Letošní úroda cuket je více než bohatá, pěstitelé se radují, ale když se vám doma nastřádá této dietní zeleniny třeba několik kilo, možná začnete tápat, jak ji všechnu využít. Zkuste cuketu naložit do kyselého nálevu, uvařte si netradiční cuketové nudle nebo si připravte jemně pikantní topinkovou směs, na které si můžete pochutnat třeba až v zimě.

CUKETA V KYSELÉM NÁLEVU

Suroviny na 500 ml sklenici:
• 1 větší cuketa
• 4 stroužky česneku
• několik snítek čerstvého tymiánu
• několik snítek čerstvého rozmarýnu

Na nálev:
• 200 ml vody
• 300 ml octa
• 1 lžička soli
• 3 lžíce cukru
• 8 kuliček pepře
• 4 kuličky jalovce
• 2 lžičky semínek koriandru
• 2 lžičky kurkumy

 

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a strouháme na dlouhé plátky i se slupkou škrabkou na zeleninu. Cuketu škrábeme, dokud nedojdeme ke střední části se semínky, tu nepoužijeme. Oloupeme si česnek.
  2. Plátky cukety vložíme společně s celými stroužky česneku a čerstvými bylinkami do uzavíratelné sklenice. Veškeré suroviny na nálev vložíme do hrnce a zahřejeme, dokud se nerozpustí cukr a nálev se nezačne vařit.
  3. Ještě teplým nálevem zalijeme připravenou cuketu ve sklenici tak, aby byla cuketa úplně ponořená.
  4. Takto naloženou cuketu necháme alespoň 2 dny v lednici, poté můžeme konzumovat.

 

CUKETOVÉ NUDLE S KEŠU AVOKÁDOVOU OMÁČKOU

Suroviny pro 2 osoby:
• 2 menší cukety
• špetka soli
• špetka pepře
• půl chilli papričky
• olivový olej

Na omáčku:
• 1 zralé avokádo
• hrst kešu oříšků
• 2 stroužky česneku
• špetka soli
• špetka pepře
• trocha kokosového mléka na zředění

 

Postup:

  1. Cuketu omyjeme a odřežeme oba konce. Pokud vlastníte spiralizér, nudle si jednoduše vytvoříte v něm, postačí vám ale i obyčejná úzká škrabka na zeleninu. Cuketové nudle „škrábejte“, dokud nedojdete ke střední části se semínky.
  2. Omáčku vytvoříte jednoduše rozmixováním všech uvedených surovin dohromady. Pokud je omáčka příliš hutná, přilijte trošku mléka nebo vody. Ochucujte postupně solí a pepřem, případně přidejte více česneku, pokud chcete omáčku výraznější.
  3. Dáme si rozehřát pánvičku a na oleji restujeme nudle 3 až 5 minut, ochutíme solí, pepřem a nadrobno nakrájenou chilli papričkou.
  4. Podávejte s jemně prohřátou omáčkou.

 

CUKETOVÁ TOPINKOVÁ SMĚS

Suroviny na 4 skleničky po 200 ml:
• 2 kg cukety
• 4 velké cibule
• 10 stroužků česneku
• 2 lžíce olivového oleje
• 3 lžičky soli
• 3 lžíce cukru
• 2 lžíce vinného octa
• 5 lžic worcestrové omáčky
• 2 lžičky drceného chilli
• 700 ml rajčatového protlaku nebo passaty
• pepř

 

Postup:

  1. Ve vyšším hrnci si rozehřejeme olej a dáme na něj opékat na proužky nakrájenou cibuli. Až zezlátne, přidáme česnek nakrájený na plátky a další minutku opékáme. Přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu (bez semínek), osolíme a mícháme další 4 minuty.
  2. Jemně podušenou cuketu přesuneme do pekáčku, přidáme cukr, trochu pepře, chilli, ocet, worchestrovku, vmícháme rajčatový protlak či passatu a dáme péct na 200° na cca 40 minut. Průběžně během pečení promícháváme.
  3. Směsí plníme sklenice a zavíčkujeme. Pokud chcete směs konzumovat v příštích několika dnech, uchovávejte v lednici. Pokud chcete ale směs uchovat na delší dobu, sklenice zavařte, stačí 15 minut na 85°.

 

Kyselá naložená cuketa je skvělou chuťovkou k hlavním jídlům, cuketové nudle jsou dietní alternativou klasických těstovin a topinková směs se hodí hlavně ke křupavému pečivu. Který z cuketových receptů vyzkoušíte?

 

Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2, 3, 4

comments


Gastro
Author: Barbora Navrátilová

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Kouzelné bylinky po celý rok

V dnešní době stále více roste zájem o bylinky a alternativní možnosti léčby, hlavně co se týče méně závažných onemocnění, neboť...

Dailystyle News

Zavřít