Letní lahodný kompliment
Léto otevírá dveře do světa kulinářských fantazií a experimentů. Hlavní zdroje vitamínu a dary léta jako ovoce a zelenina jsou hlavními ve vaší lednici. Můžete namixovat všechny ingredience, které máte rádi a vždy budete mít vyhráno. Osvěžující, lehké jídlo, které je jako stvořené pro horké letní dny – to je jeho Veličenstvo SALÁT! On muže s úspěchem nahradit oběd i večeři, jsou zdravější a mají nekonečně mnoho variací. Příprava salátů bývá časově nenáročná , zároveň vždycky ozdobí váš jídelníček.
Připravili jsme pro Vás několik letních receptů salátů. Přejeme Vám inspiraci ve vaší kuchyni!
1. Salát s avokádem a hořčičnou zálivkou
Skvěle dochucený čerstvý salát je snad nejlepším předkrmem vůbec. Je lehký, plný chuti a dokonale připraví žaludek na sytější pokrmy. V tomto se skvěle snoubí křupavý salátek s hladivým avokádem, nasládlými rajčátky a svěžími ředkvičkami.
Suroviny:
*salát dubáček nebo směs listových salátů 1 ks
*polníček 100 g
*zralá avokáda 2 ks
*cherry rajčátka 250 g
*ředkvičky 1 svazek
Zálivka:
*extra panenský olivový olej 70 ml
*červený vinný ocet 25 ml
*dijonská hořčice 1 lžička
*malá šalotka 1 ks
*mořská sůl
*čerstvě namletý pepř
Postup:
1) Připravte si zálivku. Všechny přísady kromě šalotky dejte do sklenice se šroubovacím uzávěrem a dobře protřepejte.
2) Na závěr do zálivky přidejte nadrobno pokrájenou šalotku, promíchejte a odložte stranou do doby, než budete salát servírovat.
3) Nyní si připravte salát. Avokáda rozkrojte na poloviny, odstraňte pecky, oloupejte je a nakrájejte na plátky. Dubáček a polníček omyjte a osušte.
4) Listy salátu natrhejte do mísy, přidejte plátky avokáda a omytá a rozpůlená cherry rajčátka. Ředkvičky omyjte a nakrájené na plátky přidejte do mísy s ostatní zeleninou. Promíchejte.
5) Před podáváním přelejte salát připravenou zálivkou, opatrně promíchejte a rozdělte na jednotlivé porce. Ihned podávejte.
2. Salát z čerstvého špenátu s jahodami a ředkvičkami
Špenát, přestože je u nás jako doma, pochází údajně z jihozápadní Asie, přesněji z Persie. Na druhou stranu – jahody jsou doma právě v Evropě, kde je kultivovali Římané. A když pak bez ostychu spojíte špenát a jahody do salátu, zažijete mezikontinentální „tanec“ chutí.
Suroviny:
*špenátové listy 3 hrnky
*polníček 1 velká hrst
*ředkvičky 5 ks
*jarní cibulka
*citron 1/2 ks
*olivový olej na pokapání
*velké jahody 5 ks
*mandle, nakrájené na plátky 1/4 hrnku
Postup:
1) Omyjte špenátové listy spolu s polníčkem a osušte je papírovou utěrkou. Nakrájejte ředkvičky na půlměsíčky, cibulku na jemná kolečka a jahody na půlky nebo na čtvrtiny.
2) Špenátové listy smíchejte v míse s nakrájenými ředkvičkami a cibulkou. Vše pokapejte citronovou šťávou a olivovým olejem. Nakonec vmíchejte jahody. Salát podávejte posypaný mandlemi.
3) Originální alternativou citronu do salátu je mandarinka.
3. Hlávkový salát s ředkvičkami
Ředkvičky obsahují mnoho živin působících proti předčasnému stárnutí. Pomáhají tělu zbavovat se škodlivin. Jsou zdrojem vitamínu C, vápníku, draslíku, selenu, síry a kyseli. Jogurt působí blahodárně na střevní mikroflóru. Mix zdraví pro vaše tělo.
Suroviny:
*hlávka salátu
*svazky červených ředkviček
*karotek 5 ks
*jarní cibulky i s natí 2 ks
Zalivka:
*kelímek bílého jogurtu
*cukr, citron, sůl a pepř podle chuti
Postup:
1) Zeleninu omyjte a osušte. Do velké salátové mísy natrhejte salát, ředkvičky a jarní cibulku nakrájejte na tenká kolečka, karotku nastrouhejte na struhadle s velkými oky nebo nakrouhejte na tenké plátky.
2) Jogurt ochuťte cukrem, citronem, solí a pepřem. Promíchejte se zeleninou a dejte vychladit.