6 gastro tipů: Ochutnejte tradici nebo zajděte na drink se svým klanem
Kam na dobrou kávu, croissant, brunch po česku i anglicku nebo za večerním posezením (nejen) pro nerdy? Po čase přinášíme další porci tipů na pražské podniky, které stojí za návštěvu.
Schválně – jak často chodíte do Anežského kláštera, ať už do Národní galerie, tak třeba místních zahrad? Pokud jste tam nějakou dobu nebyli, mohlo vám uniknout otevření kavárny Anežka. Hlavní vizí kuchyně i baru této konceptuální kavárny je být v souladu s gotickým areálem, kde se historie setkává se současností, a podpořit jejich dialog tradičními recepty a lokálními surovinami, avšak v moderním hávu. K Anežce můžete zamířit ráno na snídani, na pracovní oběd, odpolední kávu nebo večerní drink.
Za projektem stojí Diana Kněžínková, která je kurátorkou současného umění a spoluzakladatelkou nezávislé kurátorské platformy 3Kurátorky, a Šimon Kotmel, který stojí například za kulturně-gastronomickým projektem Burza #4 v Pražské tržnici.
Ve zdejší kuchyni kouzlí Alžběta Zemanová, která vedla kuchyni v Kavárně, co hledá jméno a je součástí kuchařského týmu projektu Ze Mě. V nabídce najdete tradiční pochoutky, jako škvarkovku s kváskovým chlebem, pomazánku z černého česneku, žemlovku, koláče jak od babičky, poctivý vývar a další jídla, která každý týden obměňují a připravují s ohledem na sezónu.
Věděli jste, že národním stromem Británie je dub? Jeden takový britský dub vyrostl na Vinohradech, v místě, kde dříve sídlil vyhlášený Donut Shop. V bistru Oak, které provozují tři kamarádi – kuchař a sommeliéři – si pochutnáte na klasické Full English snídani či různých jejích variacích a nechybí Fish & Chips s domácí tatarkou, kapary a pikantním kimchi. Nabídka bistra disponuje také nadupanými sendviči.
Zdejší snídaně a brunche (které podávají do 15 hodin) jsou inspirované britskou „greasy spoon“ a připravované v moderním pojetí za použití čerstvých surovin. Do noci podávají Ploughman’s boardy (prkénko plné sýrů, uzenin, nakládané i čerstvé zeleniny a ovoce, k tomu pečivo, omáčky a chutney – po anglicku pickle) a kvalitní vína (ta nejlepší zrají kde jinde než v dubových sudech). Kavárna s výběrovou kávou a se sladkým pečivem funguje celý den.
Řemeslných pekáren není nikdy dost. Od září můžete dobrý croissant sehnat i v Holešovicích. Pro milovníky lepku se v ulici Na Zátorách otevřela pekárna, která se specializuje na výrobu pečiva z croissantového těsta. Ale plánují více dělat i bezlepkové pečivo.
Za podnikem stojí bratři Marek a Michal Borští a Julie Dítětová, o design interiéru se postarala Klára Janypková. Zdejší specialitou je pistáciový krém, kterým je plněný croissant či éclair, nabídka pečiva se ale stále mění. Doporučujeme vyzkoušet také negroni infuzované croissantem či jiný signature koktejl. Barový provoz je spojený s různými pop-upy ve spolupráci s mladými českými designéry a výtvarníky.
Vendelín a Vladko si splnili sen o rodinné restauraci, kde se budou hosté cítit jako doma, už před čtyřmi lety, když otevřeli Bistro Hezky Česky v Anglické ulici. V srpnu do své rodiny přivítali Bistro Hezky Česky Vol. 2, familiárně Dvojka, které vyrostlo na Praze 1 ve Vladislavově ulici. Ve zdejší domácí atmosféře si vychutnáte vyladěné pokrmy z čerstvých surovin, které připravuje šéfkuchař Tomáš Muha. Také spolupracují s Peterem Ftorekem, který měl tu čest vařit např. pro Václava Havla, Miloše Formana, Benedicta Cumberbatche či michelinského šéfkuchaře Garyho Jonese.
Hned od 8 ráno si vyberete ze snídaňového menu, které nabízí např. vejce Florentin s marinovaným lososem, baby špenátem a holandskou omáčkou, farmářskou nebo „Hezkou českou“ snídani či různé domácí pomazánky. V době obědů nabízí tři druhy hlavních jídel za příznivé ceny. Ve stálé nabídce nechybí tatarák, chutné saláty a vyladěné tousty, burger pro masožravce i vegetariány a mnoho dalšího. Také pořádají degustace nebo vám pomohou zorganizovat firemní či narozeninový večírek. Skvělým jídlem vás pohostí i mimo zdi podniku – nabízí i catering, který jsme my osobně měli možnost ochutnat při narozeninové akci JOHN REED (pokud jste náhodou členem zmiňovaného fitness studia, nezapomeňte si při návštěvě Bistra Hezky Česky Vol. 2 svou kartičku – po jejím ukázání získáte 10% slevu).
V novém designovém podniku v centru Prahy v Dlouhé ulici si vychutnáte šálek kvalitní kávy s kouskem dortu. Dále si určitě vyberete z bohaté nabídky čerstvých šťáv, smoothies a imunity shots plných vitamínů a superfoods. Podnik je otevřený každý den, ve všední dny si můžete vybrat z polední nabídky, na menu najdete pestrou škálu snídaní od acai bowl či crocque madame přes špenátové palačinky s mangem a mascarpone po shakshuku. Později si dejte třeba kalifornský club sendvič, lososa a krevety nebo tapas.
Tento podnik vznikl v létě za jediným účelem – vytvořit důstojné místo pro setkávání lidí, kteří sdílí stejné nerdí hodnoty jako majitelé. Místo, kam bez studu můžete přijít v cosplay kostýmu nebo si zahrát s kamarády „pošahaný kartičky“. Přijďte jen tak na večeři nebo drink, respektive „šmakuládu“, nebo přiveďte celou hordu/gildu.
Zdroj: archiv podniků