• Gastro  • Krémová polévka z jáhla a cizrny

Krémová polévka z jáhla a cizrny

Chladný a deštivý podzim je skvělým obdobím, kdy může člověk zkoušet různé krémové polévky, které nejen zasytí, ale také zahřejí. Všichni dnes znají oblíbenou dýňovou polévku, ale občas je fajn zkusit něco nového – třeba krém z bezlepkových jáhel a římského hrachu. 

Ingredience

250 g cizrny (z konzervy)

250 g jáhla

1 cibule

1 l zeleninového vývaru

2 lžičky kurkumy

200 ml smetany

olej

sušená rajčata

slunečnicová semínka

sůl a pepř

Připravíme si vodu na jáhly v poměru 1:2 (1 díl jáhel a 2 díly vody), mírně ji osolíme a přivedeme k varu. Dříve, než jáhly vsypeme do vroucí vody, spaříme je a pořádně propláchneme, aby tam nezůstala některá špatná zrníčka. Když se voda vaří, dáme do ní jáhly a vaříme, dokud nejsou měkké (cca 15 – 20 minut). Mezitím si nakrájíme cibulku na drobno a zpěníme v hrnci na oleji. Poté zalijeme vývarem a přidáme jáhly spolu se slitou a propláchnutou cizrnou. Dobře promícháme, necháme všechny suroviny spojit, odstavíme z hořáku a dobře rozmixujeme v blenderu, nebo tyčovým mixérem. Posledním krokem je ochucení – osolíme, opepříme a přidáme kurkumu. Polévku vrátíme zpět na plotnu, vmícháme smetanu a krátce povaříme.

Jako ozdobu si můžeme připravit pokrájená sušená rajčata a slunečnicová semínka. Pokud doma máte něco „zeleného“, rozhodně se nebojte a polévku ozdobte i tím, já použila pažitku.

Tak dobrou chuť.