Supernápoj: španělská Horchata
Pokud se toto léto chystáte navštívit Španělsko, máme pro vás typ, který určitě nesmíte propásnout. Jde o nápoj Horchata, neboli Orxata, který se podává ledově vychlazený a má tolik benefitů pro naše tělo, že můžeme jen litovat jeho špatnou dostupnost u nás.
Horchata může být vyráběna z ořechů nebo rostlinných semínek, záleží pouze na druhu. Můžou to být mandle, sezamová semínka, rýže, ječmen, melounová semínka, ta pravá španělská je však vždy vyráběna z hlíz šáchoru, ořechů chufas nebo také tygřích ořechů. K nim se poté přidá pouze voda a cukr.
Nápoj pochází původně ze španělského města Valencie, kde se k němu váže i samotná legenda. Dnes se již servíruje po celém Španělsku, a to ledově vychlazená, je tedy přírodním způsobem zchlazení v horkém počasí. Má nasládlou mandlovo-oříškovou chuť, ale o ořech se nejedná. Mohou si na ní tedy pochutnat i lidé trpící alergií na ořechy.
Díky několika studiím již byly potvrzeny desítky dobrých účinků pro naše tělo, včetně jedinečných nutričních kvalit. Proto se dnes také stává horkou novinkou v oblasti zdravé výživy. Má vysoký obsah vitamínů, minerálů a vlákniny, je zdrojem vitamínu H (biotinu), vitamínu E a minerálních látek (vápník, hořčík, draslík). Šáchor působí také jako antioxidant, je protizánětlivý a příznivě ovlivňuje funkci střev. Působí blahodárně na cévní systém a podporuje činnost srdce.
Pokud jsme vás stále nepřesvědčili k ochutnání, podívejte se na obrázky a už nebudete váhat.