Design malých bytů je vždycky velkou výzvou. Není možnost plýtvat prostorem a je třeba využít každý centimetr. Ale i v omezeném prostoru se dá kouzlit a vytvořit útulné a působivé prostředí, kam se budete vždy rádi vracet. Přesně to se povedlo také designovému studiu Vievva Designers v tomto útulném apartmánu v Singapuru.

Ne vždy se vyplatí strhnout starý dům a začít stavět takzvaně „na zeleném drnu.“ Dokonalým příkladem může být Storrs Road Residence, jež se nachází v malém městečku Peachester v severní Austrálii. Její současná podoba je dílem architektů studia TIM STEWARD ARCHITECTS. Původní dům byl zrekonstruován a rozšířen o moderní přístavbu, která „nafoukla“ obytný prostor a přitom skvěle zapadá do celkového konceptu.

Špičkový design a umělecká díla jsou bezesporu hlavními atributy tohoto loftu v brazilském Praia Brava. Návrh interiérů je dílem studia CASADESIGN INTERIORES, jehož designéři vsadili na jednoduchý a působivý koncept ve velkém stylu, odpovídající společenské třídě a náročnému životu jeho majitelů.

Minimalismus nejen co se designu týče, ale také metrů čtverečních. V tomto miniaturním bytě, rozkládajícím se na pouhopouhých 63 m2 v jedné z novoklasicistních budov v centru Moskvy, je opravdu využit každý centimetr, aniž by prostor působil nějak stísněně. Návrh designu je dílem ruského studia INT2 ARCHITECTS, jehož architektům se sem podařilo vměstnat vše potřebné pro dokonalý komfort majitele a při tom zachovat dostatek volných ploch.

Tato překrásná prázdninová vila s nádhernou zahradou, zasazená do nezničené thajské přírody, je skutečnou oázou, určenou k odpočinku a relaxaci. Dům, jenž se nachází v oblíbené víkendové oblasti Ko Samui v sobě kombinuje prvky evropské a tradiční thajské architektury. Tato zdánlivě neslučitelná směsice stylů, však dodává stavbě na jedinečnosti a neopakovatelné atmosféře.

Strop ze surového betonu, velkoplošná okna v industriálním stylu a jasně bílé stěny jsou hlavními atributy tohoto netradičně řešeného loftu, jehož projekt je dílem belgického architektonického ateliéru ADN ARCHITECTURES. Jeho tvůrci se rozhodli využít vysokých stropů a rozdělili celý prostor rozčlenit pomocí dvou bílých bloků ve tvaru kvádrů, které opticky rozbíjejí koncept klasických openspace a dávají tomuto, původně industriálnímu, prostoru zcela nový rozměr.

"Méně znamená více.“ Přesně téhle myšlenky se držel tým architektů z kanceláře JOHNATAN SEGAL FAIA při realizaci projektu Cresta residence v jedné z luxusních čtvrtí poblíž californského San Diega. Výsledkem je tato supermoderní stavba, jež jako by se na první pohled vzpírala fyzikálním zákonům. Jednoduchý železobetonový kvádr, který se ze tří čtvrtin otevírá úchvatným výhledům do okolní krajiny a na oceán, působí téměř étericky. Na jeho fasádě se střídají velkoplošná okna s bloky pohledového betonu v jednoduchém, ale působivém rytmu. Z pohledu z ulice pak dům budí dojem monolitické betonové krychle, která zuřivě střeží soukromí svých obyvatel. Samotný obytný prostor zabírá pouze polovinu masy domu. Ta druhá byla využita jako terasa a místo k večernímu posezení. Ze dvou stran je pak celá stavba obklopena bazénem ve tvaru písmene L. Interiéry jsou zařízeny ve svěžím duchu s akcentem minimalismu, který stavbě skvěle sluší. Pro podlahy v přízemí byl použit stejný beton jako pro zdi, takže celý prostor působí uceleným dojmem a dává tak ještě více vyniknout výhledům do exteriéru, se kterým se prolíná v jedinečné harmonii. Podlahy v prvním patře, kde se nacházejí ložnice, jsou ze zlatého dubu, jež naopak kontrastuje s technicistním rázem stavby a vnáší do těchto prostor pocit tepla a útulnosti. Minimum nábytku pak dává ještě více vyniknout unikátní architektuře domu a designové solitéry jako Lounge chair v designu manželů Eamesových, či stolek od Le Corbisieura, pak ještě více dotvářejí celkový dojem. Poděkování a zdroj fotografií: JOHNATAN SEGAL FAIA