Forbína – bar, kde to žije divadlem
Je libo drink Labutí jezero, Faust, Madam Butterfly nebo snad Kouzelný cirkus? Pak nasměrujte svoje kroky do nového baru Forbína. Právě tento dlouho očekávaný bar byl v pátek 23. srpna otevřen a kde jinde, než stylově naproti Národnímu divadlu v prostoru Paláce Lažanských v pražské ulici Národní.
Už při vstupu z foyer Kavárny Slavia se ocitnete v jiné dimenzi. Stylový bar, dominantní, krásné osvětlení od českého výrobce nebo dřevěné obložení s jedinečnými intarziemi, o které se postaralo studio Olgoj Chorchoj.
„Bar Forbína je umístěn v prostoru, kde se do 30. let 20. století nacházel kulečníkový sál a po válce restaurace. Po rekonstrukci koncem 90. let byl interiér doplněn velkým barovým pultem. Nyní padlo rozhodnutí prostor obnovit a znovu otevřít veřejnosti. K tomuto účelu jsme oslovili architektonické studio Olgoj Chorchoj, které interiér baru navrhlo“, vysvětluje Jozef Onderka za rodinu provozovatelů. “Palác Lažanských si zaslouží ty nejkvalitnější materiály, které nalezneme jak ve Slavii, tak i v Parnasu, na nějž jsme se snažili navázat. Jedná se především o přírodní materiály jako je kámen, například Taj Mahal s úpravou leather, nebo dřevěné obklady jako je palisandr santos”, říká Martin Klanica ze studia Olgoj Chorchoj. Součástí baru budou rovněž autorské intarzie, volně navazující na historické intarzie v restauraci Parnas. “Motivy, které se v baru Forbína objevují, mají vytvářet poetiku magické zahrady ukrývající příběhy,” přibližuje jejich autor Michal Bačák.
Interiér však není jediné, co vás nadchne. Je tím především neotřelé koktejlové menu. To je rozděleno do čtyř částí, stejně jako je Národní divadlo rozděleno do čtyř uměleckých souborů, tedy Balet, Činohra, Laterna Magika a Opera. Každá část nabízí čtyři drinky, z toho vždy jeden nealko, pojmenované dle inscenací. Každý drink pak vypráví svůj vlastní příběh. Co třeba Phoenix?
Každý náš dnešní čin, rozhodnutí i myšlenka určuje, kým budeme zítra. Každým dnem, můžeme spálit své dosavadní skutky a vstát z popela jako Fénix. Cítíte v kouři mystického ohně tu věčnou naději na nové a jiné.
Koktejl, jehož základními složkami jsou tequila, mezcal, celer, jablko, chmel vás do té naděje zkrátka dostane. Ke každému koktejlu z menu vám barmani s úsměvem na tváři odvypráví odvypráví jeho příběh včetně toho, proč a jaké ingredience koktejl obsahuje. Sami jsme si to ozkoušeli a nebyl drink, který by nás nedostal. Labutí jezero servírované ve sklenici v podobě labutě nesoucí jméno Odeta (základní složkou je vodka, protože autorem tohoto baletu je ruský autor Petr Iljič Čajkovskij), Kouzelný cirkus podávaný v šapitó nebo Prodaná nevěsta s malými chlebovými penízky. To nelze odmítnout.
K tomu všemu i jídelní menu, ve kterém naleznete umami sendvič, mandle, olivy….zkrátka pochutiny, které se skvěle hodí k menu. Pokud však máte raději klasické drinky jako je Paloma, Gin Tonic a podobně, i ty vám zde samozřejmě rádi namíchají.
A proč právě forbína? Divadlo a zase to divadlo. V divadelním slovníku znamená forbína předscénu neboli prostor před jevištěm. Ve své době ji proslavili Jan Werich s Jiřím Voskovcem, kteří ji ve chvíli, kdy bylo nutné vyměnit kulisy na hlavní scéně, využívali na krátká vystoupení reagující na aktuální dění ve společnosti. Forbína tak bylo místo, kde na chvíli vystoupili z hereckých rolí a vytvořili tvůrčí prostor, kde postavení nebo věk nehraje roli.
A přesně to je cílem baru Forbína. Jak řekl manažer podniku a spoluautor konceptu Frederik Španer: „Rádi bychom, aby byl večer v baru Forbína pro hosty zážitkem, stejně jako je návštěva divadla. Už u samotného vstupu na hosty dýchne divadelní atmosféra, a to ze sametové opony, jíž se od mramorové fontánky bude vcházet do prostoru baru. ”
Který koktejl bude ten váš?