Rezidence Barn Zen v jedné z luxusních čtvrtí kanadské Ottawy už na první pohled zaujme svým netradičním vzhledem. Navzdory tomu, že byl dům postaven na nevelkém pozemku uprostřed téměř souvislé zástavby, se architekti místní kanceláře CHRISTOPHER SIMMONDS ARCHITECTS rozhodli nerespektovat okolní stereotyp a pojali celý projekt velmi revolučně. Kontrast dřevěných obkladů a velkoplošných oken vypadá vskutku úžasně a dává průčelí domu zcela nový rozměr a to zejména při večerním osvětlení, kdy se téměř neviditelné skleněné stěny prolínají s neprostupnou masou dřevěných obkladů. Velmi efektně působí rovněž hra horizontálních linií obkladu s vertikálami obdélníkových oken.

Dům sestává celkem ze třech úrovní, propojených samonosným ocelovým schodištěm. V polosuterénech prostorách se nachází technické zázemí, sklad, veliká pracovna s knihovnou a také pokoj pro hosty. Denní zóna pak zabírá většinu zvýšeného přízemí a je rozdělena pouze symbolicky do jednotlivých funkčních částí. Nejvíce zřejmě zaujme prostorná kuchyně v kombinaci ořechové dýhy a bílého lesku. Skvěle tak koresponduje s obývacím pokojem a jídelnou, které byli rovněž zařízeny nábytkem v zemitých odstínech. Jediným osvěžením jsou maximalistická textilní světla v sytě červené barvě. Po schodišti se pak dostaneme do prvního patra, sestávajícího ze tří ložnic s koupelnami a malé soukromé pracovny.

Interiérům dominuje čistě bílá barva, která celý prostor ještě více prosvětluje. Podlahy jsou ve všech prostorách z šedě tónovaného vinylu. Většina prostor je prosta mnoha dekorací, což podtrhuje čistotu architektury domu, prostou zbytečných nosných prvků a dominanci přírodních materiálů.

Poděkování a zdroj fotografií: CHRISTOPHER SIMMONDS ARCHITECTS

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Hunger games- Román pro ženy?

Na plátna českých kin dorazilo očekávané pokračovaní úspěšného amerického filmu, jehož děj nás přenáší do post-apokalyptické Ameriky, kde musí ve...

Dailystyle News

Zavřít