Podzimní polévky, které zahřejí: Dáte si řepovou, fenyklovou nebo z červeného zelí?
Asi nikdy nemá člověk tak velkou chuť na horkou polévku, jako právě na podzim. Začíná být chladněji, domů se vracíme za tmy a to je přesně ta doba, kdy miska hutné polévky vyloženě „bodne“. Máme pro vás tip na tři výborné zeleninové krémy – stačí si vybrat barvu. Červenou řepovku, zelenou fenyklovou nebo netradiční fialovou zelňačku?
Vitamíny nabitá řepová polévka
Suroviny na 4 porce:
• 2 střední červené řepy
• 1 cibule
• 2 menší mrkve
• 1 petržel
• 1/2 celeru
• 2 brambory
• 1 l zeleninového vývaru / zeleninový bujón
• 2 lžíce olivového oleje
• sůl
• pepř
Postup:
- Veškerou zeleninu oloupejte, očistěte a nakrájejte na kostičky.
- V hrnci rozehřejte olej a nechejte na něm zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli. Poté přidejte veškerou zeleninu, 2 minuty restujte s cibulí a poté zalijte vývarem.
- Vařte 45 minut, osolte, opepřete a poté rozmixujte.
Voňavá fenyklová polévka s cuketou
Suroviny na 4 porce:
• 1 menší cuketa
• 1 bulva fenyklu
• 1 petržel
• ½ bulvy celeru
• 1 cibule
• 1 l zeleninového vývaru
• 1 lžíce řepkového oleje
• sůl, pepř
Postup:
- Nejprve si připravíme, očistíme a nakrájíme veškerou zeleninu. Cuketu předem zbavíme konců a vydlabeme semínka, z fenyklu odřízneme spodní tvrdou kořenovou část a petržel, celer a cibuli oloupeme.
- V hrnci si rozehřejeme lžíci oleje, na kterou dáme zpěnit najemno pokrájenou cibuli. Až cibule mírně zezlátne, přidáme všechnu zbylou zeleninu pokrájenou na kostičky a asi 3 minuty restujeme.
- Poté vše zalijeme zeleninovým vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi 30 minut. Na závěr polévku rozmixujeme.
Netradiční fialová zelňačka s fazolemi
Suroviny na 4 porce:
• 1/2 menší hlávky červeného zelí
• 1 plechovka červených fazolí
• 1 bio zeleninový bujón
• 1 cibule
• sůl
• pepř
• 1 vrchovatá lžíce kysané smetany
• 1 lžíce rostlinného oleje
Postup:
- Zelí zbavte košťálu a nakrouhejte najemno. Z fazolí slijte nálev a pořádně je propláchněte.
- V hrnci si rozehřejte olej a dejte na něj zpěnit najemno nakrájenou cibuli. Až cibule zezlátne, přidejte nakrájené zelí, zalijte vodou tak, aby bylo ponořené, přihoďte zeleninový bujón, špetku soli a pepře a nechejte vařit cca 40 minut, dokud zelí úplně nezměkne. Na posledních pět minut vaření přidejte propláchnuté červené fazole.
- Po uvaření polévku přelijte do většího mixéru, přidejte lžíci kysané smetany a rozmixujte na hladký krém.
Jaká je vaše nejoblíbenější podzimní polévka?
Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2, 3, 4