Už dlouho sleduji práci londýnského ateliéru DOS ARCHTECTS, které se specializuje na revitalizaci viktoriánských staveb. Kouzlo režného zdiva, romantizujících oken a bílých plotů, oddělujících pečlivě střižené trávníky ve svých projektech rozbíjí moderními skleněnými dostavbami, jež jsou ovšem velice citlivě implantovány do konceptu původní stavby a tvoří jakýsi přirozený a téměř neviditelný přechod mezi interiérem a exteriérem domů s historií a duší.

Při realizaci této rezidence na jednom z londýnských předměstí architekti plně respektovali sen majitelů o světlém a prostorném domě. Zbytečné příčky byly zrušeny a na místě původní terasy vyrostla nová, velkoryse prosklená přístavba, která „nafoukla“ nedostačující obytný prostor. Byla omítnuta tmavě šedou barvou, čímž byla opticky oddělena od původní a cihlové masy domu, ale zároveň jakoby zneviditelněna, aby nijak nerušila celkový dojem. Prosklení v některých místech dosahuje až do výšky prvního patra, díky čemuž proudí do interiérů maximální množství denního světla.

Interiéry samy pak doznaly opravdu razantních změn, ať již mluvíme o původní dispozici, či jejich zařízení nábytkem. Opravdu impozantně působí monolitická kuchyně, řešená v bílém lesku a zalitá světlem po většinu dne. V obývacím pokoji pak můžeme obdivovat dvojici gaučů BoConcept ve fialové a šedé barvě, doplněných historizující tapetou s florálním motivem, která má připomínat atmosféru staré dobré Anglie. Jídelna s bílým masivním stolem a židlemi z dubového a ořechového dřeva se otevírá do téměř šestimetrové výšky a díky prosklenému stropu je zalitá přirozeným světlem v kteroukoli denní dobu. Skutečným designovým klenotem je hra světla a stínů na stěnách a slunce samo tento rastr pravidelně mění, jak putuje během dne po obloze. Z jídelny vede otevřené schodiště na galerii v prvním patře, ze které je přístup do klidové zóny domu a soukromým ložnicím majitelů. Nutno dodat, že se zde architektům skutečně podařilo vytvořit plnohodnotné moderní bydlení respektující všechny současné designové trendy a při tom zachovat historizující ráz rezidence, který by možná jinak vzal za své a musel ustoupit moderní zástavbě některého z dravých developerů.

Poděkování a zdroj fotografií: DOS ARCHITECTS

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
ZPĚT DO ŠKOLY

Baťohy, už dávno nepatří jen do školních lavic! Naopak, zda chcete zaujmout a zároveň využít pohodlného doplňku, koupení baťůžku je...

Dailystyle News

Zavřít