednou z ukázek dokonalé práce a maximální harmonie architektury s přírodou je projekt rodinné rezidence v přímořské vesničce Särö, realizovaný architektonickým ateliéru Gert Wingårdh.

Jednoduchý betonový skelet se při pohledu na vnější fasádu domu omezuje pouze na obvodové římsy, lemující velkorysé skleněné plochy. Dům se tak otevírá opravdu úchvatným výhledům na západy slunce nad mořem. Tyto římsy, jež se téměř o dva metry přetahují přes rovinu fasády, zároveň tvoří decentně působící zastřešení bezprostředního okolí vily. Okna samotná jsou vsazena do jednoduchých ocelových rámů, která působí téměř neviditelně a evokují dojem, jako by se celá konstrukce střechy jen tak volně vznášela v prostoru. Před domem se pak nachází velká dřevěná terasa s jednoduchou ocelovou pergolou a posezením, jež umožňuje pohodlný přístup k bazénu, jehož voda opticky splývá s mořskou hladinou. Dřevo pak, jako tradiční místní materiál, zjemňuje celkový dojem z jinak technicistně působící stavby.

Harmonicky členěný interiér přízemí, kde se nachází společenská zóna, zaujme především výškou stropů a množstvím přirozeného světla. Jako dělící prvek byly použity nejen klasické zdi, ale také bloky skříněk z březového dřeva, jež zároveň slouží jako rafinovaný úložný prostor. Břízu nalezneme také na podlahách. Na stěny byla použita světle šedá betonová stěrka, dodávající interiérům potřebnou dynamiku. Kuchyňská linka pak byla vybrána v nerezu, který se dokonale hodí k industriálnímu rázu stavby. Velmi efektně vypadá také obdélníkové okno umístěné přímo nad pracovní deskou namísto klasických obkladů. Kuchyně je tak přímo zalita přirozeným světlem a výhledy do zahrady tvoří přirozenou dekoraci tohoto prostoru. Dominantou obývacího pokoje je jednoduchý krb s postranními nikami na dřevo. Posedět zde lze na luxusních kožených sedačkách, doplněných dvojicí subtilních lehátek v bílé barvě. Skvěle vypadá také dřevěný stůl v jídelně doplněný koženými židlemi FRAG NISIDA.

Po litém betonovém schodišti se pak dostaneme do prvního patra, kde se nachází klidová zóna, ložnice majitelů, sauna, koupelna a soukromý obývací pokoj majitelů. Ten je zařízen ikonickou sedací soupravou LC v designu Le Corbusiera. Kousek opodál nalezneme jeho lehátko LC 4 Lounge chair, potažené kravskou kožešinou, odkud si lze nerušeně vychutnat úchvatný výhled. Ložnice je zařízena ve svěžím stylu, ozvláštněna jen impresionistickým obrazem lesa a dvojicí pohodlných křesílek.

Poděkování a zdroj fotografií: GERT WINGARDH ARCHITECTS

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Nová televizní show House of DVF

  Americká televize E! připravila pro diváky televizní show z prostředí módního domu Diane von Furstenberg - House od DVF. Seriál sleduje...

Dailystyle News

Zavřít