Kdo se chce cítit lépe, musí se hýbat, a hlavně jíst odlehčená „zdravá“ jídla. Bohužel ne vždycky se rádi vzdáváme toho, co tolik milujeme, a to jsou třeba klasická česká jídla, jako je knedlo-zelo-vepřo, svíčková, švestkové knedlíky anebo bramborový salát s řízky.

Pokud chcete jíst zdravě, věřte, že můžete jíst i tato jídla, pokud v nich malinko poupravíte a nahradíte některé ze surovin, přesto se chuťově dost přiblížíte „nezdravé“ klasice.

My jsme se dnes zaměřili na přípravu tolik oblíbeného bramborového salátu a řízku, který se především vaří o nedělních obědech, o Vánocích anebo když nastává nějaká slavnostnější chvíle, kterou je nutné oslavit.

Ničeho se nebojte, neboť všechny použité suroviny jsou velmi běžné, a i když se vám kombinace bude zdát jakkoliv bláznivá, věřte, že konečný výsledek vám bude velice chutnat.

Na zdravou verzi letního bramborového salátu s bylinkami budete potřebovat následující suroviny:

8 větších brambor

1 svazek ředkviček

1 kostka malé lučiny

2 lžíce bílého jogurtu

1 kus větší rebarbory

1 menší cuketa

3 snítky rozmarýny

2 vejce

jarní cibulka

čerstvá majoránka

čerstvá saturejka

čerstvé kari

petrželka

pažitka

mořská sůl

pepř

klasické kari koření

Suroviny na posyp z dýňových semínek:

1 sáček dýňových semínek

2 lžíce másla

mořská sůl

Suroviny na kuřecí řízečky:

kuřecí prsa

1 vejce

hladká mouka na obalení

rozdrcené Cornflakes

sůl

Postup k přípravě celého receptu:

Brambory uvaříme ve slupce, ve slané vodě a s rozmarýnem. Ještě teplé loupeme. Připravíme si rebarboru. Důkladně jí oloupeme, podélně rozkrojíme a nakrájíme asi na 8 cm dlouhé obdélníky. Vložíme do vody spolu s rozmarýnem a vaříme do té doby, dokud se nerozdělí do jednotlivých „vlasů“. Pak ji scedíme a odstraníme z ní všechen rozmarýn.

Na rozpálenou pánev s kapkou olivového oleje nasypeme posekanou jarní cibulku na kolečka a na kostičky nakrájenou cuketu. Vše zaprášíme solí, pepřem a kořením kari; nezapomeneme přidat uvařenou rebarboru. Důkladně promícháme a mírně podusíme.

Na dně skleněné mísy rozmícháme lučinu s dvěma lžícemi bílého jogurtu. Do vzniklé směsi vsypeme čerstvě nasekané bylinky jako je majoránka, kari, saturejka a petrželka. Opět důkladně promísíme.

Do vzniklého základu přidáme cuketu s rebarborou, najemno nastrouhaná vajíčka, které jsme před tím uvařili natvrdo a oloupali. Smícháme všechny suroviny v jednu hmotu.

Dle chuti nakrájíme ředkvičky na tenká kolečka a brambory na středně velké kostičky. Přidáme k ostatním surovinám do skleněné mísy a opatrně promícháme. Dáme do lednice pořádně vychladit.

Samozřejmě nesmíme zapomenout i na dýňová semínka, jež doladí chuť nejen samotného salátu, ale i jej pěkně ozdobí. Na pánvi necháme rozehřát dvě lžíce másla, nasypeme na něj vyloupaná dýňová semínka, pořádně osolíme a mírně opražíme. POZOR! Semínka lupají, tak se nelekněte! Připravit si ale tuhle mňamku stojí opravdu za to, protože je můžete dělat kdykoliv jako pochoutku třeba večer k vínu. Je to rychlé a velmi dobré.

Salát máme hotový, posyp na něj, jakbysmet, tak nezbývá, než abychom se pustili do přípravy kuřecích řízečků v netradičním župánku. Kuřecí maso pořádně očistíme a nakrájíme na malé řízečky nebo nudličky, záleží, jak kdo má rád. Osolíme, můžeme i mírně opepřit.

Obalujeme klasicky v trojobalu, snad jen s drobnou změnou, že strouhanku nahrazují podrcené lupínky cornflakes. Kuřecí řízečky tedy obalíme nejprve v hladké mouce, poté ve vajíčku, a nakonec v lupínkách. Smažíme na předem rozpáleném oleji po obou stranách. Po usmažení přebytečný olej vsákneme do ubrousků.

Kuřecí řízečky podáváme s bramborovým salátem posypaným pažitkou a dýňovými semínky.

comments


Gastro
Author: Andrea Bátovská

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Česká šperkařská jednička ALO diamonds kupuje klenotnictví Halada

Nejvýznamnější a největší prodejce šperků na tuzemském trhu, klenotnictví ALO diamonds, rozšiřuje svoje působení. Pod jeho křídla se nyní dostala...

Zavřít