Když se stěhujete z betonové džungle horního Manhattanu do olivových hájů jižní Californie, pak dozajista nepřejdete tuto změnu bez kulturního šoku. Ale co si vzít trochu z té betonové džungle s sebou? Na základě požadavků majitelů vytvořili architekti ateliéru ANDERSON ANDERSON ARCHITECTS tento železobetonový ranč, který v sobě kombinuje všechny výhody městského života s neopakovatelnou atmosférou kalifornského venkova.

Jednoduchý skelet nevýrazných tvarů dokonale zapadá do okolní krajiny plné zeleně. Architekti surovou krásu litého betonu zjemnili množstvím oken v dřevěných rámech, jenž skvěle kontrastují s technicistním vzhledem stavby a zároveň propouštějí do jejích interiérů dostatek světla. Jednoduchost architektury i vnitřního členění je až zarážející. Dům je prost veškerých ozdobných prvků, díky čemuž ještě více vynikne opravdu stylový nábytek. Jednoduchý půdorys stavby je řešen ve tvaru písmene L. Spojnicí obou křídel prochází chodba, která umožňuje přístup do všech pokojů a odděluje od sebe společenskou a soukromou zónu domu. Hlavní vstup v podobě dvoukřídlých masivních dveří vede netradičně přímo do hlavního obývacího prostoru. Ten v sobě kombinuje kuchyni, jídelnu i obývací pokoj a je doslova zalit denním světlem, které sem proniká přes rohovou prosklenou stěnu. Většinu oken je možné otevřít a umožnit tak přímý přístup do rozlehlé zahrady, jež dům obklopuje. Všechny podlahy jsou z litého betonu, stěny a stropy pak na sobě nesou neutrální bílou barvu, díky čemuž tvoří neutrální rastr, který podtrhuje stylové kusy nábytku. Srdcem celé místnosti je barový pult, vyrobený z jednoho kusu kmene staletého olivovníku, který byl po stranách ponechán neopracovaný. Slouží nejen jako velkorysá pracovní plocha, ale také k uložení nádobí. Kuchyně je pak řešena formou několika vestavěných regálů a skříněk, čímž vznikla jedinečná syntéza, kombinující v sobě prvky eklektismu, industrialismu a vintage, která do daného konceptu výborně zapadá. Dalším zařízením místnosti je masivní dřevěný stůl, doplněný ratanovými židlemi a pohodlné kožené pohovky, rozmístěné kolem betonového krbu. Na tuto místnost volně navazuje pracovna s obrovskou knihovnou, zabírající celou jednu stěnu. Velmi stylově bylo realizováno také osvětlení tohoto prostoru, které je, kromě klasických bodovek ve stropních podhledech, řešeno pomocí větví se zavěšenými žárovkami. Tento akcent „custom made“ designu je opravdu zajímavým designovým kontrapunktem a vnáší do interiéru nádech venkova.

 

S podobnými „vychytávkami“ se setkáme po celém domě, ať již se jedná o půvabné zákoutí se starými výtisky v historických rámech a pohovkou v kuchyni, barokní sekretář v pracovně, či posezení u venkovního krbu. Ložnice jsou řešeny v podobném duchu jako denní zóna a také zde vládne vytříbený eklektismus a útulná atmosféra.

 

Poděkování a zdroj fotografií: ANDERSON ANDERSON ARCHITECTS

comments


Lifestyle
Author: Joey Hartl

Podpořte autora
Starší příspěvky:
Ann Christine
Okouzlující bikini by Ann Christine

Léto se nezadržitelně blíží a s ním přicházejí na řadu i plavky. V letošním roce pro ně budou typické především zvířecí a...

Dailystyle News

Zavřít