Podlahy z pevných dubových fošen, bohatě zdobené stropy a citlivě zrenovované historické táflování jsou hlavními atributy tohoto úžasného bytu, nacházejícího se jen co by kamenem dohodil od historického centra portugalské metropole. A musíte uznat, že se tu snoubí staré s moderním v opravdu jedinečném souladu!

Staré domy někdy svou velikostí prostě nestačí a leckdy je třeba jejich obytný prostor trochu „nafouknout.“ Málokdy se však podaří skloubit staré s novým a přitom neporušit estetickou hodnotu stavby. Tato tradiční řadovka z režných cihel na jednom z předměstí Londýna, která dostala novou přístavbu, je ukázkou opravdu zdařilého projektu takovéto renovace.

I rustikální styl může být působivý! Ano. Tento útulný víkendový dům uprostřed lesů jižní Kalifornie v sobě kombinuje klasický americký venkovský styl, prodchnutý mnoha prvky, evokujícími spíše jižní Francii, ovšem vše pojaté ve svěžím a minimalistickém duchu. Tato na první pohled neslučitelná syntéza, realizovaná architektonickým studiem BRZ Architecture, však vytváří neuvěřitelně kompaktní a líbivý celek.

Moderní vila s akcenty cosy skandinávského designu. Asi tak by se dal stručně charakterizovat projekt Corkelis house, navržený kreativní divou Kathryn Tyler (LINEA STUDIO). Již na první pohled nás zaujme neuvěřitelně jednoduchá a přitom působivá koncepce celého domu s velkorysými okny a interiéry, jež pozbývají zbytečných příček. Sama hlavní fasáda, na níž se harmonicky střídají bíle natřené plochy z pohledového betonu s modřínovými obklady a okny, evokuje dojem kubistického uměleckého díla a přitom skvěle koresponduje s okolní přírodou.

Strop ze surového betonu, velkoplošná okna v industriálním stylu a jasně bílé stěny jsou hlavními atributy tohoto netradičně řešeného loftu, jehož projekt je dílem belgického architektonického ateliéru ADN ARCHITECTURES. Jeho tvůrci se rozhodli využít vysokých stropů a rozdělili celý prostor rozčlenit pomocí dvou bílých bloků ve tvaru kvádrů, které opticky rozbíjejí koncept klasických openspace a dávají tomuto, původně industriálnímu, prostoru zcela nový rozměr.

Jaké to asi je žít ve stáji? Pokud vlastníte podobnou, jako je tahle uprostřed divoké krajiny španělské provincie Extremadura, tak rozhodně ne nic špatného. Stará hospodářská budova byla designéry studia ABATON ARCHITECTS přeměněna v designovou residenci s vintage prvky. Tato kamenná budova již na první pohled přiznává svůj původní účel a její venkovní vzhled se až na několik nových oken o moc nezměnil. Původní dveře a vrata byly zachovány a vyplněny velkoplošnými okny, jež na místě bývalého vjezdu pro traktory dosahují až do prvního patra. Tvoří tak velmi zajímavý designový kontrapunkt masivnímu kamennému zdivu a dodávají celé stavbě moderní ráz. V žádném případě ale nenarušují klasickou architekturu budovy. V zadní části domu, kde bylo původní zdivo příliš porušeno a bylo by velmi náročné jej zrekonstruovat, byla vystavěna nová železobetonová stěna, která tvoří čelní stěnu hlavního obývacího pokoje. V prostoru mezi novou a původní stěnou tak vzniklo místo pro malé atrium s bazénkem, které je příjemným místem k posezení v horkých letních dnech. Dům se nachází ve svahu a z jedné strany se tak otevírá úžasným výhledům do okolní panenské krajiny. Právě zde nalezla své místo terasa, která není navzdory obvyklým stereotypům dlážděná, ale travnatá a také nezbytný bazén. Interiér je zařízen ve svěžím duchu za použití mnoha starožitných kousků nábytku, které byly nalezeny přímo na místě, nebo posbírány v místních starožitnictvích. Vznikla tak jedinečná syntéza s nádechem minimalismu, která ale působí neobyčejně útulně. Základním prvkem celého domu jsou tlumené zemité barvy, jež jsou oživeny barevnými akcenty v pastelových tónech. Ať již se jedná o petrolejové retro křesílko v pokoji pro hosty, či červený gaučík a lampa v obývacím pokoji. Designéři se ale nebáli experimentů a tak se zde můžeme setkat s původními kamennými žlaby, použitými v hlavní koupelně namísto umyvadel či s železnými palandami v dětském pokoji, jež jsou zajímavou reminiscencí původního účelu stavby. Poděkování a zdroj fotografií: ABATON ARCHITECTS