Fancy hruškový koláč: ideální na piknik nebo domácí brunch
Plánujete venkovní piknik s přáteli anebo jen nedělní brunch u vás doma, a nevíte, s čím byste tentokrát protějšek nebo kamarády překvapili? Máme pro vás tip, skvělý hruškový koláč, jenž zvládne připravit úplně každý. Tento fancy koláč kombinuje jemnou chuť hrušek s křehkým těstem a voňavým kořením, díky čemuž je skutečnou lahůdkou pro všechny milovníky sladkého.
Ingredience
K přípravě koláče budete potřebovat:
Těsto:
- 200 g hladké mouky
- 100 g studeného másla, nakrájeného na kostičky
- 50 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
Náplň:
- 4 zralé hrušky, oloupané, bez jadřinců a nakrájené na tenké plátky
- 100 g cukru
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky muškátového oříšku
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- šťáva z poloviny citronu
- 2 lžíce hladké mouky
Poleva:
- 50 g hladké mouky
- 50 g másla, změklého
- 50 g hnědého cukru
Postup
1. Příprava těsta
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr a sůl.
- Přidejte studené máslo a pomocí prstů nebo kuchyňského robota zpracujte směs, dokud nevznikne drobenka.
- Dále přidejte vejce a rychle zpracujte těsto, aby se vše krásně spojilo. Pokud je těsto příliš suché, zkuste přidat lžíci studené vody.
- Těsto zformujte do koule, zabalte do potravinové fólie a dejte do lednice odpočívat alespoň na 30 minut.
2. Příprava náplně
- Oloupané a nakrájené hrušky vložte do velké mísy.
- Přidejte cukr, skořici, muškátový oříšek, vanilkový extrakt, citronovou šťávu a mouku. Vše dobře promíchejte, aby byly hrušky rovnoměrně obalené.
3. Příprava polevy
- V malé míse smíchejte mouku, hnědý cukr a změklé máslo.
- Pomocí prstů nebo vidličky zpracujte směs, dokud nevznikne drobenka.
4. Sestavení koláče
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Těsto vyjměte z lednice a vyválejte na lehce pomoučeném povrchu do kruhu o průměru přibližně 30 cm.
- Těsto přeneste do koláčové formy o průměru zhruba 23 cm. Na závěr si upravte okraje.
- Na těsto rovnoměrně rozložte připravenou hruškovou náplň a připravený koláč posypte připravenou drobenkou.
5. Pečení
- Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 45 až 50 minut, dokud není těsto zlatavé a než uvidíte náplň bublat.
- Hotové koláč nechte vychladnout, aby se náplň ustálila.
Tip: Pokud chcete koláč vyšperkovat, můžete ještě vrch koláče poklást pekanovými ořechy anebo sušenými hruškami, které dodají zajímavý kontrast chutí.
Servírování
Samozřejmě čím čerstvější, tím lepší, takže není nic lepšího než koláč vytáhnout z trouby, nechat chvíli vychladnout a poté rovnou servírovat nebo přibalit s sebou na piknik. Případně lze zpětně koláč i na chvíli ohřát v troubě nebo mikrovlnce, díky čemuž mu opět dodáte „čerstvý nádech“. Jestliže si zrovna přísně nehlídáte cukry a nevadí vám trochu zhřešit, můžete ho při servírování doplnit o šlehačku, vanilkovou zmrzlinu nebo jogurt.
Tento hruškový koláč je jednoduchý na přípravu, ale přesto působí luxusně a slavnostně. Jeho kombinace křehkého těsta, sladkých hrušek a voňavého koření je prostě neodolatelná. Dobrou chuť!
Zdroj obrázku: Maria / stock.adobe.com & Diliara Garifullina / Unspleash
Tento článek je komerční prezentací společnosti diana-company.cz