• Gastro  • Zdravá pizza: Zkuste tu s cuketovým korpusem!

Zdravá pizza: Zkuste tu s cuketovým korpusem!

Máte strašnou chuť na pizzu, ale zároveň nechcete hřešit? Pokud zvolíte zeleninový korpus, je problém vyřešen. Můžete zapomenout i na klasickou mouku, protože na tuhle zdravou pizzu budete potřebovat hlavně cuketu. Do těsta jsme přidali trochu rozemletých ovesných vloček, můžete je ale i úplně vynechat (pizza se bude trochu více trhat, ale chuťově bude pořád skvělá) a mít tak pizzu navíc i bezlepkovou. Ozdoba už je čistě na tom, co máte rádi. My jsme zůstali u jednoduché kombinace žampionů, kukuřice, cibule a bazalky.

Korpus na 2 menší pizzy:
• 1 větší cuketa
• 1 lžička soli
• špetka pepře
• 3 stroužky česneku
• 70 g rozemletých ovesných vloček
• 1 lžíce chia nebo lněných semínek
 
Na obložení:
• 250 g rajčatové passaty (lze použít i protlak nebo plechovku drcených rajčat, která ochutíte bylinkami a česnekem)
• 1/2 cibule
• 100 g sterilované kukuřice
• několik žampionů
• lístky čerstvé bazalky
Postup:
1. Nejprve si připravíme zdravou náhradu vajíčka. Lžíci chia nebo rozemletých lněných semínek smícháme se třemi lžícemi vody, zamícháme a necháme 15 minut odstát, dokud semínka nenabobtnají a nedostanou gelovou strukturu.
2. Mezitím si nahrubo nastrouháme cuketu (bez semínek), vložíme do misky a dáme na 5 minut zahřát do mikrovlky. Cuketa se tak částečně uvaří a hlavně pustí vodu. Cuketu poté přendejte do čisté utěrky a všechnu přebytečnou vodu vymačkejte do dřezu.
3. Vymačkanou cuketu osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, rozemleté ovesné vločky a chia/lněný gel a vše promícháme. Vznikne nám poměrně lepivé těsto.
4. Plech si vyložíme pečicím papírem, cuketové těsto si rozdělímena dvě části a přímo na plechu vytvarujeme dva kulaté korpusy. U této pizzy si musíte korpusy ještě před zdobením předpéct asi 20 minut na 180°, dokud se základ nezpevní a třošku nezezlátne.
5. Poté pizzy potřeme slušnou vrstvou rajčatové passaty a ozdobíme na proužky nakrájenou cibulí, žampiony a kukuřicí. Ozdobenou pizzu pečeme už pak jen 5 – 10 minut. Po vytáhnutí z trouby ozdobíme lístky čerstvé bazalky.
Vyzkoušeli jste korpus na pizzu i z jiné zeleniny?
Více podobných receptů najdete na blogu Broccolicious.
Zdroje: 1, 2