Objevte tajemný domov značky Don Papa na Signal Festivalu. Vítejte v Sugarlandii.
Než se exkluzivní a kvalitní rum dostane k vám na stůl, trvá to nějaký ten čas a jeho vytvoření je samo o sobě velkým uměním, které se vyvíjelo stovky let a stále se vyvíjí. Proč ho tedy nepropojit s digitálním uměním? Značka Don Papa se právě tento rok spojila se Signal Festivalem a stala se oficiálním partnerem 12. ročníku. V rámci propojení těchto dvou světů vznikl speciální video mappingu, který budete moci shlédnout ve dnech 10.-13. října 2024.
Signal Festival pokračuje v projektu Ekosystémy, tentokrát s podtitulem Cesta / Výprava. Filipínská značka Don Papa je ve svých vizuálech inspirován mystickým světem své domoviny na ostrově Negros, místními zvaným Sugarlandia. Právě zde se objevuje Papa Isia, významná osobnost filipínských dějin obklopená přírodou včetně bohaté fauny a flory. V samotném srdci Sugarlandie dominuje aktivní sopka Mount Kanlaon, která je pokrytá hustým deštným pralesem. Na jejím úpatí se pěstuje a zpracovává nejkvalitnější cukrová třtina, základ pro Don Papa. Místní obyvatelé tvoří harmonickou společnost, velkoryse a s otevřenou náručí vítají návštěvníky. Představují tak skutečnou duší Sugarlandie.
Sugarlandia představuje mystické místo, kde se realita a fantazie prolínají tak, že občas musíte zamrkat a ujistit se, že to, co vidíte, není jen výplod vaší představivosti. Je to stav mysli naplněný fantastickými a surrealistickými prvky. Žít tam je jako být uprostřed snu, kde se čas někdy rozhodne jet pozpátku, jindy se rozběhne dopředu, a vy nikdy nevíte, co přijde. Podivné a krásné věci tu jsou na denním pořádku. Když vás Sugarlandia přivítá, připravte se na zážitky, které si vysvětlíte asi až za pár let… možná.
A aby toho nebylo málo, v pozadí celé téhle pohádkové scény se tyčí majestátní sopka Mt. Kanlaon, domov nejvyššího boha starověké visayské mytologie Kan-Laona.
Rum se na Filipínách vyrábí už celá staletí a ostrov Negros je právem hrdý na svůj největší poklad – prémiový rum Don Papa. Jeho bohatá chuť a hloubka nejsou jen tak náhodou! Za všechno může cukrová třtina různých odrůd, která roste v sopečné půdě a její následné zpracování. A protože na Filipínách nic nedělají napůl, každá třtina je ručně sklizená a odvezená do cukrovarů z 20. let, kde projde pořádným drcením a mletím, aby vznikla ta nejlahodnější melasa, známá jako „Černé zlato“. Díky tomu má Don Papa rum sladší, ovocnou chuť.
Následuje její 48hodinová fermentace, po které se tekutina ředí pomocí čerstvé pramenité vody na 65 stupňů a přemisťuje se do amerických dubových po bourbonu a po Rioje (STR). Tyto zralé a lehce vypálené sudy dodají rumu ovocnost a vanilku, ovšem až po několikaletém zrání na úpatí Mount Kanlaon. Master Blander poté vybere rum, se filtruje za studena a výsledná bohatá jemná směs je připravena k lahvování.
Rum Don Papa se nyní prodává ve více než 30 zemích světa. Spadá pod společnost Diageo, jejíž prémiové značky u nás distribuuje společnost STOCK Plzeň-Božkov.
Nenechte si ujít video mapping této značky ve dnech 10.-13. října na budově Městské knihovny v Praze na Mariánském náměstí. Podobu projekci vtiskla umělkyně z Londýna Mischa Ying a již nyní je jisté, že to bude velkolepá podívaná.