Domácí vánoční koňak, který budete milovat
Někdo si Vánoce nedokáže představit bez punče a svařáku, jiný si dá zase raději teplou medovinu. Spousta lidí si však nedokáže představit adventní čas bez vaječného koňaku. Vaječný koňak je vynikající a lahodný likér, který podtrhuje a doplňuje vánoční atmosféru.
Pokud jste se rozhodli své blízké potěšit domácím likérem, neztrácejte čas a klidně se už pusťte do přípravy – likér totiž potřebuje nechat odležet. Potom stačí pořídit úzkou láhev, ozdobit barevnou stužkou a věnováním, a originální dárek je na světě.
Vaječňák podle Bjukitchen
Na 800 ml
100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
400 ml 31% smetany
200 g cukru krupice
1 vanilkový lusk
5 žloutků
200 – 300 ml rumu – množství záleží jen na vás
1. Do hrnce na vaření mléka si dejte kondenzované mléko, smetanu, cukr, podélně rozkrojený vanilkový lusk, ze kterého nožem vyškrabete semínka a přidáte je do mléčné směsi. Mléčnou směs chvilku vařte, aby hezky zhoustla a rozpustil se v ní cukr. Pak nechte chvilku vychladnout a vyndejte vanilkový lusk.
2. Mezitím si připravte vodní lázeň. Do hrnce napusťte trochu vody, přiveďte ji k varu a do kovové mísy vyklepněte žloutky. Když se voda v hrnci začne vařit, vypňete hořák a posaďte na ni mísu se žloutky, které rychle šlehejte metličkou, aby se nezdrcly. V tento moment jde o to, aby se žloutky ohřály a nebyly syrové. Teplotu žloutků zkuste prstem, jsou připravené, když už v nich sotva udržíte prst. Pak mísu stáhněte z vodní lázně a za stálého míchání přilévejte mléčnou směs.
3. Směs přeceďte přes cedník, vmíchejte rum a nechte vychladnout. Nakonec vaječný koňak nalijte do pěkné lahve a zazátkujte.
NA ZDRAVÍ!