Nedávno mne kamarád pozval na drink do jednoho z proslulých pražských Cocktail barů. V bohatě vyřezávaných regálech a vitrínách byly vyrovnány lahve nejrůznějších tvarů a s tajemným obsahem a mně vlastně došlo, že ani nevím co si objednat. Kromě laické klasiky, jako je Mojito, či Cuba Libre vlastně nemám o koktejlech vůbec představu, protože spíš holduji vínu. Jenže dejte si dvě deci v takovémto klasickém prostředí… A tak jsem zapředl rozhovor s barmanem. Dosud jsem netušil, jaká jsou koktejly vlastně věda a jak dlouho se o nich dá mluvit a popravdě jsem si v tu chvíli připadal jako „Alenka v říši Divů.“

Původ slova koktejl či cocktail sahá až do roku 1806, kdy bylo poprvé použito v časopise Balance and Columbian Repository. Kde se psalo, že:
„Koktejl je posilující nápoj složený z lihovin různého druhu, cukru, vody a hořkého likéru. Lidově se mu říká hořký sling a je považován za vynikající předvolební nápoj, neboť činí srdce rázná a nebojácná a zároveň mate hlavu.“

V první barmanské příručce z r. 1862 je jako koktejl označeno deset nápojů od ostatních míchaných nápojů. se liší právě svou hořkou složkou. Dnes se za koktejl obvykle považuje jakýkoliv míchaný alkoholický i nealkoholický nápoj. Z míchání koktejlů se do té doby stala velká věda, často spojená také s barmanskou show a různými akrobatickými prvky.

A abyste předešli podobnému faux pas, kdy nevíte, co si vlastně objednat, jaké jsem zažil já, zapátral jsem v barmanských příručkách a vybral několik klasických koktejlů, který by měl znát každý.

OLD FASHIONED

20141104-cocktail-party-old-fashioneds-holiday-vicky-wasik-3

Tento koktejl se řadí k nejstarším koktejlům vůbec. Právě proto si také zasloužil své jméno a údajně spatřil světlo světa již v 80. letech 19. století v pánském klubu v Louisville.

Složení:

  • 4cl. bourbonu nebo žitné whiskey
  • 1 kostka cukru
  • 2 kapky angostury
  • trochu sody

MANHATTAN

20150323-cocktails-vicky-wasik-manhattan

Manhattan je snad nejznámější whisky koktejl a  Podle tradice vznikl počátkem 70. let 19. století na banketu Jennie Jeromové, budoucí lady Churchillovou a matkou Winstona Chuhrchila, pořádaném v klubu Manhattan v New Yorku. Právě odsud měl získat své jméno, i když ve skutečnosti byly míchané nápoje s tímto názvem podávány v různých newyorkských barech již dříve.  Výše zmíněný banket se však postaral o jeho popularitu a ustálení jména pro tuto verzi.

Složení:

  • 5 cl žitné nebo kanadské whiskey
  • 2 cl červeného vermutu
  • kapka angostury

MARTINEZ

20150323-cocktails-vicky-wasik-martinez

Původní variantu Martini, která se rovněž řadí mezi nejstarší koktejly, si dozajista zamilujete.

Složení:

  • 5 cl ginu
  • 5 cl suchého vermutu
  • pár kapek Orange bitters

DAIQUIRI

20150323-cocktails-vicky-wasik-daiquiri

Tento koktejl, který si zamiloval také proslulý spisovatel Ernest Hemingway, byl údajně poprvé přípraven roku 1905 americkými důlními inženýry, pracujícími na dole Daiquiri na Kubě. V současnosti se řadí mezi nejpopulárnější koktejly, a pokud pomineme jeho jahodovou a poněkud zženštilou verzi, je to dozajista ten pravý drink pro posezení s přáteli.

Složení:

  • 4,5 cl bílého rumu
  • 2 cl čerstvé limetkové nebo citrónové šťávy
  • 0,5 cl cukrového sirupu

FRENCH 75

20150323-cocktails-vicky-wasik-french75

Jeho původ se datuje do roku 1915, kdy byl poprvé namíchán v pařížském Harry’s Baru. Číslo do svého názvu pak údajně dostal po polním kanónu ráže 75mm, používaném za první světové války.

Složení:

  • 10cl šampaňského
  • 2 cl ginu
  • 2 cl čerstvé citrónové šťávy
  • 2 cl cukrového sirupu

MAI TAI

20150323-cocktails-vicky-wasik-mai-tai

První Mai-Tai prý údajně vzniklo v kalifornském baru Trader Vic´s v roce 1944. Namíchal jej sám majitel, který jej vymyslel během jednoho příjemného večera, kdy tu seděl se svými přáteli z Polynésie, odtud pak pochází jeho poněkud exoticky znějící název.

Složení:

  • 4 cl bílého rumu
  • 2 cl tmavého rumu
  • 1,5 cl curacao
  • 1 cl limetkové šťávy
  • 1,5 cl mandlového sirupu

MINT JULEP

20150323-cocktails-vicky-wasik-mint-julep

Koktejly s mátou jsou ideálním osvěžením zejména za horkých letních večerů. Pokud jste již unaveni stále stejným a v našich zeměpisných šířkách často špatně namíchaným Mojitem, pak dozajista zkuste tento koktejl, pocházející z jihu spojených států.

Složení:

  • Snítka máty
  • 1 lžička cukru
  • 6 cl Whisky či Bourbonu

Poděkování a zdroj fotografií: SERIOUS EATS

comments


Men's world
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
VAN GRAAF rekordmanem

Vybrat správný oblek může být těžké. A co teprve tu správnou košili. U VAN GRAAF to ale nikdy nebude problém....

Dailystyle News

Zavřít